Filmul săptămânii: CHALTE CHALTE (2003)


valabil pentru săptămâna 47: 20-26 octombrie 2014

chaltechaltepic

Deși cu întârziere, vă propun un film pe care l-ați văzut mai mult ca sigur. Povestea e la fel de veche ca lumea: un el și o ea se întâlnesc, se îndrăgostesc și se căsătoresc. Toate bune și frumoase până aici. Însă modul în care lucrurile iau o turnură către dramatic este unul destul de rar întâlnit – în sensul că scenaristul a reușit să îmbine cu abilitate momentele de criză existențială sau financiară cu obișnuita și ușor monotona curgere a vieții.

Ceea ce iarăși a rupt un pic din povestea de dragoste devenită deja clișeu este modul în care s-au întâlnit cei doi și au continuat să se întâlnească de parcă forțele universului conspirau pe la spatele lor să îi aducă împreună. Tema unui cuplu cu discrepanțe sociale nu e nici ea nouă, însă a fost exploatată într-un mod inteligent: s-a realizat treptat o acumulare de dificultăți prin care trece tânărul cuplu ca la final totul să iasă la suprafață și să creeze o ruptură care să-i îndepărteze. Dacă pentru el independența financiară este importantă și e o chestiune de demnitate să se poată descurca cu propriile forțe, ei îi este dificil să-l vadă pe soțul ei îngrijorat din pricina banilor. Astfel, se aduce în discuție problema interferenței membrilor familiei sau prietenilor în viața de cuplu și limita până la care această imixtiune poate fi îndurată fără să apară conflicte. Avem desigur parte și de arhetipuri: femeia care înșeală încrederea soțului, soțul descumpănit și dezamăgit, prietenul ce naște zăzanie între parteneri, dar și imaginea iubirii neîmplinite prin personajul cerșetorului de la colțul străzii.

Un alt subiect interminabil ce poate fi deschis după urmărirea acestui film este cel legat de aparențe. O familie fericită la exterior nu înseamnă și una împlinită în adevăratul sens al cuvântului. În ce măsură imaginea afișată în public ne reprezintă ca indivizi? Cât de mult ne-am lăsa acaparați de masca socială? Cât de mult permitem celor din jur să se bage în viața noastră, iar atunci când avem nevoie de ajutor suntem oare dispuși să-l primim?

Întrebările ar fi numeroase, am enumerat doar câteva. Vouă ce sentimente v-a trezit filmul? 

2 Comments (+add yours?)

 1. Scorpya Cristina
  Jun 07, 2016 @ 07:47:30

  Tinand cont de anul in care a fost realizat, este un mare plus! Chimia dintre cei doi este uimitoare si sincer ma bucur ca s-a iscat acel conflict, fiindca sunt convinsa ca cu Ash, filmul nu m-ar fi incantat atat de mult. Chiar si-acum, mai arunc o privire… sunt cateva puncte cheie in film, peste care desi trec anii, raman la fel de cotidiene! Un film de colecti! In final, doi incapatanati care se iubesc cu incapatanare!

  Reply

 2. iuly
  Dec 22, 2014 @ 18:41:18

  Film dragut si actori adorabili. Asa cum ai spus si tu apreciez faptul ca dintr-un subiect aparent banal au reusit sa faca ceva mai special. De asemenea se prezinta un subiect de actualitate si cred ca multi oameni se pot regasi in cele 2 personaje si pot invata de la ele. 😀

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: