Filmul săptămânii: KOSHISH (1972)


valabil pentru săptămâna 84: 6-12 iulie 2015

Filmul e color, nu vă faceți griji

Filmul e color, nu vă faceți griji

Peste acest film am dat fix din greșeală și mare mi-a fost mirarea să găsesc o capodoperă. Fiind un film mai vechi, mi-a fost greu să cred că s-a făcut o asemenea minunăție într-o astfel de eră, când tehnologia modernă nu exista. Asta demonstrează geniul regizorului și scenaristului, dar și al actorilor. L-am redescoperit pe Gulzar, pe care-l cunosc ca și textier pentru numeroase cântece de o frumusețe ieșită din comun, m-a impresionat până în străfundul sufletului. Tot acum am redescoperit-o pe mult mai tânăra Jaya Bachchan pe vremea când era necăsătorită și am făcut cunoștință cu un actor de care m-am îndrăgostit pentru sinceritatea sa, puterea de a intra în pielea personajului și a lăsa o impresie de neuitat în mintea spectatorului, fără ca acesta să și-l mai poată scoate din minte. Hai că i-am lăudat destul, acum și despre poveste:

Pelicula surprinde viața a doi oameni care nu se pot raporta precum noi toți la existența de zi cu zi din cauza unor probleme de sănătate. Felul în care destinul îi aduce împreună și testele la care sunt supuși devin adevărate lecții de viață. Învățăm că putem înainta și ne putem dezvolta în ciuda nedreptăților vieții dacă există ambiție, curaj, dar mai ales hotărâre de nestrămutat indiferent de sacrificii. Iar când vine vorba de sacrificii, sărmanii oameni au plăti scump dorința de a-și întemeia o familie. Soluțiile pe care le găsesc pentru a putea funcționa într-o lume care cu greu acceptă oamenii diferiți se concretizează în călătoria personală, lupta constantă pe care o duc împotriva acelora care au uitat să fie umani. Un joc actoricesc demn de Oscar, un film deosebit de sensibil care își croiește loc în sufletul oricui cu mare ușurință.

Rolul formator al societății este pregnant și vădit vizibil în modestia dusă până la extrem, servitute exagerată, tipică celor lipsiți de putere, claselor din pătura inferioară. Ceea ce m-a bucurat tare mult a fost sentimentul de speranță pe care-l promovează filmul prin faptul că ”oamenilor buni li se vor întâmpla mereu lucruri bune” – nu întotdeauna, dar cei care muncesc, sunt sinceri și perseverenți își vor primi răsplata cuvenită.

Merită să urmăriți povestea, sigur nu vă va părea rău! Aștept părerile voastre!

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. star gate
  Jul 08, 2015 @ 11:10:29

  Intr-adevar, un film bun. Multumim pentru cã ni l-ai recomadat.
  Cât privesc ,,nedreptăților vieții”, un iubitor a tot ce înseamna India, nu poate să trecă cu vederea Legea Karmei! Viața nu este niciodată nedreaptă… Doar că șugubățul Domn se joacă câte-odată cu noi 🙂

  Reply

  • Hedwig Silver
   Jul 09, 2015 @ 18:54:15

   cu drag; perfect de acord în ceea ce privește conceptele karman-phala; cât despre măsura în care un fan al oricărei culturi decide să se preocupe de cultura respectivă cred că rămâne la latitudinea fiecăruia 😀

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: