Căsătoria hindusă – partea III: Ceremonia Haldi – pregătirea mirilor înainte de riturile nupțiale


PRECIZARE: Articolul face parte dintr-o serie pe tema căsătoriei hinduse. Voi încerca să cuprind cele mai importante ceremonii și ritualuri, valabile pe aproape întreg teritoriul Indiei. Sunt extrem de multe variații, iar eu nu sunt specialist, însă sper să pot surprinde cele mai interesante lucruri cu privire la subiect. Bibliografia va fi precizată în ultimul articol din serie.

Ceremonia Haldi este precum un tratament antic asemănător spa-ului modern. Principala diferență este că pe lângă relaxare, mai apar și zeci sau sute de rude care vin să-i susțină pe tinerii îndrăgostiți înainte de începerea unei noi vieți împreună.

Membrii familiei aplică pe chipul, mâinile și picioarele mirilor pasta de culoare galbenă, dorind să-i facă și mai frumoși decât sunt deja. Pasta de turmeric are și calități curative, luminând tenul obosit, iar ea se aplică de șapte ori. În timpul ceremoniei, unele familii preferă să le lege tinerilor și diverse amulete pe mâna dreaptă care să-i protejeze de rău sau de deochi, urmărindu-se ca ceremonia de căsătorie să decurgă fără obstacole.

În unele case, mirii aplică puțină pastă pe prietenii și/sau frații necăsătoriți. Se crede că oricine este uns cu pasta binecuvântată a mirilor își a găsi în curând un tovarăș de viață foarte frumos.

Ceremonia aplicării de haldi - pasta de turmeric

Ceremonia aplicării de haldi – pasta de turmeric

Motivele aplicării pastei de turmeric (haldi)

A ține departe deochiul

Majoritatea oamenilor cred că motivul pentru care se aplică pasta galbenă este pentru a ține departe spiritele rele care pot afecta bunăstarea mirilor. Astfel, mirii nu au voie să părăsească locuința după încheierea ceremoniei de haldi. În unele comunități, mirilor li se leagă fire sacre sau diverse amulete pentru a-i feri de rele.

Culoare de bun augur

Culoarea galbenă a pastei este considerată de bun augur în tradiția indiană. Se crede că galbenul atrage prosperitatea, de aceea se obișnuiește ca și hainele mirilor să fie o nuanță de galben.

Înfrumusețare

Pe vremea când nu existau cosmetice la îndemâna tuturor sau saloane de coafură, indienii apelau la secretele autohtone pentru a se asigura că mirii vor străluci în ziua nunții. Se știe că pasta de turmeric conține substanțe care împrospătează tenul și-l face strălucitor.

haldi ceremony - shweta

Antiseptic

Din moment ce turmericul are și proprietăți medicinale, fiind un bun antiseptic, ajută la păstrarea unui ten curat, fără erupții acneice. Vindecă și eventualele tăieturi, bube, pișcături de țânțari etc.

Purificarea trupului

Pasta de turmeric are o importanță deosebită în cultura indiană deoarece este folosită și ca un bun agent exfoliant, curățând pielea în profunzime. Ajută la îndepărtarea celulelor moarte după spălarea rituală și detoxifică cel mai întins organ al corpului – pielea.

Bonus pentru cuplu

Pe lângă proprietățile de înfrumusețare, curățare și detoxificare, haldi este cunoscut și pentru capacitatea de a reduce stresul asociat cu nunta. Curcumina, un antioxidant care este conținut de turmeric, funcționează ca un antidepresiv ușor, fiind un tratament și împotriva migrenelor. Se pare că este folosit pentru a elimina anxietatea și emoțiile, dar și pentru a îmbunătăți sistemul imunitar sau a ajuta stomacul deranjat să-și revină.

Există și cântece special compuse pentru acest eveniment, dar marea majoritate sunt în limbile regionale sau locale (ex. marathi, rajasthani, haryanvi etc.)

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: