Filmul momentului: OCTOBER (2018)


recenzia nr. 147

parte din aniversarea de 8 ani a blog-ului

Un film cu un subiect interesant și deosebit de emoționant, îl are în centrul atenției pe Danish sau Dan, așa cum îi spun prietenii; el pare genul de om care nu-și găsește locul nicăieri, mereu neliniștit și etern dezamăgit; ori de câte ori încearcă să răscumpere o greșeală, universul se pune de-a curmezișul și eforturile lui sunt zădărnicite. Pare un robot care funcționează pentru că trebuie, fără să știe exact unde ar vrea să ajungă, chiar fără să fie conștient dacă vrea să ajungă undeva – un pierdut în tumultul cotidian.

Spectatorul îl descoperă pe Dan într-o cu totul altă lumină când o colegă de serviciu, Shiuli, suferă un teribil accident. Primele sale vizite la spital par caracterizate doar de curiozitate și milă inițial, dar se vor umple curând de un intens și sincer interes pentru însănătoșirea fetei, o speranță pe care nimeni nu o poate clătina.

Sprijinul necondiționat a lui Dan se dovedește o binecuvântare pentru familia tinerei, care era măcinată de durerea luării unei decizii ce va schimba existența tuturor; nici un părinte de pe astă lume nu ar dori să treacă prin chinurile și frământările rudelor lui Shiuli. Această implicare îl va costa pe Dan slujba, confruntându-se acum cu un viitor incert și deloc însorit. Atașamentul său față de Shiuli crește pe zi ce trece, iar perioada sa de absență îl convinge că un trai lipsit de compania ei este fără de substanță.

Vouă vă revine misiunea de-a afla dacă tinerii vor rămâne împreună sau dacă destinul le-a rezervat altceva. Finalul deschis ne permite să ne imaginăm un deznodământ pe placul propriei inimi. Singurul mare minus, din punctul meu de vedere, este curgerea relativ monotonă a poveștii, de parcă ar lipsi sufletul – ceea ce poate fi, totuși, tolerat în contextul acțiunii și atmosferei, dar și a tipicului personajelor.

M-am întrebat tot filmul de ce se numește October – ca să aflu abia în final de strânsa legătură dintre numele Shiuli și titlu, înțelesul numelui fetei fiind o profundă metaforă a efemerității existenței în general și-a impredictibilității vieții proprii. Să învățăm să prețuim fiece clipă și să nu amânăm treburile inimii până când s-ar putea să fie prea târziu. Și da, producătorii au mare dreptate, nu e un film de dragoste, ci un film despre dragoste, iar această convingere a lor este pusă într-o formă poetică în minunatul cântec Tab Bhi Tu – o odă, de o frumusețe, sensibilitate și profunzime prea rare în astă epocă, pentru iubirea necondiționată, o dragoste care transcende barierele spațio-temporale, chiar și a capacității umane de înțelegere și acceptare.

Avem nevoie de mai multe astfel de povești sensibile care să ne redea speranța în relații și omenire, care să ne aducă aminte să ne bucurăm de fiecare răsuflare și să trăim profund, fiece zi fiind un dar neprețuit.

De văzut și revăzut!

Nu uitați să vă abonați pe blog, introducând adresa de mail sub eticheta urmărește-mă! din partea dreaptă a ecranului, pentru a afla primii noutățile!

2 Comments (+add yours?)

  1. Iuliana
    Oct 30, 2018 @ 12:14:05

    Multumesc din suflet pentru aceasta recenzie, abia astept sa vad filmul !

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: