Filmul momentului: SHABNAM MAUSI (2005)


recenzia nr. 154

Un subiect îndrăzneț pentru începutul anilor 2000, inspirat de întâmplări reale. Pe Ashutosh Rana, cel care dă viață personajului principal, îl știu din nenumărate alte filme, dar n-aș putea pune degetul pe un rol despre care să pot exclama cu entuziasm ”Nemaipomenit!”; fără îndoială că nu-i lipsește talentul și cu toate acestea nu reușesc să-mi amintesc de vreun personaj anume. Până în ziua în care am văzut acest film. A fost, este și va fi mereu Shabnam mausi pentru mine; interpretare magistrală, totul dublat de replici cu greutate.

Să vă lămuresc ce e așa de extraordinar: în primul rând, povestea; lui Shabnam i s-a dat o șansă la o viață, chiar dacă asta avea să însemne depășirea multor greutăți. A crescut în comunitatea celor ca ea, împărțind bune și rele cu surorile de suferință, până când o tragedie o forțează să ia o decizie drastică. Soarta o duce pe meleaguri îndepărtate și necunoscute, unde se va confrunta, din nou, cu judecata oamenilor. Prima jumătate a filmului e presărată cu momente de cumpănă unde iese la suprafață sensibilitatea lui Rana și sinceritatea interpretării.

Știu, visez cu ochii deschiși la o lume mai bună, populată de ființe care să-și vadă de treabă, neinteresați de ce se petrece în dormitorul colegului sau vecinului; ar trebui să primeze calitatea umană a celui dinaintea lor, care, atât timp cât nu-i jignește, nu-i discriminează și nu complotează împotriva lor, nu ar trebui să fie subiect de bârfă. Înțeleg și nevoia perfect umană de-a dezbate întâmplări și destine felurite, dar nu ar trebui să se ajungă la extrema de-a recurge la alungare, excomunicare.

Odată cu schimbarea locului, se pare că-i surâde destinul și lui Shabnam, căci se întrevede posibilitatea unei cariere în politică. Va reuși să ocolească toate capcanele întinse de opoziție sau va ceda înaintea presiunilor politicienilor cu experiență pentru a-și salva viața? Veți afla voi răspunsul, urmărind filmul.

Eu îl recomand cu mare căldură, mai ales pentru jocul lui Rana. Sunt foarte curioasă dacă l-ați văzut deja, și dacă da, cum vi s-a părut.

4 Comments (+add yours?)

  1. Gabriela Raican
    Jan 05, 2019 @ 20:03:54

    Prima jumatate o altfel de poveste indiana, a-doua parte politica , destul de greu de urmarit si de inteles neavand traducere.

    Reply

  2. cris
    Jan 04, 2019 @ 12:34:51

    nu stiu hindi,cunosc doar cateva cuvinte sau expresii;daca l.as gasi tradus ,cu siguranta l.as viziona…

    Reply

    • Hedwig Silver
      Jan 04, 2019 @ 13:33:06

      Stiu ca nu toata lumea stie hindi, de asta incerc sa recomand si filme mai vechi, in ideea ca e aproape imposibil sa nu aiba subtitrare macar in engleza 🙂 ce e drept, eu l-am vazut pe utube, unde nu cred ca era cu subs (eu mi-am dezactivat subs, deci si daca e cu, nu vad; am citit prea multe ineptii si ma feresc de ele ca de ciuma)

      Reply

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Hedwig's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading