Indienii și engleza – o cu totul altă limbă sau ”Inglish”


Mi-am propus de mult timp să încep o astfel de listă, însă dintr-un motiv necunoscut nu am reușit; iată că mi-am luat inima în dinți și deschid lista cu cele mai neobișnuite moduri în care folosesc engleza (cuvinte, propoziții, expresii), o engleză care are logică de multe ori numai în mintea unui indian. Sunteți bineveniți să contrbuiți cu ideile voastre. Să începem:

 1. He’s here only. (pentru a spune că cineva este pe aproape, prin jur sau urmează să ajungă în curând)
 2. Only (utilizat în cele mai nepotrivite locuri: ”It is me only./I have seen him only./Like that only.”)
 3. Myself, Raju (se întâmplă foarte des ca la întrebarea ”cum te cheamă?” să se răspundă astfel)
 4. My father expired. (deși nu e greșit, mereu mă face să mă gândesc la data expirării…)
 5. Take rest/food. (nu prea merge combinația, dar mereu mă amuză)
 6. Little bit of sugar/tea etc. (omit ”a” și păstrează doar ultima parte)
 7. Too much hot/cold etc. (too much și adjectivele nu fac casă bună…)
 8. Too good! (pentru a exprima starea de mulțumire, fericire, încântare)
 9. God promise (o prescurtare de la ”I swear to God” – se abuzează de termen, ajunge să fie combinat cu orice nume propriu de persoană)
 10. What’s your good name? (asta a apărut ca urmare a frazei din hindi: ”aapka shubhnaam kya hai?” – shubhnaam se referă nu doar la prenume, ci la numele care poarte însemne pozitive, de bun augur)
 11. Passing out of college (asta e de-a dreptul hilară; ”to pass out” înseamnă a leșina, iar când mă gândesc la asociere, mor de râs imaginându-mi un tânăr care leșină la fiecare pas până ajunge într-un final să termine școala – evident, are legătură cu a absolvi)
 12. First-class (un fel de, ”excelent, minunat, nemaipomenit”, folosit de la ”cum mai ești?, ce face mama?”, la ”cum a fost filmul?/e bună crema asta?”)
 13. Do one thing. (traducere mot-a-mot din hindi ”Ek kaam karo…”, cu ideea de ”uite, fă așa” – sfat)
 14. Prepone (aici, părerile sunt împărțite: unii zic că ar exista acest cuvânt, alții zic că e o invenție… oricum ar fi, e folosit din ce în ce mai des de indieni – a muta data unei întâlniri/petrceri/nunți mai devreme decât planificat)
 15. Mention not (+/- ji) – nu pot spune că e neapărat greșit, se acceptă fiindcă e formă colocvială, însă corect ar fi ”don’t mention it”
 16. Cousin sister/brother (asta e una dintre cele mai ciudate, sunt verișorii evident, dar le place să adauge acel sister/brother care mie mi se pare redundant)
 17. Rakhi sister/brother (dacă e cineva care nu știe cu ce se mănâncă Raksha Bandhan, atunci cu siguranță va crede că indienii sunt ciudați)
 18. Please proceed (de la mâncare, la dormit, e un fel de exprimare universală a acordului)
 19. Wheatish complexion (nu l-am auzit și văzut decât la indieni, dar nu pot jura că nu există și în alte culturi; se referă la tenul nici prea deschis, nici prea închis, un punct în plus când cauți viitorul soț/viitoarea soție)
 20. Going by auto (acel auto desemnează ricșa motorizată, de obicei)
 21. Petrol (noi îl folosim când vorbim despre produsul extras, ei se referă la produsul de la pompă)
 22. My back/tooth etc. is paining. (au un talent să folosească progresivul unde nu există)
 23. I am having no time./I am knowing someone who can help. (pe principiul anterior)
 24. Enjoying to the maximum. (când ceva le face plăcere, se bucură la maximum)
 25. Tell, tell! (când vor să te descoase, știu cum să nu se dea bătuți)
 26. Uncle/auntie (chit că nu sunt rudele lor, e mai folosit decât domn/doamnă)
 27. Eve-teasing (apropo-urile deocheate și deloc potrivite la care recurg unii bărbați din India în ideea că vor cuceri o fată…)
 28. Time-pass (petrecerea timpului liber; apare de multe ori astfel: ”Main time=pass kar raha hoon.”)
 29. Boss (în context amical, între prieteni: ”Kaise ho, boss?” – ce mai faci, amice?)
 30. ABCD – pe ăsta l-am descoperit recent, e o prescurtare de la American-born confused desi

Lista rămâne deschisă!

10 Comments (+add yours?)

 1. Raluca Cojocaru
  May 27, 2020 @ 02:20:22

  Vreau sa fac 3 observatii: #4 – nu numai ca e corect, dar se si foloseste frecvent de catre americani in vorbirea curenta (ciudat suna numai pentru noi romanii) #21 – este rezultatul dominatiei britanice, pentru ca in UK se foloseste cuvantul petrol pentru ceea ce numin noi benzina; americanii folosesc gas sau gasoline si #29 – si noi folosim “sefule” cand ne adresam cuiva pe care vrem sa-l magulim din diverse motive (de exemplu sa obtinem o favoare). In alta ordine de idei, esti draguta sa ma lamuresti in privinta folosirii mera/meri si mere pentru ca pe internet am gasit explicatii care sunt contradictorii vis-a-vis de genul si numarul substantivului cu care se insoteste. E dificil cand n-ai un manual in limba romana pentru astfel de explicatii. In ce priveste lectiile de hindi, multumesc frumos pentru straduinta ta de a-i ajuta gratis pe cei la inceput de drum pe calea invatarii acestei limbi.

  Reply

  • Hedwig Silver
   May 27, 2020 @ 06:21:48

   Da, Raluca, perfect de acord cu observatiile. Asa cum ziceam, nu neaparat ca ar fi gresit, doar ca pentru noi, unele sunt exprimari nefericite. Desigur, perspectiva este subiectiva. Cat despre manuale, ele exista, in doua volume, in limba romana, editate de subsemnata. Avand in vedere situatia data, nu stiu cum se lucreaza la libraria respectiva, dar gasesti toate detaliile aici, pe blog. Si acum, mera se va combina cu un substantiv masculin la singular, de pilda mera pani, mera ghar, mera makaan. Meri se va combina cu un substantiv feminin, singular sau plural, forma sa va fi aceeasi, de ex meri kamiz, meri kalam, meri betiyaan. Mere va fi in combinatie cu un substantiv la masculin plural, mere ladke, mere dost. Sper ca acum e mai clara flexiunea lui.

   Reply

 2. Elena
  Jan 29, 2015 @ 13:03:06

  Pe mine una nu ma deranjeaza, nici amestecul hindi-engleza, nici romana-engleza…mie una mi se intampla de multe ori sa vorbesc in romana cu cineva si la un moment dat sa nu-mi vina cuvantul respectiv in romana…dar imi vine in engleza…si il traduc apoi :))
  Aproape toate expresiile amintite de tine le stiu din filme si le-am inteles de prima oara cand le-am auzit…mai ales “Petrol”, e clar ca-i benzina, doar nu au ei petrol :)) Si imi place modul in care isi spun chiar daca nu sunt rude deloc…arata ca sunt mult mai uniti 😛 La noi ar fi ciudat intr-adevar, dar noi n-o sa fim niciodata cum sunt ei…atata ura ca la romani n-am mai vazut la nimeni.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Jan 29, 2015 @ 18:40:43

   eh, acum când avem un lapsus, mai recurgem și la alte limbi… dar eu sunt împotriva amestecurilor nu pentru că sunt eu mare patrioată, ci pentru că îmi dau seama de consecințele dezastruoase care vor apărea în timp…

   Reply

 3. Ankita Lokhandate
  Jan 19, 2015 @ 19:05:56

  ar fi foarte bine 😀 si acel articol sa fie un model pentru cum sa nu inveti limba lor pacat ca este o limba foarte frumosa dar din pacate nu prea stiu sa o pretuiasca 😦
  urasc cel mai multi cand intr-un dialog amesteci doua limbii diferite de vorbire hindi+engleza si mai ales romana+engleza este foarte enervant Sper sa-ti iasa articolul super si sa ma feresc de acele obiceiuri “nesanatoase 😀 “

  Reply

 4. Ankita Lokhandate
  Jan 17, 2015 @ 20:01:14

  sa nu uitam de un cuvant pe care multi il folosesc Thanku-thank you 🙂 😀

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: