Filmul momentului: HICHKI (2018)


recenzia nr. 136

Am așteptat cu mare interes lansarea filmului și a fost cu adevărat emoționant din multe puncte de vedere. Dacă unele țări, precum pitoreasca noastră Românie, nu mai știu cum să revoluționeze învățământul, cu miniștri care se întrec în reforme ce nu aduc nici un real beneficiu, altele se luptă să integreze elevii proveniți din medii defavorizate. Dar toate, fără excepție, sunt câmpul de bătălie al mentalităților toxice.

Sunt enorm de multe lucruri de expus, și prea puțin spațiu, iar răbdarea multora de-a citi materiale kilometrice se oprește după primul paragraf (printre care mă număr și eu deseori). Așadar, dacă ar fi să rezum în foarte puține cuvinte acest film, concluzia ar fi următoarea: este despre mentalități.

 1. Mentalitatea superiorilor că un om cu o problemă ușor sesizabilă, dar care nu-i afectează capacitatea intelectuală, nu are ce căuta la catedră fiindcă este imposibil să aibă ceva deștept de transmis, cursurile sfârșindu-se printr-o distracție colectivă și concurs de glume pe seama dascălului.
 2. Tendința părinților de-a acapara și controla viața copiilor din încercarea disperată de a-i ajuta, sfârșind prin a le deturna visele, totul înspre binele odraslelor, fără a conștientiza că adevăratul părinte trebuie să-și lase odrasla să dea cu capul, dar să-i fie alături când îl doare.
 3. Prejudecata că tinerii proveniți din familii sărmane și cu apucături animalice nu pot fi transformați; copiii sunt cel mai ușor de modelat, căci puritatea interioară nu este încă compromisă, problema reală fiind adulții; că dintr-un material prost nu poate ieși un produs bun (replica unui șef dintr-o instituție românească, auzită pe viu), dar de judecat doar acela pote care ține în mână lutul fraged al minților copiilor…
 4. Boala lui NU POT – grea maladie, insuflată fie de familie, fie de mediu (școală, comunitate), dar vindecabilă cu ceva efort și muncă susținută; și când bobocii înfloresc, nu există bucurie mai mare pe pământ; nu ai cum să știi că nu poți, în cazul nostru, învăța un lucru dacă nu explorezi materia respectivă.

Într-un final, mi-am reamintit ce lipsește cu desăvârșire sistemului educațional românesc: ÎNCREDEREA – a părinților în profesori; a profesorilor în elevi, colegi și superiori; încrederea Ministerului în corpul profesoral; încrederea profesorilor că vor putea și mâine ajunge întregi la muncă și de acolo acasă etc. Grea maladie e și aceasta, dar tot vindecabilă; tragedia e însă că nimeni nu se oprește din zarva cotidiană să observe cât de puțină bunăvoință ne trebuie să ne însănătoșim; și atunci când ne înfățișăm singuri înaintea unui grup de indivizi hămesiți, gata să ne sfâșie, știm că nu vom avea nicicând câștig de cauză… și renunțăm, căci o persoană nu schimbă mersul lumii.

Mă bucur nespus că măcar personajul principal din film a beneficiat de sprijinul de care mulți dascăli au avut atâta nevoie cândva și pe care l-au tot așteptat, dar care n-a mai venit, rămânând doar o ceață deasă, care atunci când s-a ridicat, le-a permis să vadă realitatea. Dacă ar fi să transmit un mesaj cuiva, aș alege să le spun să aibă încredere în cei de lângă ei; uneori, doar de atât e nevoie, atât de puțin, pentru a încuraja pe cineva, iar acel cineva va munci mai cu spor și responsabilitate pentru că altcineva i-a dăruit ceva prețios: încrederea sa.

Profit de ocazie să urez sărbători pascale liniștite tuturor, oriunde v-ați afla; sănătate, bună înțelegere și bucurii!

2 Comments (+add yours?)

 1. Iuliana
  Apr 13, 2018 @ 12:44:44

  Multumesc din suflet pentru recenzia acestui film, abia astept sa il vizionez ! Inca un film deosebit, care sper sa il vad este “Tumhari Sulu “, sare din tipar 🙂

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: