9 fenomene naturale din India care te lasă cu gura căscată


India este plină de fenomene naturale care te lasă cu gura căscată. Oare există o explicație științifică sau totul e un dat de la Dumnezeu? Să le vedem:

1. Ploaie roșie în Kerala

Red Rain

1.bp.blogspot.com

Acest eveniment ciudat a avut loc în Kerala între 25 iulie și 23 septembrie 2001. Ploi torențiale de culoare roșie au căzut sporadic, lăsând pete roz pe hainele oamenilor. Inițial, oamenii de știință au crezut că se datorează unui meteorit explodat, în timp ce unii au ajuns la extrema de a o denumi ”ploaie extraterestră”. Însă, un studiu efectuat de Guvernul indian ulterior a demonstrat că ploaia fusese colorată de sporii transportați pe calea aerului ale unei prolifice alge terestre din zonă.

2. Dealul magnetic din Leh

Magnetic Hill in Leh

journeyetc.com

 Trebuie experimentat, nu se poate povesti. Vă puteți imagina urcând un deal abrupt fără motorul pornit? Pare o nebunie, nu-i așa? Aflat ca circa 4 m deasupra nivelului mării în Ladakh, zona are puternice proprietăți magnetice care pot ”trage” mașini pe deal în sus. În realitate, este vorba despre o iluzie optică, nicidecum despre interferențe magnetice.

3. Palatul care sfidează gravitația, Lucknow

Bara Imambara

Prasoonmaheshwari/Wikipedia

O minune arhitecturală, Bara Imambara, cunoscut și ca palatul care sfidează gravitația, este una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Lucknow, Uttar Pradesh. Cel mai neobișnuit lucru al clădirii stă chiar în construcția acesteia. Holul central, arcuit, are o lungime de aproape 50 de metri și o înălțime ce ar fi egală cu 3 etaje și se susține fără nici un stâlp sau grindă. Sanctuarul este de asemenea faimos pentru misteriosul interior labirintic (bhool-bhulaiya) având peste 1.000 de pasaje și scări înguste. Se spune că e periculos să te aventurezi fără un ghid priceput.

4. Ploaie cu pești în Jamnagar, Gujarat

Fish rain

penulispro.com

”Plouă cu găleata” e o expresie arhicunoscută. Ei bine, în acest oraș nu a plouat cu găleți, ci cu pești în 24 octombrie 2009. Era o zi cu ceață densă, iar când ceața s-a ridicat, localnicii au făcut ochii mari când au văzut străzile și acoperișurile caselor pline cu pești. Interesant este că acest fenomen a avut loc și în alte zone de pe glob. În Honduras se întâmplă anual. Martorii afirmă că totul începe cu nori negri, urmat de tunete, vânt puternic și ploi torențiale pentru 2-3 ore. Odată cu încetarea ploii, sute de pești pot fi găsiți pe jos. Oamenii profită și iau peștii acasă pentru a-i găti. Până acum însă nu s-a găsit nici o explicație a evenimentului. (paranteza mea: știu că există o specie de pești care sar metri în aer, dar mi s-ar părea ciudat să pice din cer, că doar nu sunt avioane)

5. Plaja care dispare din Odisha

Chandipur Beach

wikimedia

Cunoscută și ca plaja care dispare, plaja Chandipur din Odisha este unică în sensul că nivelul apei se retrage aproape 5 kilometri la reflux și revine din nou la suprafața malului la flux. De-a dreptul captivant.

6. Mingea de unt a lui Krishna din Mahabalipuram

Krishna's Butterball

static.panoramio.com

Mingea de unt a lui Krishna este o atracție turistică în Mahabalipuram, oraș cunoscut pentru sculpturile în piatră. Mingea este de fapt un uriaș bolovan, de 5 metri în diametru, așezat cu grijă pe un deal nu foarte abrupt. Dealul este folosit de copiii localnicilor ca ”derdeluș” pentru că solul permite alunecare cu ușurință. Cu toate acestea, bolovanul a rămas țintuit în acel loc timp de secole. În secolul trecut, s-a încercat mutarea bolovanului, fiind considerat periculos. Au fost folosiți 7 elefanți, dar planul a dat greș fiindcă piatra nu s-a mișcat din loc. Este clar că sfidează legile fizicii. Turiștii profită de ocazie și își fac fotografii în care par că împing bolovanul la vale sau îl susțin cu un deget ca să n-o ia din loc.

7. Luminile fantomatice din Bengal-ul de Vest

Ghost Lights

3.bp.blogspot.com

Aleya (sau lumină fantomatică de mlaștină) este numele atribuit acestui fenomen inexplicabil ce are loc în mlaștini, observat deseori de pescarii din Bengal-ul de Vest sau Bangladesh. Se crede că ar fi vorba despre niște gaze care ies la suprafață și îi derutează pe pescari, făcându-i să urmărească lumina. Unii au sfârșit înecați. Legenda spune că luminile ar fi de fapt sufletele celor care și-au pierdut viața în acele ape.

8. Marele banyan din Kolkata

The Great Banyan Tree

1.bp.blogspot.com

Acest copac a intrat în istorie, fiind menționat în Cartea Recordurilor. Localizat în Grădina Botanică din Kolkata, e trecut de 250 de ani și acoperă o suprafață de cca. 1.5 hectare cu aprox. 2880 de rădăcini de susținere. O minunăție în regatul plantelor, îl poți ușor confunda cu o pădure.

9. Lacul scheleților din Roopkund

Roopkund Lake

2.bp.blogspot.com

Are povestea cea mai interesantă. Aflat în districtul Chamoli din Uttarakhand, acest lac glaciar este celebru pentru scheletele găsite în și în jurul lui, datând din sec. 9 e.n. Scheletele pot fi clar observate în lacul de mică adâncime timp de o lună, când gheața se topește. Când o echipă de la National Geographic a mers acolo pentru a filma un documentar, au descoperit carne pe unele schelete. Legenda spune că regele Kanauj-ului, Raja Jasdhaval, împreună cu soția gravidă Rani Balampa, servitori, trupa de dans și alți însoțitori mergeau în pelerinaj la  templul Nanda Devi de lângă lac. Pe drum însă, grupul a fost surprins de o furtună cu grindină de mărimea mingilor de cricket, toți pierind în acest incident nefericit.

Sursa: AICI

4 Comments (+add yours?)

 1. Ankita Lokhande
  Dec 04, 2014 @ 13:35:45

  Un articol foarte interesant.woow..ce ciudat ar fi sa ploua cu pesti si pe la noi 🙂

  Reply

 2. iuly
  Dec 01, 2014 @ 08:31:17

  Super articol! 😀 Mi se par interesante mai ales fenomenele naturale ciudate, adica nu stiu ce reactie as avea daca dupa trei zile de ploaie m-as trezi cu gradina plina de pesti. 🙂

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: