Filmul momentului: JAB HARRY MET SEJAL (2017)


recenzia nr. 129

Așa cum mi-am propus, am reușit să văd filmul în ziua lansării. Sunt bucuroasă să raportez că, deși nu e o capodoperă, e un film de care cu toții avem nevoie: ne îndeamnă să visăm frumos și să nu renunțăm la dorințele noastre atunci când simțim că ceva este potrivit pentru noi. Să vedem motivele pentru care recomand acest film:

  • Distribuția; nu degeaba s-a scris și se scrie atât despre chimia dintre Anushka și Shahrukh Khan; cei doi sunt adorabili și haioși, iar interacțiunea dintre ei este naturală, aducându-ne aminte de acei prieteni, ieșiți din comun, pe care cu toții i-am întâlnit, la un moment dat, în viață.
  • Aventura; vizual, filmul la calitate superioară este încântător; cum nu toți avem bani sau plăcerea de a călători în țări străine, putem, iată, să cunoaștem meleaguri exotice însoțind personajele pe drumurile lor.
  • Personajele; punctul pe care-l apreciez cel mai mult este că personajele sunt realiste, fiecare cu un bagaj, mai mult sau mai puțin vizibil; un alt plus este faptul că acestea nu sunt statice, ci evoluează, se transformă pe parcursul desfășurării acțiunii – asta se vede foarte bine la Harry, care afișează o atitudine de distrat, dar are interiorul răvășit; cât despre Sejal, e la fel de pierdută ca obiectul pe care-l caută, asta până când se găsește pe sine.

Ce am învățat este că viața are darul de a fi imprevizibilă și de a te dezechilibra exact atunci când crezi că ți-ai clădit o balanță bine înfiptă în pământ și că-ți vei petrece restul existenței într-o rutină previzibilă. Am mai învățat că trecutul te prinde întotdeauna din urmă și că nemulțumirile sau neîmplinirile vor cauza mereu suferință – ție, partenerului, ori amândurora. Afișarea unei măști ține atât timp cât nu faci cunoștință cu ”nașul”, cu acel om care nu are nevoie de artificii să te dezgolească – o face din privire, și e de ajuns un moment de sinceritate pentru ca acesta să-ți devină oglindă și s-ar putea să nu-ți placă ce vei vedea.

Pelicula, după părerea mea, încurajează fetele să viseze că alesul lor nu va face parte dintre cei care vor doar plăcere carnală, ci dintre aceia care-și interiorizează sentimentele, le analizează și dacă nu le dă cu radical, tratează partenera precum jumătatea sa, nu ca un obiect menit pentru distracție; e valabil și pentru băieți, care sunt îndemnați să nu renunțe atunci când întâlnesc o fată deosebită; inclusă e și o leție despre respect și responsabilitate, ce nu strică niciunui sex. Respectul, grija, înțelegerea și comunicarea nu trebuie să lipsească dintr-o relație, iar când Harry își dă seama că Sejal reprezintă pentru el mai mult decât oricare altă fată din trecut, vrea ca totul să fie altfel, ca la carte. Atât domnii, cât și domnițele trebuie să fie extrem de sinceri cu sine, în primul rând; abia mai apoi pot trece la pasul următor, în vederea luării unei decizii privind un viitor în doi. Dacă nu știi ce vrei sau nu ești sigur, mai bine nu te implica – amândoi veți fi scutiți de suferințe. Niciodată să nu pleci fără să-ți exprimi sentimentele; cine știe, s-ar putea să ratezi șansa la fericire.

Recomand filmul pentru călătorie – atât exterioară, prin numeroase țări europene, cât mai ales interioară –, aventurile celor doi – momentele comice și romantice care se nasc –, și pentru sentimetele pe care le trezește în fiece spectator.

De ce s-a întâlnit Harry cu Sejal? Este întrebarea la care vă încurajez să răspundeți. Eu zic că s-au întâlnit pentru a se vindeca reciproc.

Advertisement

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: