Filmul momentului: PINK (2016)


Recenzia nr. 118

M-am tot gândit cum să descriu acest film, cum să redau în cuvinte discuțiile care sunt coloana vertebrală a lui fără să intru cu bocancii tocmai fiindcă subiectul este unul delicat și întâmplările de acest tip dau universuri peste cap.

Înainte de a intra în poveste, vreau să vă spun că mi-a fost greu să-l văd într-o singură tură: prima jumătate este deosebit de plictisitoare; parcă nu se întâmplă nimic, deși acum, îmi dau seama că e partea în care se acumulează informația care să propulseze povestea. Actorii își fac meseria fără cusur, intrăm în lumea lor cu ușurință, de parcă am fi vecini de palier.

Filmul critică ipocrizia societății indiene, prejudecățile oamenilor care sunt ahtiați să tragă concluzii fără să cunoască adevărul, tarele sistemului judiciar, lipsa de empatie a autorităților și în același timp corupția care-și întinde ghearele peste tot. Ce înseamnă să fii femeie în ziua de azi? Cum trebuie să te îmbraci? Îți poți permite să fii tu însăți sau trebuie să te schimbi doar pentru a fi în siguranță? Este moral să râzi cu prietenii sau e considerat un semn de ”femeie cu caracter îndoielnic”? La ce ar trebui să se rezume interacțiunea umană normală în așa fel încât să nu se ajungă la interpretări eronate? Întrebările sunt multe, răspunsurile și mai elaborate; ceea ce este cert este că femeia, astăzi, nu mai e în siguranță niciunde.

Povestea se poate rezuma prin manualul de siguranță pentru fete: una din regulile enunțate este ca nici o fată să nu meargă cu nici un băiat nicăieri singură; o alta sună astfel, nici o fată nu trebuie să vorbească râzând cu un băiat ori să îl atingă de nici un fel; încă o regulă spune că nici o fată nu trebuie să stea alături de un băiat și să bea alcool. Pentru a afla explicațiile și contextul în care aceste reguli sunt enunțate, trebuie să vedeți filmul.

Un mare plus este alura decrepită a avocatului Sehgal, interpretat de Amitabh Bachchan. Așteptam din moment în moment să cedeze, să nu se poată concentra, să se scurgă din picioare în sala de judecată; dar s-a ținut tare, și cât de tare, încă! Taapsee a fost minunată în rolul lui Minal și nici colegele de platou nu au fost mai prejos; Doamne, cum simțeam suferința tacită, neexprimată cum le roade, cum mușcă din ele, cum nu vor mai fi niciodată ca înainte…

Astfel, dacă nu aveți răbdare să vedeți poveștile din prima jumătate, trebuie neapărat să o vedeți pe a doua; vă promit că nu veți regreta!

Nu uitați să-mi spuneți cum vi s-a părut acest film!

PS: Pentru a vă edifica în legătură cu titlul, iată ceva scurt, dar la obiect: DNAIndia

pink-posterhindimovie2016

5 Comments (+add yours?)

 1. cristina
  Nov 22, 2017 @ 17:02:29

  Am vazut filmul recent. Descrie perfect situatia femeilor in anumite societati. Din pacate sunt peste tot barbati care cred ca locul unei femei e la cratita. Filmul descrie bine mentalitatea cu care se confrunta inca multe dintre femei indiene sau arabe.

  Reply

 2. carmen
  Jan 04, 2017 @ 17:30:15

  Binenteles ca dupa ce am citit recenzia de aici am vazut in sfarsit filmul si mi-a placut foarte mult. Filmul este o critica la adresa modului in care este judecata o femeie. Indiferent de circumstante ea e de vina. Dar si in alte domenii si in alte imprejurari femeia e dezavantajata. Chiar si atuncea cand e desteapta si buna in ceea ce face e lasata sa se afirme doar atat cat e nevoie de ea, apoi barbatii preiau iarasi controlul. Pe mine cel mai mult ma supara femeile care participa alaturi de barbati sa isi denigreze semenele. Frumos redat si personajul femeii politist. Si apoi cei cu banii si daca sunt si barbati li se pare ca au voie sa faca orice…Alina e optimista si as vrea sa fiu si eu la fel dar sunt multi barbati trogloditi in lumea asta care indiferent cat s-ar schimba vremurile vor reactiona mai rau ca animalele…

  Reply

 3. Alina
  Oct 25, 2016 @ 12:58:37

  Am vazut filmul aseara si cred ca recenzia ta este la obiect. Femeia este judecata din multe puncte de vedere, inca … Nu cred ca este doar o caracteristica a Indiei, se intampa in multe locuri din lume din pacate. Imi aduce aminte de ceva ce tatal meu mi-a zis cand eram adolescenta: femeia care zambeste prea mult unui barbat il incurajeaza sa-i faca avansuri. Este trist, dar sunt atat de multi oameni, fie barbati, fie femei, care cred in aceste conceptii. Sa nu uitam ca si la noi inca se spune ca o fata imbracata intr-un anume fel isi “cauta problemele cu lumanarea”. Sa speram ca lucrurile se vor schimba intr-o buna zi.
  Sa luam ca exemplu un incident tare trist si violent care s-a intamplat in Delhi in 2012. O studenta care se intorcea de la cinema cu un coleg/prieten, a fost violata de sase tineri intr-un autobuz. Agresorii nu se considera vinovati pentru ca este responsabilitatea femeii de a nu se pune intr-o astfel de situatie. Pentru detalii, vezi articolul de mai jos.

  http://www.independent.co.uk/news/world/asia/delhi-bus-rapist-blames-dead-victim-for-attack-because-girls-are-responsible-for-rape-10079894.html

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 27, 2016 @ 12:50:47

   mă bucur că ești de acord cu părerile exprimate de mine; perfect adevărat, din păcate, femeia este încă un obiect, cantitate neglijabilă pentru mulți… și cât de multe cazuri de atacuri asupra femeilor, fetelor au fost de atunci… trist…

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: