20 de explicații științifice ale unor tradiții hinduse


Am văzut acest articol distribuit pe FB zilele trecute și am zis că merită să-l dau mai departe (traducând în română conținutul, cu mențiunea că nu e traducere mot-a-mot, ci mai degrabă scoaterea ideilor principale):

1.  Împreunarea palmelor pentru a saluta

nepal-girl

În cultura hindusă, oamenii se salută prin împreunarea palmelor la nivelul pieptului – mudră ce poartă numele ”anjali” și care e însoțit de binecunoscutul ”namaste/namaskar”. Motivul pentru care se procedează astfel este pentru a arăta respect. Pe lângă acestea, există și o explicație științifică care ne aduce la cunoștință următoarele: prin împreunarea palmelor, se vor atinge invariabil și degetele, iar în acestea se găsesc puncte de presiune ale ochilor, urechilor și minții. Prin procesul de apăsare se activează niște puncte care ne ajută să reținem persoana pentru mai mult timp. Și desigur, nu se face schimb de bacterii sau virusuri datorită lipsei de contact fizic.

2. Purtarea inelelor de picior de către femei

rong toe

Se pare că în spatele acestui obicei există și o explicație științifică, nu doar ideea ca societatea să recunoască femeia căsătorită și după inelele de la degetele de la picioare. De regulă, aceste inele se poartă pe cel de-al doilea deget. Un nerv leagă acest al doilea deget de uter și ajunge la inimă. Purtând inelul pe acel deget întărește uterul. Ajută la reglarea ciclului menstrual și îl menține sănătos. Fiind în pricipal din argint iar argintul un bun conductor, inelul absoarbe energiile din pământ și le transmite corpului.

3. Aruncatul monedelor într-un râu

Talakaveri coins desinema

Explicația generală pentru care practicăm acest obicei este pentru noroc. Însă, în antichitate, monedele erau din cupru iar acest element este util în funcționarea organismului uman și nu numai. Astfel că strămoșii noștri aruncau monede în râuri, acestea fiind sursele principale de apă de băut, asigurându-se că va exista suficient cupru transmis corpului nostru prin apă.

4. Aplicarea Tilak-ului/KumKum-ului pe frunte

kumkum desinema

Pe frunte între cei doi ochi se găsește un important punct energetic al corpului nostru. Prin aplicarea tilak-ului, se crede că energia este împiedicată să iasă din trup și ajută nivelul de concentrare. Ajută de asemenea și la accentuarea fluxului sanguin către mușchii feței.

5. Dotarea templelor cu clopote

temple_bell desinema

Cei care vizitează templele trebuie să sune din clopot înainte de a intra în cel mai sfânt spațiu, cel care conține idolul/statuia zeității (Garbhagudi sau Garbha Gruha). După scripturi, sunetul clopotului are menirea de a ține departe forțele răului și de a produce plăcere lui Dumnezeu (zeității în cauză). Explicația științifică este, pe de altă parte, că sunetul pătrunzător al clopotului ne ajută mintea să se debaraseze de tot și să se elibereze de influențele externe. Sunt făcute în așa fel încât sunetul produs să fie resimțit de creier ca fiind egal și în dreapta și în stânga. Ecoul produs de clopot ține suficient de mult cât să activeze toți cei șapte centri energetici ai corpului.

6. Mâncarea picantă înainte de desert

indian thali desinema

Strămoșii noștri au subliniat importanța ordinii felurilor de mâncare, accentuând că desertul trebuie lăsat ultimul. Motivul pentru care începeau cu ceva picant era că sucurile digestive erau trezite la viață, iar procesul de digestie deurgea normal, ca mai apoi, prin ingerarea a ceva dulce, procesul de digestie să fie potolit.

7.  Aplicarea pastei de henna pe mâini și picioare

mehandi

Deoarece se știe că nunțile pto fi extrem de solicitante și stresante, aplicarea pastei de henna poate reduce semnificativ efectele nocive ale stresului. Pasta dă senzația de răcoare, având și efecte benefice asupra pielii. Motivul aplicării pe mâini și picioare se explică prin faptul că membrele conțin numeroase terminații nervoase.

8. Mâncatul pe jos

sit on floor and eat

Nu se referă doar la a sta pe jos și a mânca, ci mai degrabă la a sta într-o anumită poziție folosită și în yoga: “Sukhasan” – a sta un picioarele încrucișate. Se crede că asta ajută la calmarea corpului și la digestie, pregătind organele pentru procesul de a digera bolul alimentar.

9. Evitarea dormitului cu capul către ”nord”

sleep south

Mitul spune că această poziție invită fantomele și moartea, însă explicația științifică e alta: corpul uman are propriul câmp magnetic. De asemenea, Pământul este un uriaș magnet. Când dormim cu capul orientat către nord, se crede că acel câmp magnetic propriu corpului uman devine asimetric în contact cu cel al Pământului. Cauzează probleme de tensiune arterială, iar inima e nevoită să lucreze mai intens pentru a contracara asimetria. În plus, sângele nostru conține mult fier care se poate aduna în creier din tot corpul atunci când dormim astfel. Acest lucru poate duce la dureri de cap, Alzheimer, Parkinson sau boli degenerative ale creierului.

10. Găurirea urechilor

ear ring

Medicii și filosofii indieni de demult credeau că găurirea urechilor contribuie la dezvoltarea intelectului, puterii de gândire și facultății decizionale. De asemenea, vorbăria în exces dăunează energiei vitale. Astfel că prin găurirea urechilor se poate reduce acest comportament și ajuta la cultivarea unei abțineri de la vorbirea fără rost. Canalele auditive sunt de asemenea eliberate de orice fel de tulburări.

11. Practicarea ritualului de Surya Namaskar

suryanamaskar 3

Hindușii au obiceiul de a enera zeul Soare dimineața prin oferirea apei. Prin privirea directă a razelor soarelui sau oglindite în apă este benefic pentru ochi. În plus, omul se obișnuiește cu un stil de viață matinal, dimineața fiind cel mai prolifică parte din zi.

12. Coada la bărbați

Student of university of Madras

În locul în care coada este prezentă se află centrul energetic care este lăcașul inteligenței. Acea coadă nu face altceva decât să protejeze acel centru extrem de important și sensibil, iar existența lui se crede că ajută la conservarea energiei subtile din acel punct și chiar la creșterea acesteia. Este de asemenea un punct în care se întâlnesc foarte mulți nervi din corp motiv pentru care e nevoie de protecție suplimentară.

13. Necesitatea postului

fasting desinema

Găsim răspunsuri în Ayurveda cu privire la post: medicina indiană spune că bolile provin din acumularea de toxine în organism, cu precădere în sistemul digestiv. Curățarea regulată de toxine ne ajută să fim sănătoși. Prin post, organele care participă în digestie se pot odihni și toate procesele corpului sunt corectate.Din moment ce corpul uman e constituit din 80%  lichid și 20% solid, forța gravițională a lunii afectează organismul și conținutul de fluide. Cauzează dezechilibre, de la iritabilitate și nervozitate la violență. Postul acționează ca un antidot, reducând cantitatea de acid din corp. Consumul caloric minimal reduce riscul bolilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului, tulburărilor imunitare.

14. Atingerea picioarelor (Charan Sparsh)

feet

De obicei, atingem picioarele celor mai în vârstă sau pioși. Când îți acceptă gestul pornit dintr-un ego redus, inimile lor emit energie și gânduri pozitive care ajung la tine prin mâini și degetele de la picioare.  Pe scurt, cercul complet permite fluxul de energie și creșterea energiei cosmice, punând în legătură două minți și inimi.  Până într-un punct, cam același lucru se întâmplă și cu strângerile de mână și îmbrățișările. Degetele și palmele noastre devin receptori ai energiei celuilalt individ care pentru noi este ”dătătorul” de energie.

15. Aplicarea Sindoor-ului de către femeile căsătorite 

Aishwarya-Rai_sindoor

Aplicarea sindoor-ului de către femeile căsătorite poartă o explicație fiziologică. Praful se prepară din amestec de curcuma și suc de lămâie plus mercur. datorită proprietăților sale, mercurul, pe lângă controlul asupra tensiunii arteriale, activează apetitul sexual. Aslo explică de ce văduvelor le este interzisă folosirea prafului roșu. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui aplicat până la glanda pituitară care controlează, printre multe altele, și emoțiile noastre. Mercurul poate ajuta în diminuarea strsului și oboselii.

16. Venerarea copacului Peepal 

pipal

Acest copac este inutil pentru oamenii obișnuiți, în afară de umbra sa, care e perfectă pentru zilele toride. Copacul nu oferă fructe și nici material prim pentru mobilă sau alte obiecte. Atunci de ce l-ar venera indienii? Se pare că este poate printre singurii copaci care oferă oxigen și pe timpul nopții, iar pentru a-l salva de la dispariție, oamenii l-au asociat cu credința.

17. Venerarea plantei Tulsi (busuiocului)

thulsi

Hinduismul a conferit tulsi-ului statutul de mamă. Vechii învățați cunoșteau beneficiile aduse de plantă, motiv pentru care au personificat-o și transformat-o în zeiță. Astfel, au fost siguri că transmit mesajul clar că toți oamenii trebuie să ocrotească planta, indiferent de statut social. Este un excelent antibiotic, ajută la creșterea imunității, stabilizează starea de sănătate, previne căzutul în patima băuturii, alungă insectele dacă este ținut în casă. Se crede că șerpii nu intră în casele în care e prezentă această plantă.

18. Venerarea idolilor

statue

Hinduismul a propagat venerarea idolilor mai mult decât orice altă credință. Cercetătorii spun că acest lucru a fost inițial pentru a mări puterea de concentrare în timpul rugăciunii. După spusele psihiatrilor, omul își va modela gândurile în funcție de ceea ce vede. Dacă ai în fața ta 3 obiecte diferite, gândirea ta se va schimba în funcție de ceea ce vezi. Similar, în India, venerarea idolilor s-a cimentat pentru ca oamenii să-și poată concentra forțele pentru a câștiga energie spirituală și pentru a putea medita fără a fi deranjați.

19. Purtarea brățărilor

Girls-Bangles-1

Încheietura mâinii este mereu activă la orice individ. Aici se verifică cel mai adesea pulsul, puls care indică și diverse probleme de sănătate. Brățările purtate de femei cresc fricțiunea care are loc la contactul cu pielea și ajută la circulația sanguină. Energia care circulă prin corp este împiedicată să iasă în exterior prin forma circulară a brățărilor care nu au nici un punct prin care acea energie să se poate scurge în afară, ci dimpotrivă, o îndreaptă din nou către interior.

20. Vizitarea templelor

why-visit-temples

Templele sunt așezate în zone în care energia pozitivă abundă din confluența distribuției undelor magnetice și electrice ale polului nord și sud. Idolul este pus în centrul templului, ”Garbhagriha” sau ”Moolasthanam”. Structura templului e construită după așezarea idolului. În ”sfânta sfintelor” puterea magnetică a Pământului își găsește apogeul. Sub idol se îngroapă niște plăcuțe cu cupru cu mantre care nu sunt zei sau copiuțe pentru preoți în caz că uită versurile, ci funcționează ca niște antene care captează acea energie. Cineva care vizitează des un templu și înconjoară idolul în sensul acelor de ceasornic primește energie benefică.

Sursa: http://desinema.com/hindu-traditions-scientific-reasons/

Advertisement

8 Comments (+add yours?)

 1. ligia
  Nov 23, 2014 @ 21:44:31

  super!

  Reply

 2. MariaMary
  Nov 22, 2014 @ 14:31:54

  Foarte frumos si interesant!… Nu ai vrea sa scrii o carte??? :)))

  Reply

 3. iuly
  Nov 21, 2014 @ 16:35:34

  suuuuuper articol, acum totul capata un nou sens 🙂

  Reply

 4. Carmen
  Nov 20, 2014 @ 10:45:35

  multumesc, foarte interesant, mi-a placut mult de tot

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: