Colțul mitologic: Soarta florii Ketaki


Există câteva variante ale poveștii, însă cea mai circulată este aceasta:

Odată, Vishnu și Brahma se certau pe tema cine este superior celuilalt, când apare Shiva sub forma unei coloane de lumină. Coloană părea infinită, întinzându-se dintr-un capăt în altul al spațiului, unind cerul și pământul. Cei doi zei au hotărât că cel care va reuși să găsească unul dintre capete va câștiga lupta și va fi considerat cel mai important. Au pornit la drum, Vishnu sub forma unui mistreț (manifestarea sa Varaha), iar Brahma sub forma unei lebede. Vishnu a tot coborât și tot coborât, dar nu a reușit să găsească baza coloanei. În cele din urmă, s-a dat bătut. Între timp, Brahma zbura din ce în ce mai sus, încercând să ajungă în vârful coloanei. În ciuda eforturilor, nu reușea să-l întrezărească. La un moment dat, a observat o floare de ketaki unduindu-se în briză, s-a întins și-a prins-o. S-a întors în locul din care au pornit, acolo unde Vishnu îl aștepta deja.

Brahma a susținut că a atins vârful, iar floarea este dovada succesului său. Vishnu nu crezuse nici un cuvânt. A întrebat floarea dacă spusele lui Brahma sunt adevărate, iar floarea a confirmat.

Shiva s-a înfuriat cumplit când a auzit minciuna și a blestemat floarea. Astfel, floarea care până atunci era agreată de zei (era preferata lui Shiva, pe care o purta adesea în păr) a decăzut atât de mult încât nu a mai fost acceptată în cadrul nici unei ceremonii de rugăciune.

O altă legendă spune că Shiva își pierduse toate bunurile într-un joc cu zaruri. Nervos, a decis să se dedice ascetismului, lăsând-o în urmă pe iubita sa soție, Parvati. Parvati, într-un final, i-a descoperit ascunzătoarea și s-a deghizat într-o localnică, având în păr o floare de ketaki atent așezată. Nerezistând tentației, Shiva și-a încălcat jurământul ascetic și a blestemat floarea și pe toți cei care i-o aduceau ca ofrandă în lăcașurile de cult.

 ketaki

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: