Filmul săptămânii: TAARE ZAMEEN PAR (2007)


valabil pentru săptămâna 76: 11-17 mai 2015

taare_zameen_par_ver2

E unul din filmele indiene hindi care nu trebuie ratate. L-aș recomanda mai ales celor care nu sunt fani ai industriei pentru a experimenta și ceva fără secvențe de dans forțate, actori în costume sclipitoare și scene melodramatice duse la extrem.

Este un film de căpătâi prin poveste și joc actoricesc de înaltă clasă. Tema este una cu care din ce în ce mai mulți oameni se confruntă, o situație reală de viață, dar și posibile soluții care pot aduce beneficii pentru multe tabere implicate.

Cele mai importante două aspecte pentru mine în această poveste sunt: familia și mediul școlar. Lucrând în învățământ, îmi dau seama cât de mult au ajuns părinți fără pic de pregătire profesională să pună sub semnul întrebării actul educațional; ajung la scandaluri, la jigniri fără a pune în balanță faptul că ei, ca și indivizi care au dat naștere unui suflet, nu își îndeplinesc îndatoririle de educare a propriului copil, însă atunci când cineva din sistemul educațional dorește să impună niște reguli pentru binele copilului, părinții sunt primii care țipă. Ceea ce subliniază foarte bine filmul este că părinții, dacă nu sunt în stare să descurce ițele problemei singuri, trebuie să acorde un minim de încredere dascălilor – e adevărat, este greu să te încrezi într-un necunoscut, dar treaba ar merge mult mai bine dacă s-ar porni de la relația prieteniei și nu dușmăniei; noi nu suntem puși să distrugem suflete, dar nici să-i lăsăm de capul lor ca după tot noi să fim cei puși sub lupă (pe scurt, orice ar fi, tot în capul nostru se sparge).

Desigur, în discuție mai intră și dedicația, dăruirea, perseverența cadrului didactic. Este extrem de dificil să te rupi în 25-30 de bucăți la fiecare clasă sau să mulțumești fiecare elev în parte, dar măcar dacă reușești să le explici minimul de cunoștințe pe care trebuie să le acumuleze, cred că ești pe calea cea bună. Cred că este crucial ca cel mic să se simtă parte din colectiv, să simtă că și părerea sa contează, dar să fie și conștient de niște reguli și de consecințele încălcării acestora.

Integrarea copiilor cu nevoi diferite este extrem de dificilă, așa cum bine o arată și filmul. Aici este primordială buna comunicare între părinte și dascăl. Se poate, dar cu implicarea ambelor tabere.

Un film tare emoționant despre diferite feluri de a iubi. Recomand cu multă căldură și aștept opinii.

5 Comments (+add yours?)

 1. Scorpya Cristina
  Jun 07, 2016 @ 07:01:12

  Am specific pe undeva, nu sunt plangacioasa, dar efectiv la filmul asta, am plans mai pe toata durata filmului! M-a nenorocit sentimental :)) Ce este trist, ca este o realitate ce ne inconjoara, fie ca vorbim de India, sau de Romania, mai ne si laudam ca suntem in U.E! Iar Darsheel, adorabil, totusi speram sa urmeze aceasta cale, dar desi este al naibii de frumusel in zilele noastre, parese ca sta la distanta…!

  Reply

 2. iuly
  May 16, 2015 @ 07:26:16

  Un film foarte frumos si educativ. Pe langa poveste, mi-a placut mult cum a jucat copilul. Chiar m-a facut sa ma intreb daca in realitate e dislexic.
  PS: Pentru saptamana viitoare propun “Ghajini”, “Kurbaan” sau “The Dirty Picture” .

  Reply

 3. cristina valentina
  May 14, 2015 @ 09:17:09

  Foarte frumos filmul. E genul de film la care chiar daca te uiti la el de mai multe ori nu te plictiseste. E un film recomandat atat parintilor cat si profesorilor. Ce bine ar fi daca ar exista macar cate un profesor ca cel din film in fiecare scoala sau gradinita. Un film din care inveti multe. Eu ca parinte vreau sa-l revad mereu. Fiecare copil e o steluta pe pamant.

  Reply

  • Hedwig Silver
   May 14, 2015 @ 09:24:29

   profesori dedicați există cred, și eu am avut profesori buni, foarte puțini și rari, dar există; important ar fi să fie lăsați să-și facă meseria așa cum consideră de cuviință

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: