Cum pot învăța HINDI repede și simplu?


Înainte de-a intra în detalii și finețuri, tot ceea ce urmează să citești se bazează pe experiența proprie de-a fi cochetat cu limba hindi înainte de-a o studia serios la facultate și de-a o aprofunda ulterior pe cont propriu, după absolvire (până în prezent). Informațiile sunt subiective, iar părerea mi-am format-o în timp, lucrând cu mine, dar și cu alții. Nu există o rețetă care să asigure succesul în mod universal, deci nu lua acest articol ca literă de lege, ci ca o alternativă sau o altă perspectivă.

Până să-ți răspund la întrebarea care te macină de ceva timp, ”cum pot învăța hindi repede și simplu?”, simt nevoia să îți prezint câteva lucruri pe care le consider importante și care te vor conduce spre mult așteptatul răspuns.

Din marea varietate de limbi străine vorbite pe mapamond, te interesează să înveți hindi.

Am convingerea că cel mai bun pas până să începi studiul unei limbi străine este stabilirea unor așteptări și scopuri realiste. Nu pot sublinia îndeajuns noțiunea de ”realist”, aceasta fiindcă marea majoritate a oamenilor își fixează așteptări (mai ales la nivel de începător) pe care nu au cum să le îndeplinească, rezultând nervi, dezamăgire și chiar învinovățire.

Așteptările trebuie fixate având în vedere stilul tău de viață: dacă ai un serviciu solicitant, fără prea mult timp liber, nu cred că are rost să te legi la cap cu o limbă străină până nu reușești să aloci măcar 30 de min. pe zi pentru studiu; dacă ești student și chiar ai intrat la specializarea care implică studiul limbii hindi, atunci întregul univers se va învârti în jurul limbilor studiate (restul de timp liber fiind alocat activităților care îți aduc starea de bine după care tânjești); dacă ești la pensie și te-a atras cultura indiană și vrei să descoperi mai multe, învățarea limbii hindi îți poate prinde foarte bine – o limbă nouă reprezintă cheia ce descuie ușa către un nou univers, până de curând ferecat.

Așadar, dacă ești conștient că timpul nu va fi de partea ta, nu te aștepta ca după o lună de hindi să poți citi, scrie și vorbi. Exclus! Poate dacă ești vreun geniu, care-și duce existența într-un colț întunecat al camerei din apartamentul de la parterul unui bloc oarecare dintr-un oraș al României pitorești – atunci, minunile sunt posibile. Ca începător, este ideal să exersezi zilnic, măcar o jumătate de oră – exact ca la copii, informația se reține foarte repede, doar că se uită la fel de repede. Cu cât exersezi mai mult, cu atât cresc șansele de reușită, iar progresul este mai rapid. Dacă știi că ești omul care nu se poate relaxa decât dacă își atinge o țintă fixată de, să spunem, 10 cuvinte noi pe săptămână, respectă-ți planul; dar dacă vezi că începi să uiți cuvintele din ce în ce mai des sau că nu știi decât o fracțiune din cele de pe lista ta, înseamnă că nu ai alocat suficient timp pentru fixare și repetare – așteptarea ta fiind una nerealistă! Că vorbim de citit, scris, vocabular sau vorbit, începe cu puțin; va fi garanția că nu vei fi dezamăgit nici de capacitatea creierului tău de înmagazinare, nici de neatingerea țintei.

Stabilirea clară a scopului/rilor pentru care dorești să înveți hindi este crucială: va dicta nivelul pe care e bine să-l atingi. Să luăm exemplul meu: mi-am dorit, în primă fază, să pot vedea filme fără subtitrare când vreau eu, fără să depind de TV sau traducerile în engleză (de multe ori, proaste); pentru asta, știam că trebuie să-mi formez un vocabular relativ larg, să pot înțelege discuțiile personajelor, să am și o oarecare idee despre cum funcționează limba. Concret, cum am făcut-o? Am urmărit cât mai multe filme, fără să-mi pese de calitate sau gen; am văzut tot pe ce-am pus mâna, fără subtitrare – mi-am forțat creierul să fie atent și la cuvinte, dar și la acțiune, legându-le, iar logica și contextul au devenit adjuvanți în procesul de înțelegere; după ce-am început să mă obișnuiesc cu faptul că verbul e, de obicei, ultimul în propoziție, că au acord pe verb și în gen, am trecut la formarea automatismelor: reținerea unor propoziții scurte, sintagme, grupuri de cuvinte utilizate cotidian. Între timp, am început să cochetez cu muzica: îmi plăceau cântecele, dar nu pricepeam mare lucru, așa că am hotărât să-mi copiez versurile de pe net și să le repet de atâtea ori până le rețin – astfel, am contribuit la lărgirea vocabularului, la obișnuirea urechii cu sunetele și la o mai ușoară recunoaștere a cuvintelor cunoscute, dar și necunoscute (puteam distinge clar sunetele, și-mi dădeam mult mai ușor seama dacă e un cuvânt căruia-i cunosc înțelesul, sau unul pe care l-am mai auzit, dar căruia nu-i cunosc sensul). Am plusat cu seriale și emisiuni-concurs, unde limbajul era unul simplu, cu destul de multă engleză, astfel că am avut suficient timp să mă obișnuiesc cu anumite cuvinte în contexte diferite. Piatră cu piatră, am format temelia: în tot acest timp, am luat-o mai mult ca pe-o joacă, o activitate plăcută în care timpul meu liber e utilizat cu folos – fără termene, fără așteptări, fără stres, fără limite (cam 3 ani – clasa a 10-a – a 12-a). Până să ajung la facultate, nici nu mi-am dat seama cât și cum am înmagazinat (abia mai târziu am realizat că vocabularul meu era destul de vast cât să meargă dincolo de nivelul de începător); evaluator nu aveam, dar scopul fusese atins; puteam să mă uit la filme și să pricep cine cu cine votează, fără să-mi fac griji că nu o să înțeleg nimic; chiar dacă aveam cuvinte necunoscute, contextul și imaginile mă ajutau să descâlcesc ițele. Apoi, mi-am dorit mai mult; și iată-mă, și astăzi, lipind cărămidă după cărămidă la construcția mea.

Deci, mărimea construcției tale depinde de nivelul pe care ți-l dorești; dacă vrei să excelezi în scris, citit și vorbit, pregătește muuuuuuuuulte cărămizi, va fi o clădire mare!

Este bine ca înainte de-a te arunca în vâltoare, să-ți faci o idee cu privire la familia de limbi din care provine, ce fel de alfabet are, cum sună, cam ce cuprinde gramatica, dacă vocabularul e ofertant sau, din contră, restrâns (asta dacă nu ai auzit niciodată limba și nu cunoști absolut nimic despre ea). Dacă ai avut o oarecare tangență cu limba – prin filme/seriale/muzică/emisiuni/amici virtuali – e la fel de bine să-ți formezi o perspectivă cât mai largă, pentru a putea pregăti terenul în cazul în care nu renunți la idee după prima zărire a alfabetului.

Dacă ai serviciu și îndatoriri familiale, îți va lua cam o lună să stăpânești alfabetul (să-l stăpânești, nu să-l visezi!). Ori ca să plutești pe ale limbii valuri, trebuie să visezi alfabetul – nu din punct de vedere al teoriei foneticii și fonologiei, ci pur scriptic – să nu stai să bâjbâi ce fel de d sau t îți trebuie pentru un anume cuvânt, cum se face ligatura cutare. Dacă ești student cu această specializare, este inacceptabil ca după prima săptămână să nu visezi alfabetul – înseamnă că ai greșit limba. Dacă programul tău zilnic este permisiv, poți să ajungi la performanța de-a stăpâni alfabetul după prima săptămână de studiu, iar după a doua să-l visezi – dar numai dacă aloci suficient timp exercițiului. Cu un alfabet nou este imperios necesar ca exercițiul să fie susținut și constant – dacă se poate, zilnic câte puțin.

Iată-ne în fața formulării unui răspuns: cum să învăț hindi repede?

Din experiență, graba nu ajută, dimpotrivă, încurcă. Cu cât îți propui să înveți mai multe cuvinte într-un timp scurt, cu atât mai puține cuvinte vei învăța. Creierul are nevoie de timp să fixeze, să se obișnuiască, apoi de mai mult timp să acceseze și să folosească noua informație.

Dacă te știi cu memorie de elefant, vei fi expert în liste de cuvinte; și cam atât; o să știi o grămadă de cuvinte și sensul lor, dar nu vei putea să le folosești corect într-o propoziție; să facem un exercițiu de imaginație: ”ceai” ”cald”, să presupunem că acestea sunt cuvintele pe care vrei să le folosești; acum îmi rămâne mie misiunea să descopăr ce vrei să spui: ceaiul e cald? Ceaiul e prea cald? Vrei ceai cald? Îți place ceaiul cald? Ceaiul cald e bun pentru ceva anume? Recomanzi ceaiul cald? Sunt mult prea multe situații posibile, chiar și atunci când avem context – durerea mare e că acest context este incomplet. Astfel, vocabularul vast nu asigură o comunicare de calitate; din păcate/fericire, avem nevoie și de gramatică.

Rezumând, să ai speranța că hindi se poate învăța rapid în așa fel încât într-un an să poți interacționa cu oamenii în excursia pe care ai visat-o este nerealist! Din experiență, dacă nu ai trecut prin toate noțiunile gramaticale posibile, nu ai experiență cu limba standard și chiar cu influențele dialectale, nu prea ai cum să vorbești cu fluența necesară pentru o conversație naturală – doar dacă nu ești acel geniu care încă stă ascuns într-un colț întunecat al camerei din apartamentul de la parterul unui bloc oarecare dintr-un oraș al României pitorești.

Apoi mai avem cealaltă jumătate a întrebării: cum pot învăța hindi simplu?

Regret să te dezamăgesc, dar orice implică gramatică nu e tocmai simplu deoarece necesită atenție, răbdare și muuuultă muncă – lucruri pe care învățăceii le consideră orice numai simplu nu. Desigur, dacă îți face plăcere să butonezi telefonul inteligent și să te joci pe diversele aplicații de limbă, felicitări, și acesta e un bun exercițiu, doar că nu te duce departe; cu siguranță nu-ți va fi de folos când vei încerca să obții o reducere pentru un saree extraordinar pe care l-ai ochit la o tarabă dintr-o piață din Delhi, iar vânzătorul o ține una și bună că e 1.000 de rupee, dar tu ai văzut că duduia din fața ta a plătit doar 300 – aici îți trebuie și cunoștințe de limbă, dar și tupeu.

În concluzie, fără să o mai lungesc (am lungit-o destul), a învăța hindi repede și simplu înseamnă a ști o fracțiune din ceea ce a nevoie de fapt pentru o comunicare reală. Dacă vrei să interacționezi în mod real cu vorbitori de hindi (care chiar știu limba), va trebui să treci printr-un proces îndelungat care necesită muuuuuuult exercițiu, muncă, răbdare și timp. Iar dacă procesul nu e susținut și constant, s-ar putea să te trezești mereu începând din același punct. Fii foarte sincer cu tine și cunoaște din start toate îndatoririle pe care le vei avea de îndeplinit pentru a asigura succesul. Toate site-urile/cărțile sau persoanele care promit că dețin rețeta miraculoasă de-a te învăța o limbă în 3 săptămâni nu sunt altceva decât miraje care să-ți scoată banul din buzunar; chiar și cu profesor alături, dacă tu nu pui osul la muncă, succesul nu e garantat.

Dacă vrei calitate și performanță, pregăsește muuuuulte cărămizi; o să dureze ceva! Nu de alta, dar nu trăim în India și nu suntem expuși la limbă non-stop.

Dacă te interesează subiectul, mai găsești următoarele articole pe blog:

Învățarea limbii hindi – cu sau fără profesor?

Hindi fără profesor – se poate?

Stiluri de învățare a limbii hindi

Tipuri de materiale și selectarea lor pentru studierea limbii hindi

Diferența dintre achiziție și învățare

Broșura cu alfabetul limbii hindi (ghid de învățare fără profesor)

Manualele de limba hindi (ediție 2015) 

Admiterea la hindi – ghidul viitorului student

Advertisement

2 Comments (+add yours?)

  1. GETA DIACONU
    Aug 06, 2018 @ 16:40:21

    Namaste,Hilda! De mult asteptam abordarea acestui subiect (am “cochetat” cu el la Namaste INDIA!),ma bucur mult ca te-ai gindit si la cei incepatori. Multumesc mult pentru micile “trucuri” de invatare si asteptarile aferente. Si cu ajutorul tau, sint pe drumul cel bun! Sint un “invatacel” doar din pasiune pentru INDIA si-al sau patrimoniu cultural. O iubesc, sintem contemporani cu ultima civilizatie straveche,m-a “salvat” (la propriu!) din situatii de viata nu tocmai placute!
    Iti multumesc din nou pentru pasiunea si dedicarea cu care sustii acest blog,pentru multi pasionati este un reper!
    Ma bucur mult ca te-am cunoscut si personal,iti doresc mult succes in terminarea studiilor si esti cu adevarat un “guru” in domeniul acesta.(multi nu aleg sa impartaseasca ceea ce stiu si cu altii)
    एक शानदार दिन है!

    Reply

    • Hedwig Silver
      Aug 07, 2018 @ 19:18:29

      Cu drag. Si eu ma bucur ca ne-am cunoscut. Ceea ce ma bucura cel mai tare e ca exista aceasta platforma unde pot da mai departe ceva din ceea ce am invatat, mai ales ca stiu cat de greu e sa nu ai informatia cautata (pe vremea meaaaa, netul nu era asa darnic).
      Multumesc tare mult pentru apreciere, inseamna nespus de mult pentru mine. Si bun venit in clubul fanilor limbii hindi. Sper sa ne strangem si mai multi, odata cu trecerea timpului.

      Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: