9 efecte tămăduitoare ale Garam Masalei Ayurvedice


Sursa o găsiți la subsol.

Nu se poate imagina bucătăria indiană fără esenţialul Garam Masala! Secretul popularităţii curry-ului Indian rezidă în amestecul de mirodenii care dau acel gust care-ţi gâdilă în mod plăcut papilele gustative. Conform Ayurveda acest garam masala reuneşte toate cele 6 gusturi într-o singură mâncare care constituie o dietă echilibrată.

Cuvântul garam masala este derivat din limba hindi şi se traduce mot-a-mot prin mixtură picantă de mirodenii (garam = picant şi masala = mixtură/amestec de mirodenii). Nu veţi găsi o reţetă general valabilă de garam masala în India, variaţiile fiind tot atât de numeroase ca şi diversitatea populaţiei de la nord spre sud şi de la est spre vest. Fiecare stat, fiecare sat, fiecare familie are reţetele sale tradiţionale de garam masala preluate din generaţie în generaţie.

spicesindia

Ingrediente pentru Garam Masala

Acest amestec de condiment este folosit adesea în curry-ul indian, cu legume uscate şi aproape în toate mâncărurile savuroase/picante. Pentru a cunoaşte înţelesul din spatele cuvântului garam trebuie să cunoaştem înţelepciunea Ayurvedică. Bazele acestui sistem antic de tămăduire rezidă în agni (focul digestiv).

Pentru ca sistemul digestiv să funţioneze bine, are nevoie de căldura potrivită. Iată motivul pentru care a apărut garam masala. După textele antice Ayurvedice, acesta ridică temperatura corpului, ceea ce rezultă într-un metabolism mai bun. Când acest foc digestiv nu este la temperature potrivită, digestia este încetinită şi se realizează o acumulare de toxine în organism.

În zilele noastre, se găsesc o mulţime de varietăţi de pulbere de garam masala în magazinele asiatice, dar cel mai bun este cel făcut în casă! ”Trebuie să vă spun că atunci când m-am căsătorit şi îmi ajutam soacra în bucătărie am fost ŞOCATĂ să văd că ingredientele tradiţionale de garam masala erau în număr de 32!!! Prepararea lor durează 2-3 zile pentru a prăji variatele condimente şi a le usca în recipient separate la temperatura potrivită. Am decis acolo pe loc că NU voi continua această tradiţie…. Dar trebuie să recunosc că mâncarea gătită cu acest amestec de mirodenii a fost inimaginabilă şi literalmente îţi venea să-ţi lingi degetele.”

Azi, vreau să vă împărtăşesc o reţetă foarte simplă de garam masala care include doar 5 condimente şi o puteţi prepara în mai puţin de 10 minute. Vă voi arăta 2 metode de preparare. Prima este modul mai uşor de a folosi prafurile de condimente pre-fabricate şi a doua este metoda tradiţională de a prăji seminţele şi apoi transformarea lor în pulbere. Ambele funcţionează. Sunteţi gata?

Garam Masala Ayurvedică (metoda uşoară)

 • 1 lingură praf de chimen
 • 1/2 lingură praf de coriandru
 • 1/2 lingură praf de fenicul
 • 1/4 lingură praf de piper negru
 • 1-2 frunze de dafin (măcinate fin)

Amestecaţi toate prafurile şi păstraţi-le într-un recipient etanş. Mixtura se poate folosi timp de 6-8 săptămâni. Pentru mai multă aromă, puteţi prăji puţin amestecul înainte de a-l pune în mâncare. Cum doriţi.

Garam Masala Ayurvedică (metoda tradiţională)

 • 2 linguri semințe de chimen
 • 1 lingură semințe de coriandru
 • 1/2 lingură semințe de fenicul
 • 1/4 boabe de piper negru
 • 1-2 frunze de dafin

Se prăjesc puțin pe foc mediu până ingredientele încep să-și ”deschidă” aroma (cca. 5 min.). După se dau printr-o râșniță de cafea sau de condimente până se obține pudra fină.

Puteţi folosi acest amestec (garam masala) pentru a asezona supele de legume sau linte şi evident curry şi tocana. Este mai bine să preparaţi garam masala în cantități mici pentru a menţine puterea condimentelor.

În timpul Imperiului Roman, condimentele deveniseră mai valoroase decât aurul. Timp de secole, India a fost invadată de numeroase popoare doar pentru că erau atrase de bogăţia şi vasta varietate de mirodenii cu beneficii medicale.

Garam Masala Pudră – efecte benefice pentru sănătate

 • Luptă împotriva bolii şi creşte imunitatea
 • Eficient împotriva durerilor
 • Încetineşte îmbătrânirea
 • Ajută la slăbire
 • Creşte capacitatea de absorbţie a vitaminelor, mineralelor şi proteinelor
 • Te scapă de flatulenţă, dureri de inimă, dureri de stomac
 • Reduce glicemia
 • Reduce balonarea şi ajută la detoxifiere
 • Te scapă de mirosul urât al respiraţiei

Datorită abundenţei de mirodenii în India, mâncarea nu este niciodată anostă. Fiecare familie indiană alege mirodeniile în funcţie de mâncarea pe care o prepară, anotimp, personalitate. Mirodeniile te vrăjesc prin culorile vibrante, aromele apetisante şi gustul bogat. Viaţa e plictisitoare şi uscată fără condiment; condimentează-ţi viaţa!

Sursa: curejoy.com (scris de Akshata Sheelvant)

Înainte de final, să știți că puteți găsi o grămadă de bunătăți indiene, de cea mai bună calitate și la prețuri foarte accesibile la INDIAN FOOD, firmă românească ce importă produse indiene. Vă las să explorați pagina lor de FB: INDIANFOOD – unde puteți să lăsați și eventualele întrebări.

indianfood.ro

Mai jos, aveți variante de rețete de garam masala; se pot adapta după gusturile individuale sau ale familiei.

2 Comments (+add yours?)

 1. carmen
  Feb 09, 2015 @ 17:05:15

  Multumesc pentru cretete, Eu folosesc aceste ingrdiente mai putin piperul si despre funzele de dafin chiar nu stiam ca se pot pune macinate. Eu mai adaug si unele autohtone ca cimbrul, busuiocul si rozmarinul. Si mai folosesc si turmenicul.
  Imi plac si mie boabele de naut, dar mai mult decat sa le fac humus, prefer ca dupa ce le-am fiert sa le scurg si sa presar peste ele diverse mirodenii si sare, sunt mult mai bune asa. Mi-ar place si prajite dar sunt mai greu de crontanit, de aceea am ales varianta asta cu ele fierte si cu multe mirodenii. Este o combinatie super.

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: