Zei hinduși: Ganesha गणेश


Consoartă: Buddhi (înţelepciune), Riddhi (prosperitate), Siddhi (realizare)
Mijloc de deplasare: Şoarece/Şobolan
Arme: Paraśu (topor), Pāśa (lasou), Aṅkuśa (cârlig)
 

lord-ganesha-IJ26_l

Ganesha, cunoscut şi ca Ganapati, este unul dintre cei mai populari şi mai veneraţi zei din panteonul hindus.  Deşi este cunoscut pentru nenumărate alte atribute, capul său de elefant îl face uşor de reţinut. El este venerat ca cel care îndepărtează obstacolele şi mai general ca şi stăpân al începuturilor şi al obstacolelor, patron al artelor şi ştiinţelor, zeul intelectului şi al înţelepciunii. Este onorat la începutul ritualurilor şi ceremoniilor şi este invocat ca patron al cuvântului în timpul sesiunilor de creaţie literară.

Ganesha este popular şi în arta indiană. Poate fi reprezentat stând, dansând, luptând eroic cu demonii, jucându-se cu familia ca şi copil, aşezat sau angrenat într-o suită de activităţi contemporane.  Ganesha are cap de elefant şi o burtă mare. Statuile au de obicei 4 mâini, ceea ce este destul de obişnuit în cazul acestui zeu. Îşi ţine unul dintre colţi, cel rupt, în mâna dreaptă inferioară şi în cealaltă mână ţine o delicatesă, un dulce pe care îl ia mai apoi cu acel colţ rupt. În restul mâinilor ţine de obicei un topor şi un lasou.

Atribute

În timp ce unele texte spun că s-a născut cu cap de elefant, în majoritatea poveştilor l-a dobândit mai târziu. Cel mai des întâlnit motiv în aceste poveşti este că zeul s-a născut cu un cap şi corp de om şi că Shiva l-a decapitat când acesta a intervenit între el şi Parvati. Shiva i-a înlocuit apoi capul original cu unul de elefant.

Într-o altă istorisire, atunci când zeul s-a născut, mama sa, Parvati, s-a mândrit cu noul ei copil în faţa celorlalţi zei. Din păcate, zeul Shani (Saturn), despre care se spune că are un ochi rău şi că deoache, s-a uitat la copil şi i-a redus capul la cenuşă. Vishnu a venit în ajutor şi a înlocuit capul lipsă cu cel de elefant.

Altă legendă spune că micul Ganesha a fost creeat de râsul lui Shiva. Deoarece Shiva l-a considerat prea atrăgător, i-a dat burtica şi capul de elefant.

 • Un colţ: are un singur colţ întreg, celălalt rupându-se.
 • Burtica lui Ganesha: acest aspect este atât de important încât două încarnări au nume care derivă de aici: Lambodara (cel cu burtă mare) şi Mahodara (cel cu burtă uriaşă). Textul Brahmanda Purana spune că Ganesha are numele de Lambodara pentru că toate universurile (ouăle cosmice) ale trecutului, prezentului şi viitorului rezidă în el.
 • Braţele: numărul braţelor variază; cele mai cunoscute forme au între două şi 16 braţe.
 • Şarpele este un aspect des întâlnit în iconografia sa şi apare în multe forme. Poate să apară cu Vāsuki înfăşurat în jurul gâtului. Alte reprezentări: şerpi încolăciţi în jurul stomacului ca o curea, ţinuţi în mână, în jurul gleznelor sau pe post de tron.
 • Pe fruntea zeului poate apărea un al treilea ochi (tilaka), care este format din trei linii orizontale. O semi-lună poate fi de asemenea prezentă.
 • Buddhi: Ganesha este considerat patronul învăţăturii. Cuvântul buddhi este tradus în diferite moduri ca inteligenţă, cunoaştere sau intelect. Conceptul de buddhi este strâns legat de personalitatea zeului, multe poveşti subliniind inteligenţa sa şi iubirea de cunoaştere.
 • Aum: Ganesha este identificat cu mantra hindusă Aum (ॐ). Această asociere se referă la faptul că el personifică sunetul primar din actul creaţiei.
 • Prima chakra: se crede că el rezidă în prima chakra (roată), numită Mūlādhāra. Muladhara chakra este principiul pe care sprijină manifestarea sau expansiunea către exterior a forţei divine primordiale. Ganesha ţine, susţine şi ghidează toate celelalte chakra, aşadar “guvernează forţele ce propulsează roata vieţii”.

Ganesh Chaturthi

Un festival anual îl onorează pe Ganesha pentru 10 zile, începând cu Ganesh Chaturthi, care cade de obicei la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie. Festivalul începe cu oameni care aduc idoli din teracotă, simbolizând vizita zeului. Punctul culminant este atins atunci când acestea (murtis) sunt scufundate în cele mai apropiate ape.

Advertisement

11 Comments (+add yours?)

 1. Geo
  Mar 22, 2015 @ 11:55:37

  Frumoasa muzica! Ai scris frumos despre Ganesha si mult mai mult decat cunoaste un indian de rand. Sunt multi care l-au redus la stadiul de “Vasilica cu noroc”, daca-ti aduci aminte de traditia de la noi. 🙂

  Reply

  • Hedwig Silver
   Mar 22, 2015 @ 14:14:36

   cred că sunt pe lângă, nu-l cunosc pe Vasilică… (poate pe la mine prin Ardeal nu era și din cauza asta sau a trecut pe lângă mine nea Vasi…)

   Reply

   • Geo
    Mar 22, 2015 @ 23:00:47

    Poate nu peste tot este obiceiul, desi in ultimii ani nu l-am mai vazut pe la Brasov.
    Ca sa nu scriu aberatii put ce scrie in dex.

    “Vasilică” s. pr. denumire generică dată mielului care, în ajunul Anului Nou, potrivit uneri tradiții populare, îi aduce noroc celui ce îl atinge.

    “pune mâna pe Vasilică!” expr. (pop.) folosită de cerșetorii care, în ajunul Anului Nou, poartă pe brațe un miel a cărui atingere, contra cost, îi va purta noroc trecătorului dispus să dea pomană.

    De fiecare data cand vedeam un documentar sau un film si un indian punea mana pe Ganesha pentru noroc si bani, exact la Vasilica ma gandeam. De asta spuneam ca l-au redus la stadiul de Vasilica cu noroc. 🙂

   • Hedwig Silver
    Mar 24, 2015 @ 12:12:58

    super interesant; mi-am dat seama cam la ce se referă, dar chiar nu știam detalii; mulțumesc pentru info!

 2. Ankita Lokhandate
  Mar 19, 2015 @ 08:51:30

  si da ador melodia ekdantaya vakratundaya 😀

  Reply

 3. Ankita Lokhandate
  Mar 18, 2015 @ 20:04:06

  mi-ai adus aminte de o replica de a lui varun dhawan din filmul main tera hero
  era ceva de genu’ “o ganesha ..you’re my friend hamesha” 😀 🙂

  Reply

 4. Cristina
  Mar 17, 2015 @ 13:03:55

  Buna, si eu sunt fascinata de India 🙂 Imi face placere sa iti citesc postarile si abia astept sa calatoresc din nou in aceasta tara cu totul si cu totul minunata. Poate daca afli de ceva evenimente prin Bucuresti care sa aiba legatura cu India ne dai de veste 🙂 (stiu ca va fi si anul acesta Namaste la Muzeul Satului). Numai bine!

  Reply

 5. mimiapostol
  Mar 17, 2015 @ 12:10:26

  so happy i finally have my own ganesh ji

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: