Cuvinte cu o poveste: Anarkali sau poezie de îmbrăcat


Mă tot gândeam zilele acestea ce cuvânt aș putea găsi care să se potrivească rubricii ”cuvinte cu o poveste”. M-a lovit inspirația când povesteam cu o cunoștință despre îmbrăcămintea indiană. În cele ce urmează, vă voi spune câte ceva despre costumul tip ANARKALI sau, după cum am denumit eu piesa de îmbrăcăminte, poezie de îmbrăcat.

bridal dresses anarkali

Să începem cu traducerea termenului, după care vă voi spune și de unde cred că și-a primit numele. Anarkali este un cuvânt din două părți: ”anaar” = rodie și respectiv, ”kali” = boboc de floare. Punându-le împreună, rezultă boboc de floare de rodie. Cât despre numele propriu-zis, cred că-și trage seva de la un personaj istoric învăluit în mister până în zilele noastre. Este vorba despre Anarkali, presupusa concubină a împăratului mogul Akbar. Nu toate sursele sunt de acord cu acest statut al talentatei curtezane, însă se pare că ar fi fost preferata împăratului și că i-a trădat încrederea prin întreținerea relației incestuoase cu fiul acestuia, prințul Saleem. O altă variantă cu privire la rolul și statutul ei la curte ar fi că era dansatoarea cea mai talentată dintre câte s-au văzut și era lumina ochilor prințului Saleem. Așa cum se întâmplă de obicei cu marile iubiri, se pare că sfârșitul era unul sortit tragicului. Nu se știe cu exactitate în ce circumstanțe a trecut în neființă Anarkali, dar o varianntă populară este aceea a zidirii de vie într-o construcție de către Akbar – o Ana a lui Manole indiană. Unele voci spun că ar fi fost salvată în ultima clipă de împăratul chinuit de vinovăție, dar nu vom ști nicicând adevărul…

Un detaliu demn de menționat este că îmbrăcămintea e preferată de zona musulmană, femeile hinduse adoptând mai des saree-ul. Numele se potrivește de minune costumului fiindcă atunci când o femeie se învârte suficient de puternic purtându-l, de sus apare ca o floare imensă (cam ca Deepika în clip-ul de mai jos, aprox. min. 2:22). Modelele sunt felurite, mai simple sau brodate mărunt, cu mai multe straturi de material diafan, mai lungi sau scurte, însă mereu cu pantaloni subțiri și eșarfă. Pot fi cu sau fără mânecă, mai largi sau strânse pe corp pentru a evidenția talia de viespe a purtătoarei. Oricum ar fi, sunt extrem de comode și atrag privirile tuturor. Dacă doriți detalii cu privire la personajul istoric Anarkali, o perspectivă puternic romanțată, vă recomand cu căldură să urmăriți filmul Mughal-E-Azam, recenzia o găsiți AICI.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Hedwig's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading