Cuvinte cu o poveste: AAM – de la mango la politică


Ca Newton, căruia i-a căzut un măr în cap, mie mi-a căzut un mango… mai exact cuvântul AAM, care are niște înțelesuri cu totul aparte.

Am să încep cu primul sens, cel ce se referă la fruct. Ca origine, cuvântul este vechi, chiar înainte de dezvoltarea sancritei (indo-ariana veche sau medie). Mango-ul este fructul național al Indiei, așa că de veți călători prin India, veți ăutea gusta variate tipuri de mango. Avem și o expresie ce încorporează înțelesul de fruct, ”aam ke aam, gutliyon ke daam”; detalii găsiți AICI.

Cel de-al doilea sens are origini arabe. Se referă la ceva ”obișnuit, general, comun” sau ”public”. În campania electorală din 2004, Congresul Național s-a bazat pe ideea ”aam aadmi” (omul obișnuit), sintagmă pe care a integrat-o în sloganul ”Congress ka haath, aam aadmi ke saath” (mâna Congresului alături de omul obișnuit). În 2012, a luat naștere chiar și un partid cu acest nume, Aam Aadmi Party. Există o expresie peiorativă în limba engleză legată de această sintagmă: ”mango man” (de la sensul de bază al cuvântului ”aam”). De aici s-a ajuns la ”mango man in a banana republic” (expresia ”banana republic” e ceva mai veche, găsiți detalii AICI).

Există și expresia ”aam taur par/pe” care se traduce prin ”în mod obișnuit, în general”; în zona musulmană, am mai auzit și ”sar-e aam”, sensul compusului fiind ”în văzul lumii”.

ex.:  Aam taur par, logon ko sangeet pasand hai. (În general, oamenilor le place muzica.)

         Unki badnaami sar-e aam hui. (A fost umilită în public/în văzul tuturor.)

Ultimul sens, demn de meționat, pe care eu încă nu l-am întâlnit, are origine sanscrită. Este vorba despre ”aam” cu referire la constipație, flatulență.

Așadar, de la mango la politică și probleme fiziologice, ”aam” acoperă o varietate largă de înțelesuri ce devin adevărate povești.

mangotree

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: