Filmul săptămânii: GUIDE (1965)


valabil pentru săptămâna 54: 8-14 decembrie 2014

Guide_1965_film_poster

E un clasic cu mari actori, o poveste cu multe suișuri și coborâșuri și alegeri definitorii în viața unui individ. Un om care practica meseria de ghid turistic și al cărui scop era să călăuzească turiștii în locurile cele mai frumoase și mai interesante din zonă ajunge el însuși să-și piardă calea în angrenajul în care ajunge mai mult sau mai puțin din voia sa. Pe parcursul filmului, merită urmărită călătoria lui Raju, căci așa se numește personajul principal, cum trece dintr-o stare în alta, cum cade din entuziasm în depresie, cum din cineva cu valori morale bine înrădăcinate ajunge cineva demn de dispreț.

Și-a asumat singur rolul de ”ghid” pentru frumoasa Rosie, de care evident se și îndrăgostește, în încercarea de a o salva dintr-o relație dezastruoasă. Reusește s-o aducă pe culmile succesului și să dea o nouă perspectivă imaginii trecutului ei nedemn care o bântuia mereu. Însă, în lupta împotriva stereotipurilor și prejudecăților unei societăți înguste plătește prețul cu propria integritate morală și sufletească.

Va reuși oare să redevină ”ghid” de data aceasta pentru propria persoană sau va prefera să fie călăuzit de cineva din exterior? Se va lăsa pradă pasiunilor și traiului incert sau va căuta stabilitate și liniște sufletească? Cum va putea redeveni acel individ cu puternice principii care nu este ”ghid” doar prin prisma meseriei ci prin însuși modelul pe care-l reprezintă în societate?

Cântecele sunt fantastice, iar povestea foarte bine țesută. Vi-l recomand cu plăcere. Aștept opinii după vizionare.

Advertisement

2 Comments (+add yours?)

 1. iuly
  Jun 26, 2016 @ 13:13:16

  Mi-a placut acest film din toate punctele de vedere: povestea, actorii in special Dev Anand si transformarea lui de la un faimos ghid la un pustnic, dar si Waheeda Rehman care joaca si danseaza minunat.
  Este unul dintre primele filme vechi care mi-a placut si care mi-a deschis apetitul pentru peliculele din acea vreme. Chiar am facut un maraton de filme vechi (cum ar numi indienii acea perioada, Golden Age of Bollywood) intr-o vacanta si mi-au placut foarte mult “Woh Kaun Thi?” “Mera Saaya” “Sangam” si “Naya Daur” si chiar sunt curios ce parere ai despre ele.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Jun 26, 2016 @ 16:07:39

   nu-mi aduc aminte să fi văzut Mera Saaya, dar restul mi-au plăcut mult… replicile sunt la un alt nivel, mult peste ce se face acum… muzica este iarăși mai profundă din toate punctele de vedere

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: