Filmul săptămânii: FIRE (1996)


valabil pentru săptămâna 90: 17-23 august 2015

fireposter1996

Zilele trecute văzusem un link de la Filmfare (revista) care făcuse un top cu filme hindi ieșite din comun, ce tratează subiecte neconvenționale într-o societate conservatoare cu veleități de modernism. Am reușit să găsesc filmul și este într-adevăr unic, nu ai cu ce să-l compari, dar asta e tipic Deepa Mehta. Unde mai pui că e în engleză și că este primul din seria unei trilogii.

Nandita Das și Shabana Azmi duc acest film, fără îndoială. Subiectele aduse în prim plan implică relațiile interumane, dar mai ales pun față în față două sfere care se bat cap în cap: ideea de datorie și ideea de libertate de alegere. Ipocrizia ce caracterizează societatea indiană e la ea acasă. Nu contează că trăiești precum un cadavru viu în propria casă atât timp cât menții aparențele unei familii fericite, al cuplului perfect. În poveste, apare recurent ideea ”ispita, dorințele sunt cei mai periculoși dușmani”, astfel că se insistă pe înfrânarea lor, până la eliminarea lor cu desăvârșire pentru a te apropria de divinitate. Dar oare cu ce preț?

Rolul femeii este unul mininal, în conul de umbră al gospodăriei. Fie mașină de făcut copii, fie personajul supus soțului întru totul. Cum rămâne însă cu dorințele femeii? Ce drepturi are ea până la urmă sau are doar obligații?

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este simbolistica pe care a introdus-o Mehta prin elementul focului, purificator. Prin Imaginea Sitei, supusă testului focului de către Ram (agni pariksha) este reiterată în final. Citisem multe comentarii cu privire la final și am fost uimită să văd că o grămadă de oameni văd tragedie, când de fapt mesajul este unul de speranță.

Îl recomand mai ales celor cărora nu le plac filmele indiene clasice, cu dans, muzică și multe elemente fără noimă.

8 Comments (+add yours?)

 1. jitenpurohit
  Sep 02, 2015 @ 12:38:46

  Nandita Das is a really good actress. Always out of range. Black beauty. 🙂

  Reply

 2. Antonia
  Aug 30, 2015 @ 13:43:02

  unde l-ati gasit, fratilor ?
  dati-mi si mie un hint si va dau in cantecel frumos in schimb 🙂

  Reply

 3. iuly
  Aug 23, 2015 @ 07:52:56

  De cand tot voiam sa vad filmul… Ma bucur ca l-ai ales “filmul saptamanii” si ca m-ai facut sa-l vad si eu pana la final. Desi stiam dinainte cam despre ce e vorba, nu mi-a venit sa cred ca se poate intampla asa ceva intr-o productie bollywoodiana. Chiar ma intrebam uneori: “Asta e film indian?” 😀
  Interpretari ca la carte, partea cu focul din final a condimentat pelicula. Merita vazuta si cu ocazia asta o sa ma apuc de vazut si restul filmelor din serie.

  Reply

 4. carmen
  Aug 22, 2015 @ 13:24:23

  Da , mi s-a parut interesant filmul si foarte frumos elaborat, .Mi-a adus aminte de cuvintele lu Richard Wunbrand ” sa nu judeci pe nimeni ca se vaita de picioare pana nu ai mers cu bocancii lui”. E usor sa pui etichete asupra oamenilor care sunt deosebiti fata de reguli, dar nu ii poti judeca daca nu sti ce i-a determinat sa aleaga alta cale decat, majoritatea. Si nu totdeauna majoritatea are dreptate. Vesnica poveste chiar daca mai voalata in unele locuri de pe mapamond si anume ca barbatii au scuze sa faca tot ce vor e scuzabil dar femeile nu. Desi in urma decii ziilor lor uneori femeile aleg alta cale. Ipocrizia , nerecunostinta sunt forte bine creonate..Da pot zice ca ma impresionat filmul si nu ma asteptam sa ma captiveze.

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: