Filmul săptămânii: HUM DONO (1961)


valabil pentru săptămâna 52: 24-30 noiembrie 2014

humdono1961image

Actori grozavi, muzică excelentă, multă emoție și o poveste complicată. Însărcinat să transmită o veste ce poate cutremura viața mai multor oameni, protagonistul nostru se găsește în mijlocul unei situații ingrate din care nu știe cum să iasă în așa fel încât acțiunile sale să nu conducă la una sau mai multe tragedii. Deși incipitul este plin de entuziasm și optimism, cu parfumul dragostei plutind în aer, curând vântul trimite totul în direcția opusă și aduce cu el nori grei și apăsători. Cum poate un om să se împartă între două vieți și să le împace pe amândouă, mai cu seamă când una nici măcar nu îi aparține?

Ceea ce pentru mine reprezintă marea realizare a filmelor din altă epocă este nivelul ridicat al emoțiilor, circumstanță care nu devine deloc ipocrită în ochii mei, actorii reușind să mă convingă de suferința lor. Lipsa culorilor accentuează frumusețea și prospețimea chipurilor, adăugând un mister și o delicatețe pe care nu le mai pot regăsi altundeva. Filmul a fost relansat și în color, dar parcă nu e la fel de sincer.

Vizionare plăcută și aștept opinii.

Advertisement

6 Comments (+add yours?)

 1. floryflory
  Nov 24, 2014 @ 16:49:33

  Ai gasit filmul si cu subtitrare in romana? Mie nu imi plac filmele vechi, dar mamei ii plac, asa ca ei i-ar placea sa-l vada, dar daca nu are subtitrare, nu-l poate vedea, iar cum mie nu imi plac filmele vechi, nu ii pot traduce; asta ar insemna sa vad filmul.
  Si vezi ca ai scris “unui” in loc de “unei” : “în mijlocul unui situații ingrate ” 😀 Sper sa nu te superi ca te corectez.

  Reply

 2. iuly
  Nov 24, 2014 @ 13:25:49

  De curand am vazut ”Awara” dupa foooarte multi ani, adica a fost ca si cand l-as fi vazut pentru prima data. Acolo am descoperit o noua atmosfera, un altfel de mediu si cred ca asta le pot reda numai filmele vechi, cu precadere cele alb-negru. Sper sa pot vedea si acest film cat mai curand.
  PS: frumoasa recenzie, mi-ai trezit interesul 🙂

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: