O poveste indiană: Giulgiul de Munshi Premchand


Dragi cititori și vizitatori,

Ați observat, probabil, că am lipsit o oarecare perioadă de pe blog; am avut două motive întemeiate: primul, m-am apucat de postat clip-uri cu și despre hindi pe Youtube; al doilea, și cel mai important, m-am apucat să fac ceva la care visez de cel puțin 8-9 ani, și anume, să traduc o poveste/povestire din hindi în limba română.

Iată, vă prezint al treilea fruct al muncii mele, pe care vi-l ofer înspre degustare și care sper că vă va oferi, măcar pe jumătate, dulceața de care m-am bucurat eu cât timp l-am tradus.

Pentru că m-am săturat și am obosit să tot întreb edituri dacă ar fi interesate de așa ceva, am hotărât (dacă oricum nu aș avea nici un beneficiu financiar) să încetez să mai aștept după alții și să mă folosesc de singura platformă asupra căreia dețin controlul în totalitate: blog-ul.

Drept urmare, periodic (nu știu, însă, cu ce frecvență fiindcă e mult de lucru la o povestire) vă voi aduce India și literatura hindi mai aproape, gratuit, în confortul caselor voastre.

Sper să îmi fiți alături, să ne bucurăm împreună de un mare scriitor și romancier al Indiei. Mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, au considerat munca mea suficient de utilă și interesantă încât să îmi lase un mesaj de apreciere. Înseamnă mult pentru mine.

Fragment: 

”Era o familie de pielari și aveau un nume rău în tot satul. Ghisu lucra o zi și se odihnea trei. Madhav era așa un pierde-vară că lucra o jumătate de oră și fuma (țigări) o oră. Din această cauză, nu îi tocmea nimeni (la muncă). Atât timp cât în casă mai era măcar un pumn de cereale, ei doar promiteau că vor munci. După ce rămâneau flămânzi vreo trei-patru zile, Ghisu,  urcându-se în copaci, rupea rămurele, iar Madhav le vindea în piață, și, atât timp cât țineau banii, hoinăreu amândoi dintr-un loc în altul. Nu era lipsă de slujbe în sat. Era un sat de țărani, erau cincizeci de lucruri de făcut pentru omul gospodar. Dar pe ăștia doi îi chemau când nu era altă soluție decât a se mulțumi cu doi oameni care fac treaba unuia. Dacă cei doi ar fi fost asceți, nu ar fi avut nevoie de autocontrol și practică ascetică pentru a atinge fericirea și răbdarea. Așa le era firea. Duceau o viață surprinzătoare! În afară de trei-patru vase de lut, nu mai aveau nici un bun în casă. Trăiau acoperindu-și goliciunea cu cârpe care mai de care mai ponosite. Liberi de grijile cotidiene, încovoiați de datorii.”

And for those who do not speak Romanian: this is the first (and as far as I am aware, the only) translation of Premchand’s work from the original Hindi into Romanian. This is the third story, hopefully from a long line of other translations. I did not edit the original text (although I know it contains mistakes) out of personal choice, simply because it would have been too troublesome – plus, for Hindi speakers, it does not matter how correctly the text presents itself. Since the text is chosen from an open-source internet page, I could have never been sure of the actual edition in the first place, therefore considering the editing process futile. For any questions, feel free to leave a comment and I shall answer you as soon as humanly possible.

Premchand – Giulgiul – Kafan (HI&RO) HHV

Advertisement

3 Comments (+add yours?)

 1. Angel Demon
  Apr 11, 2020 @ 18:28:24

  Frumosa povestea

  Reply

 2. Daniela
  Mar 28, 2020 @ 19:42:16

  Mi-a plăcut nespus de mult , pe când continuarea?
  Mult spor in continuare și mulțumim ca exiști 🥰❣️❣️

  Reply

  • Hedwig Silver
   Mar 29, 2020 @ 11:48:16

   Daniela dragă, tare mulţumesc pentru frumoasele cuvinte. Continuare nu are povestirea. Toate cele pe care le traduc sunt integrale, nu sunt pe bucăţi. Stilul autorului e de aşa natură că îi place să încheie cu un final deschis. Altă poveste, să sperăm, luna viitoare cândva.

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: