Despre Henna


Multe din femeile din India au mâinile împodobite cu ceea ce par a fi mănuşi din dantelă la momentul căsătoriei. Multe tinere au pielea înfrumuseţată cu motive florale sau abstracte în zi de sărbătoare; însă ce este de fapt desenul roşiatic şi ce simbolizează el? Care sunt secretele aplicării şi de ce este atât de popular în Occident?

Sper ca prin ceea ce urmează să îţi relatez să îţi poţi face o idee despre arta pictării mâinilor şi picioarelor şi vei realiza de ce o numesc „artă”. Urmează să facem împreună o incursiune în lumea picturii pe mână şi să descoperim împreună secretele din spatele superbelor desene.

Istoric vorbind, aplicarea de mehndi/henna se practică de mii de ani. Specialiştii nu se pot pune de acord dacă provine din Egipt sau India; este cert însă faptul că în trecut, mehndi era folosită mai mult în scopuri terapeutice. Efectele de răcire a organismului şi de coagulare a sângelui erau apreciate, iar proprietăţile de colorare ajutau la vopsirea lânei, lemnului sau pieilor de animale.

Planta de mehndi poartă denumirea de Lawsonia inermis, înaltă şi subţire, din ale cărei frunze se obţine pudra atât de preţioasă. Este foartă sensibilă la temperaturile reduse, motiv pentru care nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade celsius. Temperaturile optime sunt cele de 35-45 grade, dată fiind şi cultivarea ei în zone ca Egipt, Maroc, India, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Este foarte important ca pudra să fie pură, curată, fără alte chimicale adăugate pentru intensificarea culorii. Culoarea va fi produsă natural, fără intervenţii agresive. Iar ea va fi cu atât mai puternică, cu cât este mai cald – având în vedere că ţara noastră nu beneficiază de astfel de temperaturi tot timpul anului, anotimpul ideal este vara.

Cum se prepară pasta?

Pudra de mehndi se amestecă fie cu ceva acid, ca sucul de lămâie, fie în combinaţie cu ceva dulce – de exemplu zahăr. Ele vor accelera procesul de eliberare a culorii. Se pot adăuga şi ingrediente precum: cafea, ceai negru, nucşoară – intensificatori de culoare. Nu există o reţetă anume; fiecare pudră este diferită şi ţine de preferinţele fiecăruia – unii vor un miros mai plăcut, alţii culoare. Şi nu există corect sau greşit – în această artă, totul este permis – având ca punct de interes sănătatea şi confortul “clientului”!

Se poate folosi şi “henna pentru păr”?

Răspuns fulger: NU! Cu toate că la începuturile ei, henna folosita pe păr şi pe corp erau una şi aceeaşi substanţă cu aceeaşi compoziţie, produsele pentru vopsirea părului din era contemporană conţin substanţe incompatibile cu folosirea lor pe piele.

Cu ce se aplică?

Pasta se poate aplica fie cu conuri din plastic, seringi sau pensula. Sunt de preferat conurile; sunt uşoare de folosit, ieftine şi se pot arunca după folosire. Cum industria de mehndi este aproape inexistentă în România, găsirea instrumentelor ţine de imaginaţia artistului. Aplicarea constă în strângerea uşoară a conului şi trasarea modelelor cu răbdare şi atenţie. Deschizătura conului nu este mai mare de un ac, pentru ca pasta să fie subţire şi modelul cât mai des. Iniţial, mehndi se adresa doar femeilor în prag de căsătorie, dar acum a devenit o modă exotică, mai ales pentru occidentali. Nu-mi place sintagma de „tatuaje henna”; este impropriu din moment ce tatuajele sunt permanente/semi-permanente (şi aici mă refer la o durata de viaţă de luni sau ani) şi adânc impregnate în piele, pe când henna este temporară şi se impregnează superficial.

Ce fel de modele se realizează?

Personal, realizez doar modele tradiţionale care sunt o combinaţie de stil arăbesc şi indian. Florile, păunii şi modelele ce poartă denumirea de paisley sunt cele mai frumoase; linii cu capăt încârligat, frunze sau forme geometrice întregesc tabloul. Există numeroase stiluri, de la persan şi arab, până la cel de tip Dubai sau Mauritius. Fiecare model diferă de la cultură la cultură, îmbinând simboluri din identitatea poporului respectiv. Modelele sunt făcute întotdeauna cu mâna liberă, sunt originale şi nu se foloseşte nici un fel de şablon.

Cum îngrijesc modelul?

Timpul de uscare în România se măreşte considerabil din cauza climei mai reci. Atunci când pasta începe să se usuce şi începe să crape, se “sigilează” cu un amestec de zahăr şi suc de lămâie. Cu cât modelul stă mai mult pe mână, cu atât culoarea va deveni mai puternică. După cel puţin 6 ore, modelul se dă jos şi va avea o culoare uşor portocalie; nu vă speriaţi! Culoarea reală şi finală se va vedea abia după 2-3 zile de la aplicare – are nevoie de timp pentru a se oxida după ce intră în contact cu aerul. După ce toate etapele au fost duse la bun sfârşit, modelul nu trebuie udat în primele 12-24 ore de la aplicare, iar când persoana se spală pe mână sau face baie, este recomandat să nu frece sau să cureţe locul – o spălare fină va ajuta modelul să reziste un timp cât mai îndelungat (de la 1-3 săptănâni, depinzând de pasta şi pielea fiecărei persoane).

Este periculos?

Nu, şi asta v-o spun din proprie experienţă. Henna de calitate şi pură nu va dăuna niciodată. Din contră, va hidrata pielea deoarece conţine substanţe ce ajută pielea să se „odihnească”. Evitaţi însă mehndi/henna neagră (PPD); este deosebit de periculoasă deoarece poate provoca alergii şi arsuri severe şi o sensibilitate pe viaţă. Şi aici vă recomand să vă feriţi de „tatuajele” cu henna care se fac la mare; nu ştiţi niciodată ce amestecuri se fac, doar pentru a obţine acel negru strălucitor – unii folosesc chiar şi cherosen/benzină/lacuri!

TE ROG SĂ NU TE JOCI CU SĂNĂTATEA TA! NU MERITĂ RISCUL PENTRU UN “TATUAJ”!

La ce să fii atent atunci când vrei să te înfrumuseţezi:

  • Să nu ai încredere în standurile improvizate de pe malul mării care fac tatuaje; pot folosi aşa numita “henna neagră”, foarte periculoasă şi dăunătoare pentru piele deoarece conţine PPD (Para-phenylenediamine); poate provoca alergii urâte sau chiar arsuri ale pielii şi o sensibilitate pe viaţă. (ca în imaginea de mai sus)
  • Pune-ţi un semn de întrebare când vezi şabloane; s-ar putea ca totul să fie o afacere şi nu arta autentică a hennei; în plus, în multe din aceste cazuri, pasta ar putea fi modificată prin adaosuri periculoase doar pentru a obţine un negru strălucitor.
  • Culoarea reală după aplicare se va vedea după 2-3 zile; dacă pasta este foarte închisă la culoare sau are un miros suspect de vapori de benzină – fereşte-te; nu te lăsa păcălit de negrul pe care toată lumea şi-l doreşte – cu cât mai natural, cu atât mai sănătos.
  • Atunci când apelezi la un artist, cere informaţii cu privire la produsele pe care le foloseşte şi ingredintele la care apelează când prepară pasta; dacă este profesionist, nu va ezita să le ofere.
  • În cazul în care doreşti să cumperi personal pudra, citeşte cu atenţie lista de ingrediente: ea trebuie să conţină doar numele plantei, şi nimic altceva.
  • Dacă apar mâncărimi sau senzaţie de arsură după aplicare, mergi urgent la spital; s-ar putea să nu fie un caz de intoxicare cu henna neagră, ci doar o reacţie alergică a organismului.

AŞADAR, DRAGĂ CITITORULE, FII CU BĂGARE DE SEAMĂ PENTRU CĂ SĂNĂTATEA NU E UN BUN CARE SE “CUMPĂRĂ” DE LA BUTIC!

Cui i se adresează?

Aproape exclusiv feminin, mehndi nu are vârstă; de la copii, până la bătrâni, gravide sau adolescenţi, această artă celebrează corpul uman în primul rând, ca simbol al divinităţii şi frumosul, ca altar al venerării zeilor din diferitele culturi.

Advertisement

164 Comments (+add yours?)

  1. Anghel Alina
    Aug 20, 2018 @ 17:29:00

    Cum pot îndepărta tatuajul cu henna cât mai repede?

    Reply

    • Hedwig Silver
      Aug 22, 2018 @ 07:09:25

      Alina draga, am mai explicat treaba asta, daca citeai comentariile, nu tebuia sa astepti raspunsul meu. Spala-te pe maini cat mai des. Sau spala cat mai multe vase 🙂

      Reply

  2. Evelina
    Jul 08, 2017 @ 10:57:29

    Cum ștergi henna de pe mana

    Reply

    • Hedwig Silver
      Jul 09, 2017 @ 09:46:21

      în mod normal, lumea își face model cu henna ca să țină, nu să-l dea jos; nu prea merge șters decât cu multă frecare; eventual poți încerca cu spirt sanitar și vată; recomand să te speli pe mâini cât mai des, să speli vasele cât mai des; să stea mâinili în apă cât mai mult (asta dacă modelul e pe mâini)

      Reply

    • Daria Nastasa
      Jul 24, 2017 @ 18:29:25

      Eu am încercat cu clor si sa mai dus . Aplică cu o cârpă sau un material clor freacă partea unde este aplicata hena si iese apoi spală bine cu apa .Dupa vreo 2 zile iese foarte bine

      Reply

      • Hedwig Silver
        Jul 25, 2017 @ 08:50:03

        Vai de mine. Atunci mai bine nu va faceti modele, dragelor. Avem de a face cu destule chimicale zilnic, clorul mai lipsea. Daca tot e sa va faceti modele, mai bine va desenati cu pix, faceti cateva poze si va spalati. Ce rost mai are efortului artistului daca voi vreti sa scapati de model? Farmecul modelului cu henna implica si perioada de decolorare.

  3. Madalina N. Elena
    Jan 25, 2017 @ 20:47:10

    Culoarea este pamantie… Am preparato acasa… Am luat-o de pe net, si sper sa nu afecteze cu nimic…. Cum imi dau seama ca este ceva suspect? Miroase a cimbru, la fel si uleiul, sau un miros asemanator

    Reply

    • Hedwig Silver
      Jan 26, 2017 @ 08:38:35

      acum, eu nu știu exact ce ai cumpărat; ideea e că dacă e gata preparat, în con, sunt destul de bune; ca să nu riști, încearcă pe o suprafață mică de piele lasă câteva zeci de minute și dacă nu ai mâncărime, înroșire a pielii înseamnă că e în regulă

      Reply

  4. Andreea
    Jun 20, 2016 @ 12:48:13

    Daca incepem un con de henna gata preparata si nu il terminam, se poate refolosi mai tarziu sau se strica?

    Reply

  5. Roxana
    Jun 20, 2016 @ 05:58:53

    Buna ziua,cu ce se poate sterge un tatuaj cu henna? Multumesc

    Reply

  6. Diana Lupu
    May 26, 2016 @ 13:19:58

    As vrea sa imi fac un tatuaj cu henna si vreau sa stiu cum se realizeaza “sigilarea”. Cum sa prepar amestecul respectiv? dupa cat timp sa il aplic? trebuie sa aplic altceva peste tatuaj inainte de ”sigilare”?

    Reply

    • Hedwig Silver
      May 26, 2016 @ 13:39:25

      Draga Diana, poti aplica lichidul de sigilare imediat dupa prima uscare. Eu obisnuiam sa pun de 3-4 ori, dupa fiecare uscare, hidratam pasta de henna. Recomand aplicarea folosind vata imbibata modic, cu cat sa curga… cat despre lichid, eu il faceam din zeama de lamaie cu zahar, amestecam bine sa se topeasca zaharul si verificam dupa gust, sa fie si acru, dar si f dulce. Sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂

      Reply

  7. mihaelaeva
    May 10, 2016 @ 15:31:57

    Buna , am cum pot colora ma refer nuanta este vreun pigment anume am luat si eu iar pe mana este culoarea caramizii as vrea sa fac sa iasa negru ai vreun sfat.

    Reply

    • Hedwig Silver
      May 10, 2016 @ 19:16:07

      dacă vrei negur, renunță la henna; henna naturală este cărămizie; dacă iese neagră însemnă că are chimicale care se pot dovedi periculoase; citește cu atenție informațiile despre pericolele utilizării hennei negre

      Reply

  8. Adina
    Apr 09, 2016 @ 18:43:38

    In farmacie se poate gasi?

    Reply

  9. Vanessa
    Feb 17, 2016 @ 12:39:38

    In cat timp expira pasta de henna?

    Reply

    • Hedwig Silver
      Feb 18, 2016 @ 07:22:09

      pasta de henna expira rapid dacă e ținută într-un mediu umed și cald; dacă stă la rece, rezistă între câteva săptămâni și maxim 6 luni; nu recomand folosirea ei după 6 luni de la preparare; pudra nepreparată nu are termen de expirare dacă e ținută într-un mediu uscat

      Reply

  10. Bibi
    Feb 10, 2016 @ 14:45:42

    Buna! Cred ca am raspunsul la cateva intrebari. 🙂 Henna naturala este sub forma de pudra verde, dupa ce o prepari cu apa calduta, ceai negru sau zeama de lamaie, se lasa 24 de ore pana se formeaza o pasta omogena, ca pasta de dinti. Aceasta devine de culoare maro inchis.
    iar henna naturala nu v-a expira, iti spun asta deoarece cand am folosif prima data am cumparat pasta direct preparata in con si o mai am chiar si acum pe aceea, de asta-vara, si nu am avut probleme de schimbarea culorii sau a mirosului. Pana acum am folosit doar henna naturala care miroase a ceai spre parerea mea. Sper ca am fost de folos. 🙂 O zi buna!

    Reply

  11. Alexandra Ale Filip
    Feb 03, 2016 @ 18:45:50

    Cum ne putem face daca nu avem planta sau unde o putem gasi in Romania?

    Reply

    • Hedwig Silver
      Feb 04, 2016 @ 20:02:07

      dragă Alexandra, planta nu ai cum s-o ai în România că nu suntem țară cultivatoare, însă se găsesc în țară magazine care vând pungi de pudră de henna specială pentru aplicat pe piele sau conuri gata preparate

      Reply

  12. Deni
    Jan 19, 2016 @ 18:24:14

    Unde poți găsi pudra de mehndi?

    Reply

  13. mada
    Oct 24, 2015 @ 15:00:02

    Inainte sa desenez cu henna pot face conturul cu o carioca?

    Reply

    • Hedwig Silver
      Oct 25, 2015 @ 07:35:56

      NU! sub nici o formă nu te apuca să dai cu altceva înainte; modelul se face cu mâna liberă, direct pe piele; eventual, poți folosi șabloane care se găsesc de cumpărat

      Reply

  14. Andrei
    Aug 11, 2015 @ 14:04:34

    Mersi.Dar mai vreau sa stiu cv in mai multe videoclipuri in care m-am uitat pudra
    era mai maronie dar a mea e verde dc?

    Reply

    • Hedwig Silver
      Aug 11, 2015 @ 17:33:31

      nu știu mămică; aș vrea să pot intra la tine în casă prin ecranul calculatorului/telefonului/tabletei, dar nu pot… singura explicație ar fi ca tu să ai pudra pură, iar clip-urile să prezinte pasta deja preparată…

      Reply

  15. Andrei
    Aug 10, 2015 @ 18:39:08

    Cum iti dai seama cand pasta de henna e stricata. Eu am preparat-o si am pus-o la frigider am lăsat-o acolo vreo săptămana si parca s-a facut galben acolo unde e conul prins cu scotch

    Reply

    • Hedwig Silver
      Aug 11, 2015 @ 08:05:11

      sinceră să fiu, nu am fost pusă în situație niciodată… pot doar să presupun că dacă a fost ținută la rece, nu ar trebui să se strice pt câteva luni; depinde și de cum e făcută pasta; ceea ce pot să îți recomand este să o miroși și dacă nu are mirosul specific de plantă, să renunți la ea

      Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: