Despre Henna
Multe din femeile din India au mâinile împodobite cu ceea ce par a fi mănuşi din dantelă la momentul căsătoriei. Multe tinere au pielea înfrumuseţată cu motive florale sau abstracte în zi de sărbătoare; însă ce este de fapt desenul roşiatic şi ce simbolizează el? Care sunt secretele aplicării şi de ce este atât de popular în Occident?
Sper ca prin ceea ce urmează să îţi relatez să îţi poţi face o idee despre arta pictării mâinilor şi picioarelor şi vei realiza de ce o numesc „artă”. Urmează să facem împreună o incursiune în lumea picturii pe mână şi să descoperim împreună secretele din spatele superbelor desene.
Istoric vorbind, aplicarea de mehndi/henna se practică de mii de ani. Specialiştii nu se pot pune de acord dacă provine din Egipt sau India; este cert însă faptul că în trecut, mehndi era folosită mai mult în scopuri terapeutice. Efectele de răcire a organismului şi de coagulare a sângelui erau apreciate, iar proprietăţile de colorare ajutau la vopsirea lânei, lemnului sau pieilor de animale.
Planta de mehndi poartă denumirea de Lawsonia inermis, înaltă şi subţire, din ale cărei frunze se obţine pudra atât de preţioasă. Este foartă sensibilă la temperaturile reduse, motiv pentru care nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade celsius. Temperaturile optime sunt cele de 35-45 grade, dată fiind şi cultivarea ei în zone ca Egipt, Maroc, India, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Este foarte important ca pudra să fie pură, curată, fără alte chimicale adăugate pentru intensificarea culorii. Culoarea va fi produsă natural, fără intervenţii agresive. Iar ea va fi cu atât mai puternică, cu cât este mai cald – având în vedere că ţara noastră nu beneficiază de astfel de temperaturi tot timpul anului, anotimpul ideal este vara.
Cum se prepară pasta?
Pudra de mehndi se amestecă fie cu ceva acid, ca sucul de lămâie, fie în combinaţie cu ceva dulce – de exemplu zahăr. Ele vor accelera procesul de eliberare a culorii. Se pot adăuga şi ingrediente precum: cafea, ceai negru, nucşoară – intensificatori de culoare. Nu există o reţetă anume; fiecare pudră este diferită şi ţine de preferinţele fiecăruia – unii vor un miros mai plăcut, alţii culoare. Şi nu există corect sau greşit – în această artă, totul este permis – având ca punct de interes sănătatea şi confortul “clientului”!
Se poate folosi şi “henna pentru păr”?
Răspuns fulger: NU! Cu toate că la începuturile ei, henna folosita pe păr şi pe corp erau una şi aceeaşi substanţă cu aceeaşi compoziţie, produsele pentru vopsirea părului din era contemporană conţin substanţe incompatibile cu folosirea lor pe piele.
Cu ce se aplică?
Pasta se poate aplica fie cu conuri din plastic, seringi sau pensula. Sunt de preferat conurile; sunt uşoare de folosit, ieftine şi se pot arunca după folosire. Cum industria de mehndi este aproape inexistentă în România, găsirea instrumentelor ţine de imaginaţia artistului. Aplicarea constă în strângerea uşoară a conului şi trasarea modelelor cu răbdare şi atenţie. Deschizătura conului nu este mai mare de un ac, pentru ca pasta să fie subţire şi modelul cât mai des. Iniţial, mehndi se adresa doar femeilor în prag de căsătorie, dar acum a devenit o modă exotică, mai ales pentru occidentali. Nu-mi place sintagma de „tatuaje henna”; este impropriu din moment ce tatuajele sunt permanente/semi-permanente (şi aici mă refer la o durata de viaţă de luni sau ani) şi adânc impregnate în piele, pe când henna este temporară şi se impregnează superficial.
Ce fel de modele se realizează?
Personal, realizez doar modele tradiţionale care sunt o combinaţie de stil arăbesc şi indian. Florile, păunii şi modelele ce poartă denumirea de paisley sunt cele mai frumoase; linii cu capăt încârligat, frunze sau forme geometrice întregesc tabloul. Există numeroase stiluri, de la persan şi arab, până la cel de tip Dubai sau Mauritius. Fiecare model diferă de la cultură la cultură, îmbinând simboluri din identitatea poporului respectiv. Modelele sunt făcute întotdeauna cu mâna liberă, sunt originale şi nu se foloseşte nici un fel de şablon.
Cum îngrijesc modelul?
Timpul de uscare în România se măreşte considerabil din cauza climei mai reci. Atunci când pasta începe să se usuce şi începe să crape, se “sigilează” cu un amestec de zahăr şi suc de lămâie. Cu cât modelul stă mai mult pe mână, cu atât culoarea va deveni mai puternică. După cel puţin 6 ore, modelul se dă jos şi va avea o culoare uşor portocalie; nu vă speriaţi! Culoarea reală şi finală se va vedea abia după 2-3 zile de la aplicare – are nevoie de timp pentru a se oxida după ce intră în contact cu aerul. După ce toate etapele au fost duse la bun sfârşit, modelul nu trebuie udat în primele 12-24 ore de la aplicare, iar când persoana se spală pe mână sau face baie, este recomandat să nu frece sau să cureţe locul – o spălare fină va ajuta modelul să reziste un timp cât mai îndelungat (de la 1-3 săptănâni, depinzând de pasta şi pielea fiecărei persoane).
Este periculos?
Nu, şi asta v-o spun din proprie experienţă. Henna de calitate şi pură nu va dăuna niciodată. Din contră, va hidrata pielea deoarece conţine substanţe ce ajută pielea să se „odihnească”. Evitaţi însă mehndi/henna neagră (PPD); este deosebit de periculoasă deoarece poate provoca alergii şi arsuri severe şi o sensibilitate pe viaţă. Şi aici vă recomand să vă feriţi de „tatuajele” cu henna care se fac la mare; nu ştiţi niciodată ce amestecuri se fac, doar pentru a obţine acel negru strălucitor – unii folosesc chiar şi cherosen/benzină/lacuri!
TE ROG SĂ NU TE JOCI CU SĂNĂTATEA TA! NU MERITĂ RISCUL PENTRU UN “TATUAJ”!
La ce să fii atent atunci când vrei să te înfrumuseţezi:
- Să nu ai încredere în standurile improvizate de pe malul mării care fac tatuaje; pot folosi aşa numita “henna neagră”, foarte periculoasă şi dăunătoare pentru piele deoarece conţine PPD (Para-phenylenediamine); poate provoca alergii urâte sau chiar arsuri ale pielii şi o sensibilitate pe viaţă. (ca în imaginea de mai sus)
- Pune-ţi un semn de întrebare când vezi şabloane; s-ar putea ca totul să fie o afacere şi nu arta autentică a hennei; în plus, în multe din aceste cazuri, pasta ar putea fi modificată prin adaosuri periculoase doar pentru a obţine un negru strălucitor.
- Culoarea reală după aplicare se va vedea după 2-3 zile; dacă pasta este foarte închisă la culoare sau are un miros suspect de vapori de benzină – fereşte-te; nu te lăsa păcălit de negrul pe care toată lumea şi-l doreşte – cu cât mai natural, cu atât mai sănătos.
- Atunci când apelezi la un artist, cere informaţii cu privire la produsele pe care le foloseşte şi ingredintele la care apelează când prepară pasta; dacă este profesionist, nu va ezita să le ofere.
- În cazul în care doreşti să cumperi personal pudra, citeşte cu atenţie lista de ingrediente: ea trebuie să conţină doar numele plantei, şi nimic altceva.
- Dacă apar mâncărimi sau senzaţie de arsură după aplicare, mergi urgent la spital; s-ar putea să nu fie un caz de intoxicare cu henna neagră, ci doar o reacţie alergică a organismului.
AŞADAR, DRAGĂ CITITORULE, FII CU BĂGARE DE SEAMĂ PENTRU CĂ SĂNĂTATEA NU E UN BUN CARE SE “CUMPĂRĂ” DE LA BUTIC!
Cui i se adresează?
Aproape exclusiv feminin, mehndi nu are vârstă; de la copii, până la bătrâni, gravide sau adolescenţi, această artă celebrează corpul uman în primul rând, ca simbol al divinităţii şi frumosul, ca altar al venerării zeilor din diferitele culturi.
Jul 04, 2015 @ 13:02:02
Cum trebuie sa fie solutia pentru sigilat tatuajul? Ca si textura ma refer
Jul 05, 2015 @ 19:51:40
având în vedere că e un lichid, se va comporta ca un lichid = va curge; eu de obicei foloseam doar zahăr și zeamă de lămâie și aplicam cu vată sau disc demachiant
Mar 16, 2015 @ 23:07:01
Buna, ai idee unde pot gasi niste sabloane sau nu stiu cum sa le numesc…desene deja facute pe o hartie speciala pe care sa o pun pe mana si dupa sa aplic henna…nu prea am imaginatie 😦
Mar 17, 2015 @ 10:24:23
nu știu dacă se vând… erau din alea gen tatuaj (de lipit); dar șabloane nu am văzut de vânzare pe la noi
Aug 04, 2014 @ 08:32:21
Buna!
Sunt interesat sa imi iau henna pentru tatuaje si am gasit pe un site, numai ca pretul mi se pare cam ieftin. Adica costa 5 lei un tub de 40 g, in schimb pe alt site henna pudra de 100 g costa 35 lei. Crezi ca este buna henna la 5 lei, adica iese o culoare buna si tine? Sau mai bine sa imi iau pudra?
Asta e site-ul cu henna la tub:http://www.indianfood.ro/products/TopOp-Heena-Mendi-Cone-40g-%252d-Henna-Con-%28tatuaj-picioare%252bmaini%29.html
Asta cu cea pudra:http://www.hennaromania.ro/magazin/product-category/henna-mandala-body-art-pentru-tatuaje-temporare/
Deci ce imi recomanzi?
Aug 04, 2014 @ 10:14:56
cele la tub sunt în regulă, mai ușoare de folosit; în schimb cea pudră mi se pare scumpă și oricum trebuie preparată; deci, ar fi mai comod și mai ieftin la tub 😀
Aug 04, 2014 @ 10:44:59
Multumesc mult. Si dupa ce o pun pe piele si se usuca este bine sa pun un amestec de zahar si lamaie am inteles. Cum il prepar, adica in ce cantitati si cum il pot aplica fara sanstric tatuajul?
Aug 08, 2014 @ 07:56:13
da, zahăr și suc de lămâie; faci puțin și merge după ochi; eu îl gustam mereu: să fie foarte dulce și foarte acru; poți să aplici cu vată cu grijă să nu se mânjească și să nu curgă; poți aplica de mai multe ori, după ce se uscă prima tură, mai pui o alta
Jul 17, 2014 @ 12:18:34
dupa ce faci desenul cu hena ,ca sa se accentueze, cind sa uscat tamponezi cu ulei de eucalipt si zeama de lamiie. asta o stiu de la o indianca care mi-a pictat miinile prima data.si de atunci folosesc numai eucalipt si lamiie. sa va fie de folos.succes
Jul 17, 2014 @ 12:31:49
corect; eu sincer nu am dat bani niciodată pe eucalipt, mi-a fost de ajuns zahărul și lămâia 😀
Jan 12, 2014 @ 22:57:41
AM FOST ANUL TRECUT INTR-UN CIRCUIT IN INDIA ,IAR IN NEW DELHI AM MA DUS GHIDU; INDIAN INTR-UN LOC PE STRADA SI MI-A FACUT O FEMEIE PTR.160 DE RUPI ERAU ULTIMI MARUNTISI ,UN DESEN PE MANA DREAPTA . LA TOATE DOAMNELE DIN GRUP LE-A PLACUT DESENUL ,DAR EU CAT AM FOST DE INCANTATA DE EL CAND AM VENIT IN ACASA. INDIA ESTE O TARA DEOSEBITA SI DACA AS MAI MERGE ONCA O DATA ,PARCA MA CHEAMA SA O REVAD.
Oct 06, 2013 @ 14:54:37
buna!de unde pot lua si eu henna? e posibil sa imi poti spune pretul ptr dou tuburi si ;a cumpar de la tn?daca da iti voi da adresa mea de facebook ptr. a lua legatura
Oct 06, 2013 @ 15:43:01
ai trei variante:
1. http://incredibleindianart.blogspot.ro/
2. https://www.facebook.com/pages/Henna-Mandala/557028494313874
3. http://www.indianfood.ro/
sper să găsești la careva
Sep 06, 2013 @ 11:23:24
Buna! Ti-am vazut blogul si imi place foarte mult,ador india si toate traditiile ei.Imi poti scrie te rog versurile in romana de la o melodie care imi place foarte mult.Se numeste ,,Yeh Ishq Hai,,,si a-s mai vrea filme cu Aishwarya rai,imi place foarte mult,este actrita mea preferata.
Sep 06, 2013 @ 15:30:52
mă bucur că îți place blog-ul; am să traduc versurile curând! cât despre filme, dacă te referi la link-urile de youtube, e cam complicat pentru că sunt deseori șterse clip-urile, din cauza asta am postat rar
Aug 05, 2013 @ 18:28:53
Multumesc. Il tot frec cu spirt in speranta ca o sa se stearga mai repede.
Aug 05, 2013 @ 12:32:30
Aveti dreptate in legatura cu tatuajele facute pe plaja, mi-am facut recent unul si m-am ales cu o alergie de toata frumusetea, bine ca am avut asigurare medicala, ca nu eram in tara. La cateva zile de la tatuajul temporar a inceput sa ma manance locul cu pricina si au aparut niste bubite albe, astept sa se stearga, poate-mi dispar si bubitele. Aveti grija la cine va faceti tatuajele.
Aug 05, 2013 @ 17:37:16
mulțumesc că ai împărtășit acest lucru cu noi; însănătoșire grabnică!
Jul 31, 2013 @ 08:28:59
semnificatiile desenelor pe maini….acele cercuri rosii care sint de diferite marimi…patratele…nu gasesc pe nicaieri semnificatia lor…ma poti ajuta?
Aug 01, 2013 @ 16:20:20
eu, cel puțin, nu am găsit un ”dicționar” de simboluri; tot ce știu este că la căsătorie se lasă un cerc liber în palma miresei unde se pune o monedă
Jun 15, 2013 @ 06:01:18
Multumesc mult ! :*
Jun 09, 2013 @ 15:16:17
Buna ! 🙂 Faci o treaba excelenta cu acest blog 😀 ! Eu vreau sa-mi vopsesc parul cu henna dar imi este teama de reactiile alergice 😐 . Pudra de henna de la Namaste India este mai indicata pentru vopsirea parului decat este cea de la plafar ,care este posibil sa contina PPD ?
Jun 09, 2013 @ 20:27:39
mulțumesc; cât despre întrebare: eu nu recomand henna de păr pentru pictura pe mâini, însă nu cred că e vreo problemă cu ea pentru a fi folosită în scopul în care a fost creată (adică pe scalp și nu altundeva); poate ar fi o idee un test de alergie… puțin amestec pe o parte a scalpului, lăsat căteva zeci de minute și dacă nu se întâmplă nimic rău, e de bine 😀
May 22, 2013 @ 15:13:33
Am un var care mi-a spus astea si am vrut sa ma lamures in totalitate…de aceea…
May 19, 2013 @ 08:57:47
AM AFLAT CA, PENTRU A ELIMINA EFECTELE PPD-ULUI TREBUIE SA DAI CU VASELINA PESTE.
SI II ATENTIONEZ PE INCEPATORI IN TATUAJE(PERMANENTE), HENNA SE MAI POATE FOLOSI PENTRU TATUAJE, ADUGAND REZISTENTA SI STRALUCIRE!
CEA MAI MARE GRESEALA A UNUI INCEPATOR(SI IN HENNA SI IN TATUAJE)
ESTE SA ISI INJECTEZE IN PIELE HENNA.
”ESTE PERICULOS”?
DACA ESTE HENNA DE PAR DA!
CUM SE SPUNE SI IN ACEST SITE”VEI AVEA O ARSURA DE TOATA FRUMUSETEA”
Multumesc ca ati citit si Hedwig, daca am facut ceva gresit te rog sa ma ierti!!!
May 19, 2013 @ 13:54:01
chestia cu vaselina mi se pare complet deplasată și fără rost; iar să pui henna în tatuajele permanente nu am mai auzit… adică din câte știu se lucrează cu cerneală specială, cum să pui henna în ea?! cât despre infectat, asta e deja nebunie curată
Apr 03, 2013 @ 11:20:35
A…SI S-A PRINS LIMBA HINDUI DE MN.,AI SCRIS MAI SUS UN COM. IN HINDI SI AM INTELES TOT:,,yeh jo aapne likha hai sahi nahi hai lekin main samajh gaiy ki aap kya kehna chahte hain… maafi kis baat ke liye?”!!! 😀
Apr 03, 2013 @ 11:15:05
HEDWIG SA STII CA NU-MI DA VOIE SA MERG PE ACEASTA PAGINA SI DE ACEEA TE ROG DIN SUFLET SA MA INTELEGI
Apr 03, 2013 @ 16:33:25
te rog să-mi trimiți un mail
Apr 03, 2013 @ 18:15:04
NU POT SA ITI TRIMIT UN E-MAIL PENTRU CA NU AM PROGRAMELE NECESARE
Apr 02, 2013 @ 11:04:51
ok
da cauta pe youtube man mohana si vei gasi cantecul
Apr 02, 2013 @ 19:54:23
ah da… man mohana… am crezut că ai scris man mohanadar… de asta nu înțelegeam…
uite versurile http://www.lyricsmasti.com/song/5500/get_lyrics_of_Man-Mohana-Man-Mohana.html
Apr 04, 2013 @ 07:26:44
da acum merge…MULTUMESC MULT
Apr 05, 2013 @ 13:58:57
mă bucur! 😀
Mar 31, 2013 @ 10:36:05
Hedwig ti-as fi recunoscator daca mi-ai da vresurile in hindi ale cantecului Man Mohanadar te rog cu litere latine nu cu dvangerii!Multumesc!
Mar 31, 2013 @ 14:27:36
cu drag, dar nu cunosc nici o melodie cu titlul acesta; ești sigur că ai scris corect titlul? ori lasă un link să văd și eu despre ce e vorba
Mar 23, 2013 @ 08:13:20
Buna , nu te supara de unde cumperi conul de hena
?
eu sunt din brasov te rog ajutama . Mersi
Mar 23, 2013 @ 15:41:21
anul trecut s-au găsit de cumpărat la festival… în brașov nu am nici cea mai vagă idee unde poți găsi…
Mar 16, 2013 @ 16:41:09
sigur
http://cultura-civilizatie.blogsite.ro
Mar 17, 2013 @ 17:47:57
văzut, plăcut, urat succes cu tot ce vrei să întreprinzi 😀
Mar 25, 2013 @ 15:47:27
CE DORESTI SA SPUI PRIN”VAZU,PLACUT,URAT…”?
Mar 26, 2013 @ 09:36:33
adică am văzut, mi-a plăcut, și îți urez succes…