Ca absolventă de hindi, mă bucur când aud că se organizează sesiuni de admiteri și că noile generații ajung să studieze această limbă. M-am gândit să ofer niște date viitorilor studenți.
Actualizare 2018: pentru anul universitar 2018-2019, hindi nu se află pe lista opțiunilor de limbă B (este anul în care nu se organizează admitere pentru această limbă). Mai jos, găsiți detalii cu privire la secție, dar și informațiile valabile pentru 2017 (an în care hindi a figurat pe lista de opțiuni).
După cum unii dintre voi știu, hindi este pe lista de opțiuni de limbă B, ciclul de licență pentru anul universitar 2017-2018, în cadrul sesiunii de admitere la Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Admiterea se desfășoară în două sesiuni, prima în iulie, ultima în septembrie; sfatul meu este să optați pentru prima sesiune, concurența fiind mare la toate limbile, locurile rămase libere după prima sesiune fiind foarte puține și la limbi care pot să nu vă fie pe plac. NU UITAȚI că secția de hindi primește școlarizare o dată la 2 ani, de obicei (excepții există doar în caz de probleme la alte secții). Să intrăm în detaliile admiterii:
Admiterea se face fie prin examen scris la două limbi (în funcție de opțiunile din formularul de înscriere), fie prin concurs de dosar, adică media de la Bacalaureat. Există locuri la buget sau la taxă, numărul de locuri nefiind stabilit până la această dată. Hindi ca limbă B se poate studiu în domeniul limbă și literatură, adică filologie, cu siguranță; e posibil să existe combinații despre care eu nu am cunoștință, astfel că e cel mai bine să vă interesați din timp întrebând la secretariat sau studenți (am să las link la final). Din câte îmi amintesc, toate programele de studii sunt cu frecvență, așa că nu vă faceți iluzii că puteți opta pentru o altă formă.
Să vă dau un exemplu (al meu) cu privire la examenul de admitere: eu am optat pentru filologie engleză A, așa că am dat examen scris din engleză obligatoriu; a doua limbă la proba scrisă a fost germana (fiindcă asta studiasem în liceu). Putea fi la fel de bine franceza sau italiana, ori chiar limba română.
O radiografie a materiilor studiate în cei trei ani de facultate:
anul I: Studiul primelor 10 lecţii din manualul lui Suraj Bhan Singh (Curs de limba hindi, vol. 1): scrierea textelor, lectură, dictare, exerciţii scrise şi orale pentru fixarea noţiunilor fonetice şi gramaticale preentate la Structura limbii. Scurte dialoguri, conversaţii pe diverse teme (libere sau sugerate de textele din manual).
anul II: Studiul ultimelor două lecţii (11, 12) din manual; aprofundarea noţiunilor prezentate la cursul teoretic. Traduceri care presupun un nivel de cunoştinţe intermediar; conversaţii bazate pe un vocabular îmbogăţit, scurte redactări pe diverse teme (sărbători indiene, vacanţa, o vizită, etc.). Textele de la 1 la 8 din volumul II al manualului.
anul III: Ultimele lecţii (9 – 12) din volumul II al manualului lui S. B. Singh. Analiza gramaticală, lexicală a unor texte din Pancatantra, a altor texte în hindi (intersecţie cu tematica de literatură). Redactări pe teme variate, conversaţii, traduceri. Exerciţii de transformare, de traducere cu serii verbale derivaţionale, operatori verbali; structuri modale. Rezumatele textelor. Recapitularea noţiunilor de gramatică prezentate în cei trei ani de studiu.
anul I: Scrierea devanāgarī; prezentarea noţiunilor fonetice fundamentale ale limbii hindi; introducere în studiul substantivului, al pronumelui, al verbului; prezentarea aspectelor imperfectiv şi perfectiv care se află la baza sistemului verbal în hindi. Studiul unor timpuri derivate din sistemul aspectual (imperfectivul prezent, imperfectivul trecut, perfectivul prezent, trecut, neutru). Formarea imperativului, folosirea viitorului. Descrierea principalelor postpoziţii simple. Declinarea nominală, pronominală şi adjectivală.
anul II: Aprofundarea noţiunilor de sintaxă a limbii hindi. Polisemia postpoziţiilor se, ko, par, kā. Diatezele activă şi pasivă, regimul ergativ, exprimarea posesiei, descrierea integrală a verbului. Seriile verbale derivaţionale şi gradele factitivităţii (ex.: bannā “a se face”– banānā “a face” – banvānā “a ruga să facă”).
anul III: Tipurile de propoziţii subordonate şi conjuncţiile specifice. Aprofundarea cauzativului. Noţiuni de semantică lexicală şi propoziţională. Verbele compuse (constructurarea a două verbe sau a unui verb cu un substantiv, adjectiv sau adverb). Analiză comparativă, tipologică a structurilor sintactice din hindi şi limba română.
Mai există și cursul de „Literatură și cultură”, doar că pentru acesta nu există o descriere oficială pe site; în anul III, cursul opțional prevede studiul limbii sanscrite.
Cursurile de limbă hindi au loc în sediul din strada Pitar Moș, clădirea aflându-se la distanțe egale de Universitate și Piața Romană.
LINK către site-ul oficial al facultății: AICI. (găsiți pe pagină link-urile către pagina oficială de FB, a ASLS – asociația studențească – și grupul oficial de FB)
Jun 18, 2018 @ 11:22:28
Mulțumesc pentru răspuns. Sigur! te voi ține la curent, de 2 ani cochetez cu ideea, sunt nerăbdătoare. Voi participa la admitere în sesiunea din septembrie, cu taxă. Cu drag, Simona
Jun 19, 2018 @ 10:52:41
Minunat! Sper să îți placă la fel de mult cum mi-a plăcut și mie; te îmbrățișez!
Jun 18, 2018 @ 09:06:04
Dragă Hedwing Silver, M-am hotărât să încerc anul acesta să mă înscriu la masterul Studii religioase-texte și tradiții. Te rog frumos, dacă-ți amintești, cursurile erau programate după ora 16,00 ? Sunt din Târgoviște și nu aș dori să pierd nimic din programa acestui master.Mulțumesc frumos!!
Jun 18, 2018 @ 10:54:23
Simona draga, multe s-au schimbat in anii astia, cursuri si profesori. Desigur, lumea incearca sa puna cursurile numai dupa 16, dar nu intotdeauna se poate. Cred ca am avut un singur curs de la 14 in doi ani. Insa, asa cum spuneam, cele mai multe sunt de la 16, exceptiile fiind f putine. Multa bafta. Mi-ar placea sa ma tii la curent cu rezultatul.
May 29, 2018 @ 07:33:59
Buna ziua. Multumesc pentru articol. Asta inseamna ca nu putem incepe hindi in anul academic 2018-2019? 😦
May 30, 2018 @ 16:41:59
Teoretic, nu. Dar, pentru siguranta, urmareste cu atentie oferta educationala pt anul universitar ce va incepe in toamna si vezi exact ce limbi B se regasesc pe lista. Daca nu e, inseamna ca nu se scolarizeaza