Filmul momentului: DAMINI (1993)


recenzia nr. 142

Ni se întâmplă adesea să constatăm că cele descrise în opera unui autor demult apus sunt la fel de actuale și azi ca și la data la care lucrarea a văzut lumina tiparului; aceeași concluzie poate fi atinsă și în cazul unor filme, ce tratează probleme care nu țin cont de barierele temporale și spațiale.

Damini e unul dintre acele bijuterii ale cinematografiei indiene de limbă hindi care sublinia niște adevăruri teribile acum câteva decenii care, din păcate, stau și astăzi în picioare. Distribuția de zile mari nu face altceva decât să dea consistență poveștii cu un puternic impact asupra spectatorului.

Punctul central al întregii narațiuni este femeia – văzută ca un bun, proprietate a cui se nimerea, fără vreun drept de refuz a tratamentului la care e supusă. Sexul slab, e imposibil de imaginat ca femeia să aibă o voce, păreri și să-și construiască viața după propriile valori morale; ea trebuie să se supună regulilor noii familii, odată ce se hotărăște să fie alături de un partener. Iar dacă ea mai vine și din pătura de jos și nu are un ocrotitor, șansele ca ea să îndure nedreptățile comunității sunt indubitabile.

O critică adusă societății corupte și patriarhale, filmul accentuează importanța adevărului și moralității, redându-ne speranța în dreptate și lege, dar arătându-ne, fără ocolișuri, că drumul e unul anevoios, presărat cu numeroase obstacole, unele chiar de netrecut dacă nu suntem puternici, ambițioși, neobosiți, încăpățânați până la boală.

Un adevărat război pentru corectitudine, pelicula merită văzută pentru scenele marcante precum cea a prezenței jurnaliștilor în spital, la căpătâiul unei femei rău încercate sau pledoariile avocaților, dar mai ales monologurile din sala de judecată din final.

Deși lung, merită fiecare minut, iar pe lângă poveste și distribuție, replicile cu greutate sunt cele care-l fac să strălucească.

”Zameer se badhkar koi adaalat nahin.”

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: