Filmul săptămânii: UMRAO JAAN (2006)


valabil pentru săptămâna 80: 8-14 iunie 2015

umraojaan2006

Dacă tot am văzut niște mujra minunate în sfârșitul acesta de săptămână, am zis să vă propun un film drag mie care sunt convinsă că o să vă placă.

Vorbim despre un film cu acțiunea plasată undeva către sfârșitul erei de dominație mogulă asupra Indiei. Ni se prezintă viața unei fetițe care printr-o conjunctură deloc ferice ajunge curtezană în Lucknow.

Ceea ce am apreciat cel mai mult a fost că pentru a deveni o curtezană adevărată trebuia să deprinzi diverse abilități, spre exemplu: dansul, muzica – mai mult vocal, poezia, una sau mai multe limbi străine – în principal persană și/sau arabă etc. Asta ridică meseria de la rang de rușine la artă (asta cu toate că femeile acestea aveau în continuare o reputație pătată pe veci). Poeziile și versurile cântecelor sunt de frumusețe ieșită din comun, pline de muzicalitate și înțeles.

Un alt aspect important pe care filmul îl subliniază este situația incertă și poziția socială fragilă a curtezanelor într-o Indie neiertătoare. Cu un război în desfășurare, tot ceea ce au cunoscut ca fiind existența lor se năruie. Viața trebuia luată de la început.

Ideea care îmi va persista mereu în minte este că, deși privite de societate cu o scârbă ușor perceptibilă, curtezanele erau păstrătoarele culturii, gardienii poeziei și limbii literare. În ciuda sorții lor blestemate, literații vremii se strângeau la întâlniri de recitări de poeme ori spectacole de dans.

Găsiți traduse următoarele cântece din film: Jhoote Ilzaam și Pooch Rahe Hain.

Aștept părerile voastre și în curând, impresii la cald despre Namaste India 2015!

 

5 Comments (+add yours?)

 1. Scorpya Cristina
  Jun 07, 2016 @ 06:42:07

  Sunt la serviciu, asa ca nu ma injura ca dau cu comentariile… 😀
  Sa fiu sincera, nu mi-a placut filmul, absolut deloc, iar Ash, chiar nu este in topul preferatelor, cu toate ca sunt vreo 3 filme in care consider ca a fost de nota maxima, Umrao nu este printre ele. In schimb, imi aduc aminte ca mi-a placut foarte mult de Sunil Shetty, dar nu mai stiu care a fost povestea lui prin film, insa nu am regretat vizionarea acestuia, datorita interpretarii lui Sunil, totusi, daca nu ma insel, a avut un rol negativ, dar la naiba, mi-a placut!.

  Reply

 2. iuly
  Jun 13, 2015 @ 10:27:43

  E un film foarte frumos. Aishwarya m-a uimit inca o data cu talentul sau la dans (si la actorie, bineinteles). A avut atata sensibilitate si expresivitate. De asemenea, melodiile sunt o placere auditiva.

  Reply

 3. nikoli
  Jun 10, 2015 @ 08:31:24

  cum se spune esti frumoasa in indiana va rog

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: