Filmul săptămânii: MISTRESS OF SPICES (2005)


valabil pentru săptămâna 28: 9-15 iunie 2014

mistressofspicesaish

 

Deși nu este un film indian în totalitate, ci unul dintre acelea care unesc estul și vestul, e un film plăcut, având o tentă de supranatural și magic. Chiar dacă prefer filmele realiste, acesta face parte din lista de așa DA deoarece respectă regulile bunului simț: aici mă refer la un mesaj clar și optimist, nu se exagerează cu latura fantastică, personajele sunt ancorate în realitate, există coerență narativă.

E una dintre acele povești care îmi reapinde fascinația pentru lumea magică și lumea care există dincolo de ceea ce un om obișnuit poate percepe. Mi-a readus în atenție ezotericul, fantasticul, legendele, alchimia, misterul, lucruri fără de care viața ar fi mult mai plictisitoare și lipsită de strălucire. Pentru câteva zeci de minute, mi-am imaginat că am și eu puteri deosebite și că pot și eu comunica cu ceva cu care nu toată lumea poate. Dar mi-a trecut repede, pentru că nu sunt specială. Însă Tilo este. Cu toate că este înzestrată cu însușiri speciale și am crede că acele însușiri îi permit să aibă tot ce își dorește, viața nu a avantajat-o cu nimic; din contră, urmează reguli stricte scrise pentru persoanele dintr-un univers din care și ea face parte și care nu îi vor permite să interacționeze cu cei din jur fără bariere; am crede că puterile ei îi oferă o libertate aparte, însă adevărul este că trăiește într-un turn de fildeș în care nimeni nu are acces; Tilo este condamnată să ducă o existență într-un sactuar în care se vor perinda mulți ”credincioși”, dar dintre care nici unul nu îi va rămâne alături. Deși am crede că Tilo, prin darul ei, se bucură de privilegii, ea trăiește o viață plină de restricții și îi este oprit un element central, în jurul căruia se clădește viața fiecărui om. Menită să îi ajute pe alții, Tilo nu are dreptul să se gândească la sine. Atunci când își pierde speranța că va putea vreodată să se simtă împlinită, condimentele pe care le iubește atât de mult și pe care le slujește cu dăruire o vor surprinde în cel mai plăcut mod cu putință.

Îmi place ideea unui talisman exprimată în repetate rânduri pe parcursul peliculei. Fiecare dintre noi posedă o curgere de enrgie ce ne definește, astfel că fiecăruia dintre noi i se potrivește un element din natură: fie că e vorba despre elementele primordiale – foc, apă, aer etc. – sau despre pietre semi-prețioase – jad, lapislazuli, cristal etc. Similar, rolul jucat de condimente este definitoriu.

De asemenea, mi-a plăcut cum a fost conturat personajul Tilo: avea o inocență dezarmantă pe care o afișa în public, în interior fiind de fapt mult mai curajoasă și puternică, deloc naivă. Modul în care Tilo este creionat ca un protector cu mâini și gând magic care te ferește de rele este un alt element interesant. Ea este un talisman viu pentru toți cei cu care intră în contact.

Mi se pare că a fost explorat destul de bine și ”efectul fluture” (despre care sigur știți mai multe; eu am să mă limitez la o succintă explicație care sună cam așa: o mică schimbare la un moment dat poate determina o schimbare mult mai mare și mai importantă la un alt moment dat). Aici mă refer la acel lanț înșiruit de evenimente care au loc din momentul în care forțele adjuvante se întorc împotriva lui Tilo.

Se vorbește de asemenea despre reguli și consecințele încălcării lor. Dacă scoatem elementul suprarealist, totul se simplifică și rămânem cu ceva cu o mai largă aplicabilitate în lumea reală. Dacă cineva îți spune să nu atingi pe nimeni cu care interacționezi, poate avea un motiv serios în spate: pericolul bolilor contagioase. Desigur, dacă stați și citiți asta, o să-mi spuneți că exagerez; era doar pe post de exemplu, în încercarea de a nu divulga prea multe detalii ale filmului pentru cei care nu l-au văzut încă.

În concluzie: să ne lăsăm vrăjiți de magia filmelor, cărților, frumosului atât timp cât încă putem; cineva mult mai inteligent decât mine spunea: în momentul în care te vei îndoi că poți zbura, vei înceta să poți să mai zbori pentru totdeauna (J.M. Barrie). Așadar, haideți să zburăm către noi culmi, măcar cu mintea, îndrumați de poveștile spuse prin filmele indiene atât de dragi nouă!

PS: dacă ați putea comunica cu vreo categorie de obiecte sau viețuitoare (sau orice altceva care nu intră în aceste categorii) cu cine/ce v-ați dori să puteți vorbi?

 

mistresofspicesaishred

mistressofspicescouple

 

5 Comments (+add yours?)

 1. iuly
  Jun 10, 2014 @ 09:28:38

  E minunat modul in care Tilo primeste informatii de la condimente, iar momentul in care ele ii dau voie lui Tilo sa se duca la persoana iubita e ca si cum parintii i-ar fi dat voie sa faca acest lucru. Chiar daca se presupune ca Tilo este stapana mirodeniilor, defapt ele ii conduc viata. Intr-adevar e un film minunat si mie mi-ar placea sa pot vorbi cu animalele, sa pot intelege ce spun ele prin diferitele zgomote pe care le scot. 😀

  Reply

 2. Constance Pop
  Jun 09, 2014 @ 16:08:50

  Imi place foarte mult acest film! L-am vazut de cateva ori!

  Reply

 3. carmen
  Jun 08, 2014 @ 18:22:26

  Si mie imi [lace acest film. l-am revazut cu placere de mai multe ori.Extrapoland si ilaturand magicul sau ilocuindu-ll cu obligatiile si indatoririle ajungem la acelasi tipar, mie asa mi se pare . Ajungi sa faci mereu si mereu totul pentru cei din jur cu daruire fara sa mai poti sa te gandesti la propriile dorinte sau nevoi si daca o faci ai impresia ca faci un sacrilegiu…

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: