Pooja sau complexul ritual de rugăciune hindus – partea IV


PRECIZARE: este posibil ca în această serie de articole să apară termeni de origine tamil; nu sunt răspunzătoare pentru corectitudinea acestora; i-am preluat ca atare. Sursa se găsește la subsol.

Fructe – Phalam

Oferirea fructelor divinității reprezintă cedarea ”fructelor” faptelor noastre la picioarele zeului. Simbolizează detașare, abandon și sacrificiu de sine.

fruitsforpooja

Obiecte care dau un parfum plăcut – Gandham

Gandham sau obiecte care emit un miros plăcut, ca de exemplu bețișoarele, pot simboliza  ”vasana” noastre (sau înclinațiile dezvoltate ale subconștientului) și dorințele pe care le acumulăm de-a lungul vieții. Acestea le oferim zeului pentru a obține eliberarea din ciclul renașterilor. Arderea acestor obiecte creează o atmosferă propice pentru meditație și contemplație spirituală.

Fumul – Dhoopam

Folosirea fumului are directă legătură cu simțul mirosului.  Fumul care e emanat de camforă sau bețe simbolizează conștiința noastră încețoșată  care creează obstacole pe calea realizării de sine.  De asemenea, semnifică lanțurile cu care suntem legați de lumea fizică, materială.  Oferind fumul divinitații arată abandonul minții noastre schimbătoare și iluzorii divinității. Fumul reprezintă elementul aer, care din nou are legătură cu suflul vieții sau prana dinlăuntrul nostru.

Se spune despre originea termenului dhoop că ar proveni de la copacul cu același nume care crește în estul Indiei și ale cărei așchii emit un parfum minunat,  intens. În realitate, însă, dhoop-ul e făcut dintr-un amestec de așchii de lemn, plante aromatice și ghee. But since dhoop works through the power of fragrance, it is not the mainstay of Vedic rituals.

Atât gandham, cât și dhoopam creează o iluzie a purificării fizice. ”Căutătorul” are parte de un beneficiu psihologic, ceea ce-l ajută să se adâncească și mai profund în meditație.

poojakitfordiyas

Bibliografie: The Puja – A Quintessential Part Of Hindu Worship de Priya Vishwanathan, profesor și dansator de bharatanatyam, cântăreț la veena (http://www.dollsofindia.com/library/hindu_puja/)

Advertisement

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: