Fiica Indiei (India’s Daughter) – documentarul care a scandalizat o națiune


De câteva zile încoace, în India e scandal mare. Lansarea documentarului BBC ”Fiica Indiei” (India’s Daughter) și interzicerea difuzării sale publice de către Guvern a împărțit societatea în două mari tabere: cea care este de părere că documentarul ar trebui văzut de fiecare cetățean, chiar ar trebui introdus în circuitul cinematografic și respectiv cei care susțin punctul de vedere al Guvernului și consideră că a fost realizat doar pentru a denigra imaginea țării.

De ce e așa mare nebunie? Marea majoritate spune că totul se datorează faptului că este surprinsă părerea unor violatori și vezi doamnea, aceștia ar fi încurajați. Aș avea foarte multe lucruri de spus cu privire la subiect, dar înainte de asta, va trebui să mă documentez mai bine, deoarece datele pe care le am pictează doar imaginea generală.

Pe scurt, ca să știți și voi despre ce e vorba în propoziție, documentarul a fost realizat după un caz real – violarea în grup și uciderea lui Jyoti Singh. Cu siguranță ați văzut cazul la știri pentru că a fost intens mediatizat pe scară internațională. Tânăra de 23 de ani, studentă la medicină, se întorcea seara pe la 9 acasă de la un film împreună cu un prieten în capitala New Delhi. Au luat autobuzul către casă neștiind că, pentru ea, se va dovedi transportul către moarte. Șoferul, împreună cu prietenii săi, au violat-o pe fată și l-au bătut pe tânărul care-o însoțea, aproape au eviscerat-o și i-au aruncat trupul maltratat pe marginea străzii. Documentarul reface firul evenimentelor, cu mărturii ale părinților fetei, cunoscuților ei, unora dintre condamnați și familiile acestora, reprezentanți ai poliției, activiștilor pentru drepturile femeilor, avocaților apărării etc.

Ceea ce cred că îi doare pe indieni de fapt e că, din nou, albii au arătat adevărul și s-a reactivat disputa cu privire la superioritatea raselor. Degeaba țipă și-și dau cu pumnul în piept că ”noi avem cultură de nu știu de care” dacă modul de comportare dovedește contrariul. Eu una nu aș avea ipocrizia să mă cert cu alții sau să afirm că BBC-ul dorește intinarea imaginii țării mele, ci aș pleca capul și mi-ar fi rușine de atitudinea conaționalilor mei. Cel mai mult mă doare să văd că deși își proclamă modernismul cu surle și trâmbițe, India se zbate încă în tulburele ape ale Evului Mediu. Lipsa educației este principala cauză, din punctul meu de vedere. Bine, unii sunt așa reduși că oricâtă carte le-ai da, tot în ”scripturile” lor ar rămâne. Gata, că prea le lungesc. Documentarul e peste tot pe net, mai ales Utube. Urmăriți-l!

Aștept și părerile voastre.

Mai jos, niște link-uri cu privire la subiect:

Delhi Gang Rape 2012

Părerile oamenilor din mediul virtual

2 Comments (+add yours?)

 1. Geo
  Mar 08, 2015 @ 17:04:21

  Am urmarit si eu documentarul. Vad ca l-au scos de pe youtube dar se poate gasi pe vimeo (https://vimeo.com/121405664).

  Iti dau mare dreptate, lipsa educatie are mare impact. Totusi, moral a cam decazut societatea lor, raportand la populatia lor. Nu mai sunt asa multi oameni religiosi, oameni care de obicei stiu ce inseamna simtul moralitatii. Ma refer la oamenii de rand, nu cei deja civilizati si care traiesc in cu totul alte conditii chiar in India. Nu cred ca o societate ca a lor rezista mii de ani fara sa aibe niste stalpi ai societatii, niste coduri morale de care majoritatea asculta. Chiar aceasta indepartare treptata de divin, sa o numesc asa, este o cauza a decaderii morale in timp si a lipsei de educatie (multi nu stiu nici sa citeasca). Chiar si cei care inca se mai agata de scripturile lor, interpreteaza ceea ce citesc gresit si sucesc vorbele in fel si fel. Am citit si eu destule sa-mi dau seama ca ei sunt needucati si ignoranti, nu ceea ce scrie acolo.

  E socant sa vezi cum victima este acuzata si responsabila de aceste orori. Sigur, poate in diverse cazuri as adauga ca 1% poate fi neglijenta femeii intr-o astfel de societate, ca doar suntem oameni si nu mereu poti fi atent la orice, dar de aici si pana la a da vina pe victima e cale lunga. Aici mentalitatea lor trebuie sa se schimbe radical.

  Sa nu uitam ca lumea moderna are un mare impact asupra unei societati sarace. Televizorul, unde omul sarac si de rand vede ceea ce nu poate avea mai mereu, creste frustrarea, anxietatea, in plus reclame la bauturi alcoolice s.a.m.d. Avem si noi probleme noastre la noi in tara, doar suntem renumiti ca am fi o tara de cleptomani, nu? Tot din aceste cauze. Pana la urma nici America nu duce lipsa de needucati si de violente, dar de alta natura. Au si ei violuri dar au si destule crime cauzate de arme… dar sa nu uitam ca ei nu sunt un miliard de saraci si needucati.

  Gata ca am scris iar prea mult si mai pe langa…

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: