Pooja sau complexul ritual de rugăciune hindus – partea III


PRECIZARE: este posibil ca în această serie de articole să apară termeni de origine tamil; nu sunt răspunzătoare pentru corectitudinea acestora; i-am preluat ca atare. Sursa se găsește la subsol.

Flori – Pushpam

Florile pe care le oferim zeului în timpul rugăciunii simbolizează binele din noi. Este modul în care dăm înapoi binele ce a înflorit în noi ca urmare a ritualurilor pe care le-am îndeplinit. Între flori și apă există legătură puternică, mai ales în cazul lotusului, despre care știm că se înalță din apă.

Lotusul – Kamala

Hindușii consideră lotusul, care e și floarea națională, cea mai sacrî dintre flori. Lotusul întruchipează adevăratul suflet sau spiritul al credinciosului, reprezentând sinele pur, ființa care, deși se ridică din apă murdară și tulbure, este totuși curată și liberă de toate acestea. Astfel, floarea semnifică iluminare și eliberare sau mukti de lumea materială.

După mitologia hindusă, lotusul simbolizează creația, deoarece Brahma, creatorul universului, iese la iveală dintr-o floare de lotus ce a înflorit din buricul lui Vishnu. Padmasana (poziția lotusului) este folosită în yoga în timpul meditației. Florile sunt extrem de importante în ritualul rugăciunii și rar se întâmplă să nu fie prezente. Se folosesc atât în rugăciunile efectuate acasă, cât și în cele din temple sau alte locuri sfinte. Aceste plante decorează imaginea zeilor, se pot așeza la picioarele acestora sau pot fi aruncate, ca într-o ploaie, asupra lor.

Scripturile specifică tipul de floare ce va fi utilizat într-o anume rugăciune fiindcă unele flori sunt asociate cu anumite zeități, de aceea sunt preferate în ritual. De exemplu floarea roșie de hibiscus e folosită în ritual închinat lui Ganesh. Acesta are un colier din hibiscus și iarbă durva. Krishna are de obicei un colier vanamala (combinație de flori parfumate) și o Tulsi Mala (din frunze de busuioc sacru).

Actele de a pune ghirlanda de flori în gâtul zeității, de a-i așeza flori la picioare și de a presăra petalele asupra lui arată credința completă, devoțiunea și abandonul omului față de divinitate. Prin oferirea florilor, credincisul se oferă pe sine divinului.

De ce unele flori nu sunt folosite niciodată pentru pooja

Se întâmplă ca uneori o anumită floare să fie evitată deoarece e posibil să fi fost blestemată pentru un anume zeu. Florile cu un niros foarte puternic nu sunt folosite în pooja, cum nu sunt nici cele fără miros. Florile sălbatice sau cele ce nu au înflorit complet sunt și ele date la o parte. Nu sunt utilizate nici florile care nu sunt întregi, de exemplu cele roase de insecte sau mâncate de păsări. Cele mai potrivite sunt cele culese din grădini, dar sunt acceptate și cele culese din păduri.

Exact ca în cazul oamenilor, florile intră în cele trei categorii: sattva, rajas și tamas. Totul este împărțit pe baza originii, formei, mirosului și culorii florii. Florile ce intră în categoriile sattva și rajas sunt cele folosite pentru ritualuri zilnice. Florile din categoria tamas sunt evitate pe deplin în cazul rugăciunilor importante, dar pot fi folosite la sărbători mai puțin grandioase.

Câteva exemple de flori de tipul sattva: nandyavartham, arka, drona, iasomie, lotuși albi etc. Lotusul roșu, florile ”trompetă” și altele intră în categoria rajas, iar trandafirul de China, florile plantei de bumbac, ketaki, iarba kusa ș.a.m.d. cad în categoria tamas.

flowersinhinduspuja-examples

Bibliografie: The Puja – A Quintessential Part Of Hindu Worship de Priya Vishwanathan, profesor și dansator de bharatanatyam, cântăreț la veena (http://www.dollsofindia.com/library/hindu_puja/)

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: