Recomand: HAQ SE (2018) – webseries


Cum de cele mai multe ori greșelile nevinovate conduc la descoperirea unor adevărate bijuterii în cazul meu, iată că miraculosul și-a croit iar drumul către mine. Recomandarea de azi constă într-un serial difuzat doar pe internet (webseries), numit Haq Se (pe care l-aș traduce cu ”Având dreptul”). Are ca sursă principală de inspirație romanul Little Women al Louisei May Alcott, așadar poate fi o aventură și mai interesantă pentru aceia dintre voi care au citit cartea. Limba e urdu, deci e ceva mai dificilă decât hindi cu care suntem obișnuiți din filme și seriale TV; nu disperați, are totuși destulă engleză; vă pun în gardă, unele personaje sunt mai slobode la gură, deci veți auzi destule înjurături – per total, limba este infuzată cu influențe moderne, astfel încât totul pare autentic. Distribuția e una de zile mari, fiecărui actor potrivindu-i-se personajul mănușă; subiectele puse în discuție sunt multe și actuale, cât pentru toate gusturile; sigur veți găsi un personaj în care să vă regăsiți. Să vedem cum e transpusă povestea americană în atmosfera unui Kashmir răpitor de frumos, dar brăzdat de ridurile nesiguranței, fundamentalismului și violențelor:

Familia Mirza e alcătuită din șase membri, părinții Rabiya și Hashim și cele patru fiice; tatăl este în misiune, salvând vieți pe front, astfel că femeile trebuie să se descurce singure; mătușa Fatima le este un sprijin binevenit.

Meher, adică Meherunisa (Surveen Chawla) – rezidentă la pediatrie, Meher e copilul serios, studios, care a ales cariera în detrimentul împlinirii sentimentale; nu se dă în lături să-și ajute familia, știind că mama lor nu se poate descurca de una singură. Descoperim, încetul cu încetul, că trecutul o bântuie; atunci ne dăm seama de firea ei sensibilă și de rănile pe care le poartă sub haina de fată puternică pe care o afișează în public; deși se străduiește din răsputeri să fugă de trecut, acesta o prinde din urmă, și-n loc să o ungă cu o alifie care să-i tămăduiască sufletul, îi înfige și mai adânc pumnalul sorții. Când în acest amestec apare și dr. Naushad Rizvi (Rajeev Khandelwal), lucrurile se complică și mai mult pentru Meher.

Jannat (Parul Gulati) – este revoluționara familiei; energică, feministă convinsă și luptătoare pentru înfăptuirea dreptății și moralității, visează să se desăvârșească în ale scrisului. Intră în diverse încurcături, căci e mânată de pasiune, mai puțin de rațiune, neținând cont de posibilele consecințe – neînfricată până la extrema de-a plăti cu viața. Spirit liber, crede cu tărie că femeia trebuie să fie independentă, propria stăpână a vieții și deciziilor, liberă să experimenteze în toate aspectele existenței.

Amal (Nikessha Rangwala) – întruchiparea perfectă a tinerei moderne ce se închipuie actriță pe marile ecrane ale industriei bollywoodiene; problema e că e prea atrasă de superficial și lipsa de calitate ca să o ia cineva în serios. Îi este mult mai ușor să invidieze și să se considere victimă decât să investească muncă, efort și energie în progresul personal. De multe ori, vorbește fără să gândească că unele detalii pot afecta viața unor persoane dragi într-un mod decisiv. Nu e de mirare că toți o consideră o pițipoancă ce nu are nimic inteligent de spus, un produs frumos ambalat, dar gol.

Bano, adică Bahira (Aanchal Sharma) – artista familiei, muzician cu talent de compozitor; o fire tare emotivă, ar vrea să ajungă vestită, dar se confruntă de timpuriu cu judecata îngustă a societății în care trăiește. Și cum în Kashmir-ul schilodit de ură, violențe și nedreptate nu e loc pentru muzică ca artă, își ia inima în dinți și pornește în lumea mare, cu sufletul deschis și speranțele în buzunar. Și cum nici o poveste despre credință și oamenii nepotriviți care fac legea nu e completă fără sacrificarea cuiva, avem parte și de momente sfâșietoare.

Vă las să descoperiți restul personajelor și interacțiunea dintre acestea. Mi s-a părut foarte bine scris, într-un ritm alert (chiar mi-ar fi plăcut să insiste asupra anumitor întâmplări), muzică perfectă cadrului idilic, distribuție excelentă.

Primul sezon are 20 de episoade (nu se știe nimic despre un al doilea sezon) și e produs de regina serialelor Ekta Kapoor (Balaji). Se văd repede, episoadele fiind în medie cam de 20 de minute (ceva mai scurte decât pentru TV). E încărcat pe platforma proprie, ALT Balaji.

Cu această postare sărbătoresc atingerea a 1 milion de vizite pe blog. Mulțumesc tuturor și sper ca în noul an să mă vizitați mai des, să mă întrebați despre India și hindi, să vă exprimați părerile cu mai mult curaj.

La mulți ani!

Sunt curioasă câți dintre voi l-ați văzut și câți îl veți urmări. Secțiunea de comentarii nu e departe.    

2 Comments (+add yours?)

  1. carmen
    Jan 19, 2019 @ 15:06:20

    Mi-ati starnit curiozitatea. o sa il caut , cu speranta ca o sa il si gasesc, si- l voi viziona. Pare interesant si emotionant. Multumesc pentru recomandare

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: