Pooja sau complexul ritual de rugăciune hindus – partea VI


PRECIZARE: este posibil ca în această serie de articole să apară termeni de origine tamil; nu sunt răspunzătoare pentru corectitudinea acestora; i-am preluat ca atare. Sursa se găsește la subsol.

Ofranda – Prasadam sau Naivedya

Ofranda sau Prasadam este mâncarea pe care o oferă hindușii divinității în timpul ritualurilor. Este simbolul ignoranței, necunoașterii sau ”avidya” pe care credincioșii o lasă la picioarele zeului/zeiței. Mâncarea reprezintă conștiința ignorantă care este așezată înaintea divinității astfel încât aceasta s-o transforme în iluminare spirituală. Consumând această ofrandă dispare avidya sau neștiința, ignoranța, iar credinciosul este umplut de lumina cunoașterii autentice care purifică și dă naștere unui nou individ, mai bun, mai tolerant, mai empatic.

Multe dintre ritualurile importante constau în împărțirea ofrandei cu alți credincioși veniți să asiste la ceremonie. Actul de distribuire a ofrandei după încheierea rugăciunii semnifică împărțirea cunoașterii cu ceilalți, lucru prin care omul se purifică și mai mult.

Ofranda se oferă de obicei în vase de alamă sau argint, dar se pot folosi și cele din aliaje.

12u_Prasad

Utilizarea clopoțeilor în timpul puja (ghanti)

Clopoțeii sunt folosiți în timpul puja indiferent dacă e o ceremonie făcută acasă, la templu sau alt loc sfânt. Deși nu apare specificată în nici o scriptură ca o regulă, utilizarea clopoțeilor este acum parte componentă a ritualului. Activitatea de a suna dintr-un clopot, fie el mic și cu un clinchet melodios, fie mare cu un sunet profund, este simbolică și asemănătoarea emiterii sunetului primordial AUM. Se crede că acest sunet îndepărtează tot ce este negativ din atmosferă, dizolvând barierele spațio-temporale și permițând credinciosului să atingă planul absolutului.

Clinchetul clopoțeilor abate mintea de la gândurile cotidiene și o ajută să se concentreze la sunetul emis, împiedicând interferența materialului cu planul spiritual. Clopotul e de asemenea considerat un fel de ”sonerie” prin care omul își anunță prezența la ușa divinului. Clopotele capabile să emită un sunet mai puternic aveau probabil o utilizare mai mult socială decât spirituală. Era un mod propice de a anunța sătenii că este timpul pentru rugăciune.

Clopotele sunt făcute în general din alamă sau un aliaj din metale și vin în toate mărimile și formele. Clopotele tibetane sunt foarte împodobite și au o rezonanță profundă. Cu cât mai mare clopotul, cu atât mai profund și mai puternic va fi sunetul emis.

temple-bells-bateshwar-india

Lumina – Deepam

Oferind deepam sau lumină este o parte deosebit de importantă din cadrul puja, fie ea minoră sau de proporții. Semnifică lumina ce rezidă în noi, adevăratul Eu pe care-l oferim divinității în actul de credință pură și abandon. Din punct de vedere al elementelor, deepam se referă la focul din interiorul lui Atman.

Pe scurt, lumina este considerată sursa înțelepciunii deoarece risipește întunericul. Eul a fost descris în spiritualitate de asemenea ca lumină strălucitoare. Simbolic, uleiul folosit reprezintă tendința (sau acele atribute care contribuie la formarea comportamentului), fitilul reprezintă ego-ul, iar focul simbolizează flacăra cunoașterii ce arde ego-ul.

Acesta este motivul pentru care aprinderea luminii este o ceremonie în sine, un pas foarte important în orice ritual de rugăciune. Se crede că zeul va locui în casa în care femeia aprinde lumini în fiecare dimineață și seară (pentru detalii, citește și: Simbolurile lui Lakshmi). Diwali, festivalul luminilor, este sărbătorit prin apinderea de mici lămpi confecționate numai din materiale naturale numite diya.

diwali2009abhinabahttpflic.krp78nuv2

Bibliografie: The Puja – A Quintessential Part Of Hindu Worship de Priya Vishwanathan, profesor și dansator de bharatanatyam, cântăreț la veena (http://www.dollsofindia.com/library/hindu_puja/)

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: