Filmul momentului: GHOOMER (2023)


Recenzia nr. 182

Sursa foto: imdb.com

În cele din urmă, m-am hotărât să văd acest film. Dacă mă urmăriți de ceva timp (dacă nu, acum e momentul!), știți că nu mă dau în vânt după filme cu și despre sport (orice sport ar fi). Nu pricep, de obicei, regulile jocului și nici nu vreau să îmi bat capul să le rețin, astfel că nu mă pot bucura de pelicula respectivă. În acest caz, mă bucur nespus că am făcut un efort și l-am văzut fiindcă nu este atât vorba despre regulile jocului, cât despre eșec, o tragedie, o nouă șansă, evoluție, soluții inovatoare.

Filmul se deschide cu prezentarea personajului principal, Anina Dixit, o jucătoare foarte bună de cricket cu planuri mari de viitor. Pe bună dreptate, căci fata are potențial uriaș. Familia o susține în tot ce dorește să întreprindă, iar bunica (paternă) este o figură, care ține scoruri, face comparații și e la curent cu tot ce mișcă în lumea cricket-ului profesionist.

Lucrurile par să-și urmeze cursul normal, cu Anina apropiindu-se din ce în ce mai mult de scopul său, acela de a fi selectată în echipa națională feminină de cricket. Asta până când îl întâlnește întâmplător pe Padam Singh Sodhi, un jucător ratat de cricket, care îi spune fără ocolișuri că, dacă ar fi decident, cu siguranță nu ar selecta-o în echipă. Padam continuă atacurile și în cadrul unei petreceri, determinând-o pe Anina să plece în grabă. Nimeni nu putea preconiza că în noaptea aceea urma să i se schimbe cursul vieții pentru totdeauna.

De la Anina cea plină de viață, cu poftă de muncă și evoluție, fata se transformă într-o tânără morocănoasă, țâfnoasă care își plânge de milă și crede că viața s-a sfârșit. Nu reușește să vadă nici măcar un fir de lumină la capătul tunelului, simțind că aripile i-au fost retezate pentru totdeauna.

Credeați că Padam a ieșit din peisaj? V-ați înșelat! Amarnic! Cu la fel de mult tupeu, și cu aceeași acreală caracteristică, omul își face scopul vieții în reabilitarea Aninei. El vede potențialul din ea, dar știe că va trebui teribil de multă muncă, determinare, răbdare, dar și o abordare complet diferită, poate chiar neortodoxă.

Dincolo de poveste, jocul actorilor a fost cireașa de pe tort pentru mine. Așa de tare mi-a plăcut Abhishek Bachchan în acest rol că nu vă pot povesti suficient! Genul ăsta de roluri îl prind foarte bine și se și pricepe. Veșnic turmentat, veșnic sictirit de viață, sătul de cei din jur, rezufând să mai spere că i se poate întâmpla vreodată ceva bun. Cum se agață de reabilitarea Aninei de parcă însăși viața lui ar depinde de succesul ori eșecul fetei. Cum își varsă toată priceperea, pe care nu a putut-o folosi pentru sine, în antrenarea Aninei, pentru ca măcar ea să poată ști cum se simt învingătorii. „Și eu vreau să știu cum se simt învingătorii”, scena în care rostește aceste replici este tulburătoare, sfâșietoare.

De menționat ar fi modul interesant în care Padam gândește strategia de reabilitare a Aninei, pornind chiar de la numele acesteia: Anina – același din toate unghiurile. ”Agar khelna chaaho, to baaen haath ka khel hai ho sakta hai” – Dacă vrei să joci, atunci e posibil să fie un joc cu mâna stânga: aici se joacă cu înțelesul expresiei hindi ”baaen haath ka khel hai” (joc cu mâna stângă, în traducere cuvânt cu cuvânt), adică ceva foarte simplu, ușor de obținut, o plimbare în parc.

Ideea de muncă asiduă, de repetare a aceleiași mișcări, aruncări de sute, mii de ori, până când poți să îndeplinești sarcina respectivă cu ochii închiși sunt accentuate. Și cred cu tărie că pentru a obține rezultate bune în orice domeniu este nevoie de muncă și sacrificiu, exact cum a relatat și Padam, „pentru lume, sportul este un joc; dar pentru jucător, sportul este sacrificiu”. Iar dorința, setea de reușită trebuie întreținută. Numai astfel se poate atinge performanța. Și, ca s-o citez pe Anina, „când viața îți trântește ușa în nas, ea nu trebuie deschisă, ci dărâmată!”. Și Saiyami Kher face un rol extraordinar. Pe cuvânt, toată lumea așa de bine a fost aleasă, că e o plăcere nemaipomenită filmul ăsta.

Vă las pe voi să descoperiți la ce se referă titlul filmului, ce secrete ies la iveală, dacă Padam ajunge să experimenteze sentimentele învingătorului sau nu, și dacă Anina reușește să-și atingă țelul în condițiile date.

Să-mi spuneți neapărat ce credeți despre filmul acesta.

Și o primăvară minunată tuturor! (că tot e 1 martie azi)

Dacă v-a plăcut ce ați citit, nu uitați să vă abonați. Completați adresa voastră de e-mail și veți primi noutățile direct în căsuța voastră electronică.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Hedwig's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading