Pooja sau complexul ritual de rugăciune hindus – partea V


PRECIZARE: este posibil ca în această serie de articole să apară termeni de origine tamil; nu sunt răspunzătoare pentru corectitudinea acestora; i-am preluat ca atare. Sursa se găsește la subsol.

Pudre folosite în timpul ritualului de rugăciune

În afară de celelalte materiale, se mai folosesc și diferite pudre sau prafuri în ceremonia de rugăciune. Printre acestea se numără: kumkum/sindoor (vermilion), haldi (turmeric/curcuma), chandan (lemn de santal) și vibhuti (cenușă sfântă).  Iată și utilizările lor: kumkum reprezintă emoțiile noastre, dar și cunoașterea interioară; turmericul și lemnul de santal simbolizează puritatea internă, dar și falsul ego și mândria interiorizată; lemnul de santal oferă celui ce-și caută calea și liniște mentală, calmează organismul și-l ajută să se concentreze în timpul meditației.

haldi-and-kum-kum-and-indian-tradition-f4

Cenușa sfântă – Vibhuti

Vibhuti este asociată cu zeul Shiva. Se numește astfel deoarece îl înzestrează pe credincios cu prosperitate. Mai are și alte denumiri, precum: ”bhasma” fiindcă arde toate păcatele omului; ”bhasitam” sau luminos pentru că sporește aura spirituală; ”ksharam” sau distrugere pentru că nimicește pericolul; ”raksha” sau protector deoarece funcționeză ca o armură împotriva energiilor negative și forțelor răului. Vibhuti amintește de asemenea și de efemeritatea trupului care se va reduce în final la un vas de cenușă după moarte.

Vibhuti are o importanță spirituală deosebită în hinduism. Când Shiva l-a redus pe Kama la un maldăr de cenușă cu privirea, nu a mai rămas nimic în afara dragostei pure – toate dorințele au fost distruse. Eliminând dorințele, se naște prema sau dragostea absolută în suflet. Din moment ce starea finală este cea de cenușă, ea nu se schimbă, nu se usucă și nici nu dispare. Nici nu se poate murdări, nu-și pierde culoarea și nici nu putrezește. Aplicând vibhuti pe frunte simbolizează atingerea acelei stări de nimicnicie, adică atingerea stării de eliberare.

Natura imuabilă a cenușii este asemănătoare cu adevărata natură a sufletului, Atman.

Vibhuti poate fi aplicată pe tot corpul sau pe frunte, între sprâncene. Shivaiții poartă dungi pe frunte și brațe. Adepții lui Vishnu își desenează trei linii verticale pe frunte (în formă de U sau Y) denumite Namam. Cele două linii exterioare albe simbolizează venerarea lui Brahma și Vishnu, în timp ce linia centrală roșie are legătură cu zeița Sri Mahalakshmi.

sadhu nepal

Bibliografie: The Puja – A Quintessential Part Of Hindu Worship de Priya Vishwanathan, profesor și dansator de bharatanatyam, cântăreț la veena (http://www.dollsofindia.com/library/hindu_puja/)

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: