Pooja sau complexul ritual de rugăciune hindus – partea VII


PRECIZARE: este posibil ca în această serie de articole să apară termeni de origine tamil; nu sunt răspunzătoare pentru corectitudinea acestora; i-am preluat ca atare. Sursa se găsește la subsol.

Ritualul luminii – Aarti 

Parte din categoria deepam, termenul ”aarti” se presupune că provine de pe vremea Vedelor. Cuvântul are origine sanskrită, de la rădăcina ”aa” (către) și ”rati” (cea mai înaltă dragoste față de Dumnezeu). Este un cuvânt polisemantic și mulți cred că a r însemna de asemenea și perioada dinaintea căderii întunericului după apusul soarelui.

Focul și lumina sunt asociate cu văzul.  Potrivit hinduismului, focul curăță și purifică totul. Aarti este înfăptuită tocmai pentru a atinge acest lucru. Astfel, este nevoie de o mică bucată de camfor, o lampă din lut sau metal cu ulei sau ghee (unt topit) în care înmuiem niște fitile din bumbac; acestea se așează pe o tavă de metal împreună cu bețele parfumate și florile. După ce se aprind lampa și camforul, tava se rotește în sensul acelor de ceasornic în fața imaginii zeului. Reprezintă momentul invocării divinului. Se bat clopotele și sunt cântate imnuri de preamărire a divinității. În momentul în care se îndeplinește aarti, se crede că inclusiv tava și lumina sunt binecuvântate de divin, de aceea lumina este împărțită cu cei din jur pentru ca cei din jur să se poată bucura de bunătatea zeului.

Oficierea aarti diferă de la o zonă la alta a Indiei, însă scopul este același: atingerea celui mai înalt grad de iubire față de Dumnezeu. Ritualul poate fi îndeplinit și pentru a alunga ghiniunul sau spiritele rele, pentru a primi cum se cuvine personalități marcante ale societății sau pentru a ura bun venit noilor membri ai familiei (nora sau noul născut care calcă pragul casei pentru întâia oară). În plus, se obișnuiește să se îndeplinească aarti și în cazul cumpărării unei noi proprietăți sau unui nou teren (Bhoomin Pujan).

Rozariul – Japamala

Rozariile sunt accesorii opționale în cadrul puja. Au o însemnătate deosebită în hinduism. Japamala conțin de obicei 108 mărgele. Se crede că un om respiră de 21.600 de ori pe zi. Terminând 200 de ture de recitare folosind japamala ajungem la un număr de 21.600, însemnând că omul face o rugăciune pentru fiecare suflu din zi. Astfel, el s-a gândit la Dumnezeu întreaga zi.

Numărul 108 se poate explica și bazându-ne pe astrologia hindusă. În horoscop sunt 9 planete care se află în perpetuă mișcare. Există 27 de Nakshatra (stele), care sunt împărțite în 12 case (rashi). Sunt 2 ½ Nakshatra în fiecare rashi. Cele 12 case înmulțite cu numărul planetelor ne dă 108 (12×9=108). Folosind o japamala cu 108 mărgele, credinciosul face tot posibilul să îndepărteze efectele negative ale planetelor din horoscopul său prin rugăciune și sprijin divin.

Mărgeaua centrală poartă numele ”Meru”. Este punctul de referință pentru a putea socoti unde se termină un ciclu de rugăciune. Spiritual, Meru denotă și un obstacol ce a fost trecut pe calea spiritualului. Hindușii recită Raksha Stotra înaintea începerii ciclului de rugăciuni. Astfel, vor fi protejați împotriva deochiului, iar toate spiritele rele vor fi îndepăratate pentru a beneficia de o mai bună concentrare.

japamala

Obiecte decorative pentru uși – Toran

Acestea sunt puse la praguri, agățate adesea de tocul ușii. Vin în toate mărimile și formele, confecționate din materiale diverse: flori, pânză, plastic, mărgele – simple sau cu broderii complexe. Sunt considerate de bun augur deoarece pun pe fugă spiritele rele. Agățarea lor în zile de sărbătoare servește la întâmpinarea zeilor care ”vizitează” acea locuință.

În acest complex ritual numit puja cel mai important lucru nu este îndeplinirea ceremoniilor ca la carte, ci credința sinceră, implicarea spirituală deplină a individului. La urma urmei, toate aceste obiceiuri sunt doar simbolice și nu valorează nimic fără dragostea necondiționată oferită de credincios divinului.

Krishna-Toran-for-door-from-Rajasthan-Optimized1

TORAN - traditional design

Bibliografie: The Puja – A Quintessential Part Of Hindu Worship de Priya Vishwanathan, profesor și dansator de bharatanatyam, cântăreț la veena (http://www.dollsofindia.com/library/hindu_puja/)

2 Comments (+add yours?)

  1. Geo
    Mar 22, 2015 @ 12:13:37

    Numarul 108 este in aproape orice traditie a lor, de la astronomie, astrologie dupa cum ai precizat, pana la medicina si altele.
    In una din upanishade se spune ca exista 108 upanishade.

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: