Despre Henna


Multe din femeile din India au mâinile împodobite cu ceea ce par a fi mănuşi din dantelă la momentul căsătoriei. Multe tinere au pielea înfrumuseţată cu motive florale sau abstracte în zi de sărbătoare; însă ce este de fapt desenul roşiatic şi ce simbolizează el? Care sunt secretele aplicării şi de ce este atât de popular în Occident?

Sper ca prin ceea ce urmează să îţi relatez să îţi poţi face o idee despre arta pictării mâinilor şi picioarelor şi vei realiza de ce o numesc „artă”. Urmează să facem împreună o incursiune în lumea picturii pe mână şi să descoperim împreună secretele din spatele superbelor desene.

Istoric vorbind, aplicarea de mehndi/henna se practică de mii de ani. Specialiştii nu se pot pune de acord dacă provine din Egipt sau India; este cert însă faptul că în trecut, mehndi era folosită mai mult în scopuri terapeutice. Efectele de răcire a organismului şi de coagulare a sângelui erau apreciate, iar proprietăţile de colorare ajutau la vopsirea lânei, lemnului sau pieilor de animale.

Planta de mehndi poartă denumirea de Lawsonia inermis, înaltă şi subţire, din ale cărei frunze se obţine pudra atât de preţioasă. Este foartă sensibilă la temperaturile reduse, motiv pentru care nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade celsius. Temperaturile optime sunt cele de 35-45 grade, dată fiind şi cultivarea ei în zone ca Egipt, Maroc, India, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Este foarte important ca pudra să fie pură, curată, fără alte chimicale adăugate pentru intensificarea culorii. Culoarea va fi produsă natural, fără intervenţii agresive. Iar ea va fi cu atât mai puternică, cu cât este mai cald – având în vedere că ţara noastră nu beneficiază de astfel de temperaturi tot timpul anului, anotimpul ideal este vara.

Cum se prepară pasta?

Pudra de mehndi se amestecă fie cu ceva acid, ca sucul de lămâie, fie în combinaţie cu ceva dulce – de exemplu zahăr. Ele vor accelera procesul de eliberare a culorii. Se pot adăuga şi ingrediente precum: cafea, ceai negru, nucşoară – intensificatori de culoare. Nu există o reţetă anume; fiecare pudră este diferită şi ţine de preferinţele fiecăruia – unii vor un miros mai plăcut, alţii culoare. Şi nu există corect sau greşit – în această artă, totul este permis – având ca punct de interes sănătatea şi confortul “clientului”!

Se poate folosi şi “henna pentru păr”?

Răspuns fulger: NU! Cu toate că la începuturile ei, henna folosita pe păr şi pe corp erau una şi aceeaşi substanţă cu aceeaşi compoziţie, produsele pentru vopsirea părului din era contemporană conţin substanţe incompatibile cu folosirea lor pe piele.

Cu ce se aplică?

Pasta se poate aplica fie cu conuri din plastic, seringi sau pensula. Sunt de preferat conurile; sunt uşoare de folosit, ieftine şi se pot arunca după folosire. Cum industria de mehndi este aproape inexistentă în România, găsirea instrumentelor ţine de imaginaţia artistului. Aplicarea constă în strângerea uşoară a conului şi trasarea modelelor cu răbdare şi atenţie. Deschizătura conului nu este mai mare de un ac, pentru ca pasta să fie subţire şi modelul cât mai des. Iniţial, mehndi se adresa doar femeilor în prag de căsătorie, dar acum a devenit o modă exotică, mai ales pentru occidentali. Nu-mi place sintagma de „tatuaje henna”; este impropriu din moment ce tatuajele sunt permanente/semi-permanente (şi aici mă refer la o durata de viaţă de luni sau ani) şi adânc impregnate în piele, pe când henna este temporară şi se impregnează superficial.

Ce fel de modele se realizează?

Personal, realizez doar modele tradiţionale care sunt o combinaţie de stil arăbesc şi indian. Florile, păunii şi modelele ce poartă denumirea de paisley sunt cele mai frumoase; linii cu capăt încârligat, frunze sau forme geometrice întregesc tabloul. Există numeroase stiluri, de la persan şi arab, până la cel de tip Dubai sau Mauritius. Fiecare model diferă de la cultură la cultură, îmbinând simboluri din identitatea poporului respectiv. Modelele sunt făcute întotdeauna cu mâna liberă, sunt originale şi nu se foloseşte nici un fel de şablon.

Cum îngrijesc modelul?

Timpul de uscare în România se măreşte considerabil din cauza climei mai reci. Atunci când pasta începe să se usuce şi începe să crape, se “sigilează” cu un amestec de zahăr şi suc de lămâie. Cu cât modelul stă mai mult pe mână, cu atât culoarea va deveni mai puternică. După cel puţin 6 ore, modelul se dă jos şi va avea o culoare uşor portocalie; nu vă speriaţi! Culoarea reală şi finală se va vedea abia după 2-3 zile de la aplicare – are nevoie de timp pentru a se oxida după ce intră în contact cu aerul. După ce toate etapele au fost duse la bun sfârşit, modelul nu trebuie udat în primele 12-24 ore de la aplicare, iar când persoana se spală pe mână sau face baie, este recomandat să nu frece sau să cureţe locul – o spălare fină va ajuta modelul să reziste un timp cât mai îndelungat (de la 1-3 săptănâni, depinzând de pasta şi pielea fiecărei persoane).

Este periculos?

Nu, şi asta v-o spun din proprie experienţă. Henna de calitate şi pură nu va dăuna niciodată. Din contră, va hidrata pielea deoarece conţine substanţe ce ajută pielea să se „odihnească”. Evitaţi însă mehndi/henna neagră (PPD); este deosebit de periculoasă deoarece poate provoca alergii şi arsuri severe şi o sensibilitate pe viaţă. Şi aici vă recomand să vă feriţi de „tatuajele” cu henna care se fac la mare; nu ştiţi niciodată ce amestecuri se fac, doar pentru a obţine acel negru strălucitor – unii folosesc chiar şi cherosen/benzină/lacuri!

TE ROG SĂ NU TE JOCI CU SĂNĂTATEA TA! NU MERITĂ RISCUL PENTRU UN “TATUAJ”!

La ce să fii atent atunci când vrei să te înfrumuseţezi:

 • Să nu ai încredere în standurile improvizate de pe malul mării care fac tatuaje; pot folosi aşa numita “henna neagră”, foarte periculoasă şi dăunătoare pentru piele deoarece conţine PPD (Para-phenylenediamine); poate provoca alergii urâte sau chiar arsuri ale pielii şi o sensibilitate pe viaţă. (ca în imaginea de mai sus)
 • Pune-ţi un semn de întrebare când vezi şabloane; s-ar putea ca totul să fie o afacere şi nu arta autentică a hennei; în plus, în multe din aceste cazuri, pasta ar putea fi modificată prin adaosuri periculoase doar pentru a obţine un negru strălucitor.
 • Culoarea reală după aplicare se va vedea după 2-3 zile; dacă pasta este foarte închisă la culoare sau are un miros suspect de vapori de benzină – fereşte-te; nu te lăsa păcălit de negrul pe care toată lumea şi-l doreşte – cu cât mai natural, cu atât mai sănătos.
 • Atunci când apelezi la un artist, cere informaţii cu privire la produsele pe care le foloseşte şi ingredintele la care apelează când prepară pasta; dacă este profesionist, nu va ezita să le ofere.
 • În cazul în care doreşti să cumperi personal pudra, citeşte cu atenţie lista de ingrediente: ea trebuie să conţină doar numele plantei, şi nimic altceva.
 • Dacă apar mâncărimi sau senzaţie de arsură după aplicare, mergi urgent la spital; s-ar putea să nu fie un caz de intoxicare cu henna neagră, ci doar o reacţie alergică a organismului.

AŞADAR, DRAGĂ CITITORULE, FII CU BĂGARE DE SEAMĂ PENTRU CĂ SĂNĂTATEA NU E UN BUN CARE SE “CUMPĂRĂ” DE LA BUTIC!

Cui i se adresează?

Aproape exclusiv feminin, mehndi nu are vârstă; de la copii, până la bătrâni, gravide sau adolescenţi, această artă celebrează corpul uman în primul rând, ca simbol al divinităţii şi frumosul, ca altar al venerării zeilor din diferitele culturi.

164 Comments (+add yours?)

 1. vlad
  Mar 16, 2013 @ 11:31:28

  Hedwig te rog sa imi vizitezi blogul

  Reply

 2. vlad
  Mar 03, 2013 @ 10:55:26

  o si vrau sa ti mai spun ca am invatat 😮 picatura de toleranta este egala cu o cultura noua despre care afli(prin toleranat-sa nu ma intelegi gresit-vreau sa spun ca e super sa ai alte culturi si alte religii in tara ta-e mai interesant-altfel totul e monoton)
  मुझे माफ़ कर .
  आप मुझे माफ कर दो?
  आप समय बर्बाद करने के लिए मुझे माफ कर सकते हैं?

  Reply

  • Hedwig Silver
   Mar 05, 2013 @ 16:39:27

   yeh jo aapne likha hai sahi nahi hai lekin main samajh gaiy ki aap kya kehna chahte hain… maafi kis baat ke liye?

   Reply

   • Flory
    Mar 05, 2013 @ 17:08:15

    Sper ca nu te superi ca ma bag ca musca-n lapte;stii ca-mi place sa traduc comentariile tale din hindi (scrise cu literele noastre) in romana,mai exact imi place sa traduc orice fel de text scris in hindi, dar majoritatea sunt scrise in deevangari, asa ca nu prea am cum traduce 😦 (nu pot “descifra” literele…ma chinui de prin octombrie sa invat alfabetul,dar nu se prinde nimic de mine:((…le incurc rau de tot ) :(..asa ca am o intrebare referitor la comentariul tau 😀 “chahte” inseamna “vrei” sau “mergi”? 😀
    Ps: Restul am reusit sa traduc 😀

   • Hedwig Silver
    Mar 05, 2013 @ 17:26:59

    deloc nu mă supăr, de fapt chiar mă bucur; da, aici „chahte” înseamnă „vrei”; „chahte” vine de la „chahna” care înseamnă a iubi, a vrea, a dori (depinde de context, evident)

   • Flory
    Mar 05, 2013 @ 17:41:27

    Mersi 🙂 Incurc “a merge” cu “a vrea” :D. Deci “a merge” este “chalte”? Si infinitivul care e? “Chaltna”? 😐

   • Hedwig Silver
    Mar 05, 2013 @ 17:45:25

    infinitivul este „chalna”

   • Flory
    Mar 05, 2013 @ 17:48:14

    Aaaa …si uite cat de usor era defapt, iar eu, ca de obicei, complic lucrurile :))) Mersi 🙂

   • Hedwig Silver
    Mar 05, 2013 @ 17:50:23

    cu plăcere 😀

   • vlad
    Mar 09, 2013 @ 14:41:26

    multumesc pt timpul acordat

   • Hedwig Silver
    Mar 10, 2013 @ 10:47:48

    pentru puțin

 3. vlad
  Mar 03, 2013 @ 10:37:57

  mz fain
  si din cate stiu orice religie are o importanta un obicei…ceva special,deci…cred ca intelegi te sustin si multumesc pt tot ce m-ai invatat

  Reply

 4. vlad
  Mar 02, 2013 @ 12:18:31

  SCZ CA TE INTREB DAR CE RELIGIE ESTI??E O INTREBARE CAM PERSONALA DAR DACA VREI PLZ RASPUNDE DACA NU AT LAS-O BALTA.
  MULTUMESC!

  Reply

 5. Eliza Elizaeliza
  Feb 28, 2013 @ 19:22:07

  eu am incercat vopsea henna, cumparata de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=643 si sunt f incantata, Recomand!

  Reply

 6. vlad
  Feb 21, 2013 @ 17:50:37

  o…si ca sa te lamuresc…tatuare ca este un pacat nu este scris se stie si se numeste stricarea corpului.(daca doresti poti sa cauti daca nu,sper ca te am lamurit)

  Reply

  • Hedwig Silver
   Feb 22, 2013 @ 10:21:36

   regret… eu am alte păreri cu privire la spiritualitate… dacă nu scrie negru pe alb, pentru mine nu e păcat, e doar interpretarea oamenilor (eu pun capăt aici discuției cu privire la religie pentru că nu vreau să ajungem la divergențe) 😀

   Reply

 7. vlad
  Feb 21, 2013 @ 16:41:28

  k mz oricum pt raspuns dar nu am vrut sa fiu pisalog
  in plus scz ca ti-am irosit timpul degeaba

  Reply

 8. vlad
  Feb 19, 2013 @ 18:11:40

  INDIEI SI SUNT DIN BRASOV SI ASTEPT RASPUNSUL TAU LA LECTIA DE HINDI 13.
  VREAU SA TI SPUN CA MI-AI LUMINAT VIATA,O RUDA S-A PICTAT CU HENA IN INDIA SI DE LA IN CEPUT AM CREZUT CA ESTE UN PACAT (PENTRU CA TATUAREA PIELII ESTE UN PACAT) SUNT CRESTIN -ORTODOX SI MI-AI USURAT SUFLETUL! APLICAREA HENEI NU ESTE UN TATUAJ,ESTE O ARTA.SUNT UN CREDINCIOS INFOCAT AL LUI DUMNEZEU AM CITIT BIBLIA DE 9 ORI IN 2 ANI SI AM AVUT O PARERE GRESITA.TE ROG SA-MI BSPUI.AM O INTRBARE DE 1000 DE PUNCTE.TU CE CREZI?APLICAREA HENEI ESTE UN PACAT PT UN CRESTIN (PENTRU CA AI SPUS”HENNA VENEREAZA ZEII”)RASPUNDE-MI SI AICI SI IN LECTIA 13 DE HINDI.A SI SA STII CA TE CONSIDER O AMICA!SI CREZI CA VA FI NAMASTE INDIA IN ORASUL BRASOV?
  VLAD

  Reply

  • Hedwig Silver
   Feb 19, 2013 @ 20:41:15

   nu cred că festivalul va putea ajunge în vreun oraș din țară fără sponsori; și nu îmi aduc aminte să scrie așa ceva în biblie (cum nu îmi aduc aminte nici să fi scris henna venerează zeii)

   Reply

 9. macovei gabriela
  Dec 05, 2012 @ 16:43:16

  multumesc nu stiam si de asta multumesc mult

  Reply

 10. macovei gabriela
  Nov 28, 2012 @ 19:35:12

  salut pot sa te deransez din nou stau si caut pe net in truna despre madre ce sunt astea nu inteleg poti sa imi ecsplici ca sa invat ma bn

  Reply

 11. raluca
  Oct 14, 2012 @ 17:33:22

  aaaaaa,scuze.oricum o sa mai caut pe net numai ca nu gasesc.Daca ma mai poti ajuta cauta-ma pe facebook,,Raluca Alexandra Covrig”

  Reply

 12. raluca
  Oct 14, 2012 @ 15:34:19

  Deci ar merge cu vopsea,dar conurile se fac de mana?Gasesc pe net cum se fac?

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 14, 2012 @ 16:27:32

   tocmai că nu o recomand; cred că nu m-am exprimat suficient de simplu; pt conuri – tutoriale pe utube

   Reply

 13. raluca
  Oct 14, 2012 @ 14:35:49

  Am auzit ca sunt in magazinele naturiste si farmacii vopsea de par din henna care e henna pura.Oare nu ar fi buna pt, pasta de tatuaj.

  Reply

 14. raluca
  Oct 14, 2012 @ 14:24:40

  Scuze,sunt incantata de ce gasesc pe blogul tau si de aceea am scris acel comentariu.Vreau sa aflu mai multe

  Reply

 15. raluca
  Oct 13, 2012 @ 18:38:04

  si as vrea sa stiu de unde as putea cumpara de pe net sariuri la un pret aceptabil

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 13, 2012 @ 19:45:14

   chiar nu știu ce să zic… știu că Incredible Indian Art a adus conuri, dar nu știu dacă are voie să le trimită prin colet…

   Reply

 16. raluca
  Oct 13, 2012 @ 18:36:13

  te rog raspunde-mi
  am doar 12 ani si iubesc india

  Reply

 17. raluca
  Oct 13, 2012 @ 18:27:28

  DAR TI-AM SPUS

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 13, 2012 @ 19:44:17

   raluca, pune-te puțin în locul meu: când într-o zi vorbești cu 10 persoane, ții minte numele și istoricul tuturor?

   Reply

 18. raluca
  Oct 13, 2012 @ 16:35:33

  Dar eu sunt din Pascani si la noi nu este festivalul Namaste India…..

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 13, 2012 @ 17:34:53

   dacă nu-mi spui din ce oraș ești… să știi că nu văd prin monitor de unde ești… 😀

   Reply

 19. raluca
  Oct 12, 2012 @ 20:00:09

  As dori sa stiu si eu de unde fac roste de henna ?Ma puteti ajuta
  ?

  Reply

 20. Sell
  Oct 05, 2012 @ 16:02:02

  Mai am una . scuze ca de deranjez dar zimi sh mie cand pui henna pe maini nu trebuie sa il pui in apa nu ? aici nu inteleg ca vreau sa ma dau sh nush cum sa fac !
  daca ating ceva nu se ia nu ? zimi sh scuze ca de deranjez din nou

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: