Cuvinte cu o poveste: Artha, de la semantică la economie


Astăzi am să vă povestesc despre umilul „artha” (sau „arth”) și cum a ajuns el să acopere o largă varietate de înțelesuri.

În sanscrită, sensul său prim este acela de „obiect”, ajungând până la „motiv, interes”. Următorul palier este cel dedicat „avantajului, profitului” și se leagă de un alt înțeles, acela de „finanțe, substanță, bogăție, avere, economie”. Să reținem și traducerea lui „artha” cu „înțeles, sens” fiindcă apare foarte des în limba modernă când se discută despre cuvinte.

Intră în horă cu multe verbe, spre exemplu „arth nikaalnaa” – a scoate sensul unui cuvânt (dintr-un dicționar) – și mai intră și într-o sumedenie de compuși: „arth vigyaan” (semantică, știința economiei), „artha shaastra” (economie), „arthik” (ceva ce are legătură cu un obiect, interes; financiar), „arthaat” (adică, cu alte cuvinte).

Nu se putea să nu includ derivatul rostit adesea, cu patimă, de soacrele din seriale, când nurorile fac vreo greșeală: „anarth”. Cu prefixul negativ „an-” la înaintare, înțelesul de bază ar fi „inutilitate, fără sens, absurditate”, doar că în limba modernă apare în principal însemnând „pierdere, prejudiciu, ghinion, nenorocire, tragedie”. Astfel, data viitoare când auziți acest cuvânt, „anarth”, să știți că nu e de bine.

Lakshmi, zeița bogăției și belșugului

Ne reîntâlnim la următoarea poveste. Pentru sugestii, nu ezitați să lăsați un comentariu; în plus, dacă aveți vreo nelămurire cu privire la sensul unui cuvânt, întrebați-mă, poate reușim să țesem o poveste împreună.

1 Comment (+add yours?)

  1. Nandini elena
    Jul 21, 2017 @ 22:43:48

    Verry nice i like zeița Lakshmi,

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: