Filmul momentului: BIOSCOPEWALA (2018)


recenzia nr. 150

parte din aniversarea de 8 ani a blog-ului

Înainte să se lanseze trailer-ul, stelele s-au aliniat de-am citit povestea pe care se bazează filmul, fără să am habar că există această legătură între cele două. Veți fi încântați, dacă-l apreciați pe scriitor, să aflați că pelicula își trage seva din povestirea intitulată Kabuliwala a lui Rabindranath Tagore. Vă recomand să citiți întâi opera (e foarte scurtă, 3 pg. A4), ca mai apoi să puteți face paralele, comparații; dacă sunteți genul de cinefil care vrea surpriză totală, puteți păstra lectura pentru final.

În cele 90 și un pic de minute au concentrat un număr mare de întâmplări, în așa fel încât nu te poți plictisi nici o secundă; adaptarea textului original la realitatea zilelor noastre este excelentă, tocmai fiindcă au întrețesut variate evenimente care rezonează cu prezentul.

Despre ce e vorba?, vă veți întreba; despre viața etern surprinzătoare și ale sale moduri inedite de-a juca feste pământenilor.

Minnie, o tânără iubitoare a artei cinematografice stabilită în Franța, primește un telefon ce-i va răsturna toată existența cu susul în jos. O mare pierdere o va atrage într-o vâltoare nebună, de unde vor sări, unul câte unul, secrete, dar și amintiri pe care le credea demult pierdute în negura timpului.

Nevoită să calce în urmele tatălui ei pentru a-i înțelege decizia surprinzătoare, Minnie se trezește față-n față cu personajul care i-a colorat copilăria și-a învățat-o să spună povești, cel ce i-a ghidat, neștiut, pașii către artă și film. Rehmat Khan, căci așa se numește bărbatul originar din Kabul, era de nerecunoscut acum, timpul nefiind deloc îngăduitor cu acesta, topit pe picioare, extrem de fragil, precum un prunc pierdut pe încurcatele căi ale vieții. Până să ajungă fata să priceapă cine se afla înaintea ei, multe răspunsuri a trebuit să găsească: de ce a plecat tatăl către o asemenea destinație, pe cine căuta, de ce tocmai acum, ce avea de împărțit acesta cu persoana pe care voia s-o întâlnească…

În cele din urmă, toate misterele sunt elucidate. Minnie a înțeles motivația tatălui de-a porni în călătorie, devenind și ea călătoare pe întreg parcursul căutărilor (mai ales interioare).

Vă recomand să intrați în aventura personajelor cu mintea și sufletul deschise, fără așteptări, pentru a putea sorbi fiece emoție, fiece gând, fiece frământare. Distribuție minunată!

Răscolitor pe alocuri, sensibil, cu o doză echilibrată de tristețe și speranță, eu zic că e de neratat!

Vizionare plăcută și aștept cu interes reacțiile voastre!

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: