Sărbători: Gandhi Jayanti


Gandhi1

În fiecare an, pe 2 octombrie, India sărbătorește ziua nașterii personalității care a intrat în istorie drept cel care a promovat lupta non-violentă (ahimsa) – Mohandas Karamchand Gandhi. Numit ”tatăl națiunii”, moștenirea lăsată de Gandhi este reiterată în speranța creării unei lumi mai bune, mai tolerante, mai umane. Pe plan mondial, această dată a fost declarată ”ziua internațională a non-violenței”.

Gandhi a avut un rol crucial în lupta pentru independență. În călătoria sa pe acest pământ a dorit să înlăture sărăcia, inegalitatea socială, a susținut drepturile femeilor și dorința lor de a duce o viață mai independentă, a militat pentru amiciție etnică, religioasă, susținând desigur toleranța, a vrut să pună capăt existenței castei ”celor de neatins”, cel mai impoartant punct fiind lupta pentru swaraaj – independență.

Două dintre cele mai cunoscute evenimente pe care le-a pornit sunt: Marșul Sării și mișcarea Quit India (Părăsiți India). A fost încarcerat de nenumărate ori, iar modul său de a sfida conducerea era prin adoptarea postului (dacă vreți, o altfel de grevă a foamei). Imaginea care a rămas întipărită în mintea tuturor este cea în care Gandhi poartă un dhoti de un alb imaculat și se sprijină într-un toiag.

Din păcate, nu a putut să-și vadă cel mai mare vis împlinit: o Indie unită în pluralismul ei de pe toate planurile. În 1947, a avut loc partiția, eveniment pe care Gandhi a dorit să-l evite cu orice chip, dar nu a fost să fie. Dacă judecăm după această mare dezamăgire, a murit nici un an mai târziu trist și deznădăjduit.

”Cel mai bun mod de a te regăsi pe tine însuți este să te pierzi în serviciul altora.”

”Cei slabi nu pot ierta niciodată. Iertarea este atributul celor puternici.”

”Ochi pentru ochi va orbi întreaga lume într-o zi.”

”Trebuie ca tu să fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume.”

”Nu trebuie să-ți pierzi încrederea în umanitate. Umanitatea este ca un ocean: dacă se întâmplă ca unele picături ale oceanului să fie murdare, nu se murdărește întreg oceanul din cauza lor.”

Mai jos, cântecul religios preferat al lui Gandhi:

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: