Mă gândeam să vă povestesc despre cuvântul care desemnează ”alfabetul” în limba hindi. Mereu m-am întrebat cum se poate ca termenul ce simbolizează multitudinea sunetelor din limbă să fie atât de diferit față de denumirea din alte limbi indo-europene. Pot să vă ofer o explicație mai puțin științifică la care am ajuns eu.
Așadar, iată cele două cuvinte care în hindi înseamnă alfabet: ”varnmala”, respectiv ”aksharmala”. Observați un punct comun, ambele având în componență substantivul ”mala”; acesta se traduce prin ”ghirlandă”. Acum, să privim puțin primele substantive din aceste cuvinte compuse: ”varn” este polisemantic și înțelesurile sale sunt multiple – culoare, calitate, clasă, castă, tip, rasă, formă, aspect, costum de teatru, literă, silabă; se poate observa că înțelesul de literă sau silabă este secundar, dar asta nu înseamnă că este rar folosit. În același mod, ”akshar” are mai multe sensuri – ca adjectiv, înseamnă nepieritor, imuabil, neschimbător, iar ca substantiv se referă la literă, silabar. Concentrându-ne pe acele sensuri care au legătură cu limba, mai ales cu sistemul de sunete, ajungem la concluzia că în hindi alfabetul este de fapt o ”ghirlandă de litere”.
Vine întrebarea: de ce ghirlandă? Explicația subiectivă (din capul meu, fără vreo bază științifică) este că ghirlandele sunt purtătoare de bun augur, fiind folosite în cadrul diverselor ceremonii religioase și chiar întru întâmpinarea oaspeților. Florile, cele care sunt asociate cu ghirlandele în primul rând, au și ele o încărcătură spirituală fiindcă fiecare soi are o apropiere față de o divinitate sau alta. Astfel, literele devin sinonime cu florile, iar scrisul fiind simbolul cunoașterii, este evidentă importanța alfabetului în transmiterea culturii și înțelepciunii. Cu alte cuvinte, alfabetul în hindi este compus din literele agățate de o ghirlandă, întregul ansamblu fiind simbolul bunului augur, norocului și prosperității pricinuite de cunoaștere și înțelepciunea provenită din studiu. În viitor, când vă veți mai întreba de ce există linia orizontală deasupra literelor să vă gândiți la o ghirlandă. De îndată ce un profesor dă mai departe ghirlanda, adică însemnul cunoașterii și al educației, dă mai departe atât înțelepciunea, cât și norocul și binecuvântarea sa. Apoi, în clipa în care discipolul primește ghirlanda, pe lângă darurile menționate mai sus, este dator a avea grijă ca acea ghirlandă să nu se ofilească nicicând prin studiu asiduu, serios, în așa fel încât să nu aducă rușine asupra profesorului și nici să nu alunge norocul din preajma sa.
Sper că v-a plăcut povestea de azi. Dacă aveți vreo curiozitate, lăsați un comentariu.
Jul 29, 2016 @ 18:56:35
Nu-mi aduc aminte exact dar am citit acum multi ani despre originea alfabetului lor, fiind pasionat pe atunci si de textele lor sacre, dar am sa incerc sa expun aici ce-mi aduc aminte.
Se spunea ca in sancrita vedica exista 50 de litere ale alfabetului, sau mai precis 54 cu toate combinatiile de vocale, alcatuind astfel 54 de sunete/energii distincte. Nu stiu ce reprezinta dar stiu ca acel numar este un numar sacru pentru ei. De fapt sunt mai multe numere mentionate prin textele lor, gen 27, 54, 108. De altfel se mentiona de 54 parti feminine si 54 parti masculine, formand astfel numarul 108. Acel numar este prezent in mai multe din textele lor sacre dar de mentionat ca acel numar este prezent si in numarul de margele prezent in acel sirag de margele (rozariu) pe care-l au budistii, si nu numai ei. Mai citisem in alta parte de limbi vechi considerate ca avand un alfabet sacru pentru ca aveau acel numar exact de litere; ca de exemplu cel grecesc, evreiesc si cred ca si cel latin avand 27 litere, sau dupa cum am amintit cel sancrit.
Pe de alta parte, in Dasha Mahavidyas ni se prezinta cele zece aspecte ale acestei energii Adi Parashakti, termenul cred ca ar fi mama divina sau mama universului. Prima din cele zece aspecte feminine ale acestei Parashakti fiind Kali, cu o figura oarecum infricosatoare, ea fiind prezentata ca fiind prima manifestare a universului cunoscut. Pe langa toate celalalte detalii legate de infatisarea ei, la gatul ei Kali poarta un lant de capete umane retezate sau mai precis o ghirlanda de cranii umane, in numar de 50, denumit varnamala. Se spune ca fiecare reprezinta o energie/vibratie distincta akshara, un sunet distinct si ca fiecare reprezinta o litera a alfabetului. Acele energii distincte sunt descrise ca fiind si energiile promordiale care au creat universul (Kali fiind si prima manifestare dupa cum am amintit). Mai pe scurt, ce reiese din acele texte este ca (virgula) Kali, cea care poarta acea ghirlanda/rozariu de 50 de cranii la gat, denumit varnamala, este creatoarea alfabetului sancrit devanagari.
Sper ca mi-am adus aminte corect dar cam asta este in mare povestea.
Jul 31, 2016 @ 07:02:48
foarte interesant! mulțumim pentru detalii! eu știam, legat de nr. 108, că ar fi compus din 54 de zei și 54 de demoni care au contribuit la stoarcerea oceanului (the churning of the ocean)
Jul 31, 2016 @ 14:01:49
Merci, uite ca am uitat si ar fi trebuit sa-mi aduc aminte pentru ca citisem candva. Ca de altfel si de Mahabharata, unde exista numarul 108 ca atatea nume date lui Shiva.
Am mai cautat sa vad ce mai reprezinta. Se pare ca in Natya Shastra exista 108 karanas. In Muktika Upanishad se listeaza 108 upanishade. Am mai descoperit ca Sudarshana Chakra, o arma in forma de disc detinuta de Vishnu are 108 raze. Am mai gasit legaturi cu geometria, astronomia si astrologia indiana dar cred ca unele dintre interpretari sunt cam exagerate… desi multe din textele alea sunt vechi de cand lumea.
Aug 02, 2016 @ 08:16:05
multe dintre asocierile acestea cu 108 sunt forțate; cred că logica este multiplu de 3 – trei fiind principiile de bază în existența lumii – astfel că își permit să arunce cu 108-ul în toate părțile, fiind susținuți de acest multiplu de 3
Jul 28, 2016 @ 17:18:33
Foarte interesant si de asemenea, foarte dragut argumentata explicatia ta 🙂
Jul 29, 2016 @ 15:11:17
mulțumeeeesc