Pastila de cultură: termenul REÎNCARNARE


Dex-ul ne spune următoarele: REINCARNÁ, reincarnez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) incarna din nou. ♦ Refl. (în unele concepții mistice; despre sufletul omului) A trece, după moarte, în alt corp (de om sau de animal). [Var.: reîncarná vb. I]

După umila mea părere, termenul românesc e nefericit pentru că este ambiguu: dicționarul ne explică faptul că e vorba despre un alt corp, însă cuvântul în sine, semantic, nu poartă nici un indiciu care să indice asta fără explicații suplimentare. În capul meu aglomerat, reîncarnare înseamnă revenire în aceeași carne, ceea ce este un nonsens deoarece în hinduism se pare că nu se pupă cu ideea exprimată în creștinism cu privire la învierea trupului pentru judecata de obște.

Drept variantă, aș prefera termenul manifestare (sau chiar avataar, termenul sanskrit). În sanskrită sau pali se pare că nu există un cuvânt care să fie sinonim cu termenul românesc reîncarnare (preluat din franceză). Iată o listă care să releve diferențele dintre cele două concepte.

ÎNCARNARE:

 • formă completă, reală, în carne și oase (ex. Iisus)
 • încarnarea e permanentă și irevocabilă (Iisus continuă să existe în carne și oase)
 • completă, plenară – Iisus a devenit om complet
 • împăciutor: a venit pe pământ pentru a scăpa lumea de păcate; mediator între Dumnezeu și om
 • statut revoluționar: coborârea, moartea și învierea Lui stabilesc o nouă ordine
 • împărtășește cu credinciosul elementele coborâri, morții și învierii ca la sfârșit să se unească în veacul veacurilor
 • finală și irepetabilă
 • trinitară: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt
 • moarte + înviere

AVATAAR (MANIFESTARE):

 • formă aparentă; nu e în carne și oase
 • impermanentă; se întoarce la vechea formă după încheierea misiunii
 • parțială; deși pare completă, nu este – cele 2 naturi nu sunt egale
 • răzbunător: distruge păcătoșii pentru a-i salva pe cei drepți
 • statut restaurator: reinstituie dharma în locul nedreptății; lumea continuă pe această notă până la venirea următoare
 • divizat, izolat; discontinuitate între lume și zeu; nu se unesc niciodată
 • caracter repetitiv, ciclic; diferite ca importanță
 • trinitară (urmând de obicei principiile de creare, menținere și distrugere a lumii)
 • corpul fizic e ca un soi de costum îmbrăcat la nevoie
 • nu are nevoie de bază istorică
 • nu se vorbește de iertarea/eliminarea păcatelor
 • iluzie, inclusiv suferința este iluzorie
 • nu sunt necesare pentru ca Dumnezeu să țină lumea
 • moartea are loc natural

vishnu

4 Comments (+add yours?)

 1. florentina moldovan
  Jun 29, 2015 @ 20:32:32

  Pentru mine, care am studiat putina spiritualitate este destul de clar termenul! Religiile se pot compara doar ca filozofie ….pentru mine exista multe afinitati-alti crestini ar putea fi oripilati…ideea care era?! ideea e ca finalitatea e cam tot aia…la crestini asteptam mantuirea si iertarea pacatelor iar la orientali-eliberarea din samsara si unirea cu constiinta suprema! Poate ca nu ne-am inteles….zeii supremi sunt 3, mai sunt si avataarurile sau cum le spun ei dar hindusii au libertatea de a alege pe care dintre cai isi vor dobandi eliberarea-adica pe care dintre zei sa-l slujeasca.De sarbatorit ii serbeaza pe toti la fel ca si noi! Sa stii ca si Iisus a facut acelasi lucru-a echilibrat balanta dintre bine si rau! Pentru mine-finalitatea e identica doar calea si viziunea sunt diferite! Despre Krishna e parerea mea ca la nivel simbolic-povestea lui seamana cu a lui iisus! Esti mai tanara si poate nu ai apucat sa citesti Biblia dar sa stii ca si Iisus a reglat conturile cu slujitorii templelor de la vremea aceea ! si nu a facut-o intr-un mod pasnic! Unde mai pui ca si Biblia este o culegere de texte , scrisa de-a lungul unui secol, transmisa, prima data pe cale orala(ca si Vedele, Mahabharata,etc-acestea fiind mult mai vechi)-CULEGERE DIN CARE au fost voit excluse unele texte cu priire la Iisus si viata lui pe pamant!

  Reply

 2. florentina moldovan
  Jun 29, 2015 @ 07:48:02

  Reincarnare se refera la imbracarea in trup a aceluiasi suflet. Pentru mine e f simplu…asa cum noi, crestinii, spunem ca D-zeu a coborat pe pamant prin Iisus(s-a incarnat)-fiind in continuare si sus si jos-la fel si cu avatarii hindusi-din ce am inteles eu din cultura hindusa-multi dintre zei sunt incarnari ale aceluiasi Vishnu-zeul suprem!(D-zeu -tatal la noi).De ex, Krishna este al 8-lea avatar al lui Vishnu sau a 8-a reincarnare. Hinduismul este mai mult o filozofie decat o religie. Eliade a descalcit-o f bine dar iti marturisesc ca nu am avut niciodata suficienta concentrare sa citesc toata istoria religiilor-doar am spicuit-e ca un ocean imens de informatie in care se amesteca multa informatie-de multe ori contradictorie.Pentru mine, hinduismul si crestinismul sunt f similare-daca luam povestea lui KRISHNA(nu stiu care e forma corecta-poate ma lamuresti) este f asemanatoare cu cea a lui Iisus!-amandoi sunt pastori, amandoi sunt D-zeu suprem coborat pe pamant pentru salvarea lumii prin suferinta, amandoi au fost ascunsi si crescuti departe de ochii lumii pana cand a venit momentul sa isi indeplineasca misiunea(ca nu au venit degeaba pe pamant) etc. Personal, sunt mai apropiata de filozofia hindusa decat de crestinism. Ader mai mult la ideile lor despre crearea lumii, despre mai multi D-zei, despre reincarnare…Daca ne referim la MANIFESTARE-in hinduism-manifestarea se refera de ex la cele trei fete (MANIFESTARI) ale aceluiasi D-zeu…Brahma-creatorul,SHIVA-distrugatorul(nu intr-o viziune negativa) si Vishnu-pastratorul, protectorul creatiei!
  Reincarnarea vine din religiile(fisozofiile) orientale si semnifica reintruparea aceluiasi suflet de mai multe ori(nastere, traire, moarte) pana cand isi va arde karma(pacatele,greselile) si isi va invata toATE LECTIILE spre a deveni una cu divinul.Nu se poate compara crestinismul cu hinduismul,budhismul sau alte religii orientale.Nu ai cum sa auzi despre pacate la hindusi deoarece ei vorbesc despre fapte(bune sau rele) adica Karma:

  Reply

  • Hedwig Silver
   Jun 29, 2015 @ 11:00:13

   ceea ce îmi spui tu este la rândul său contradictoriu: ”asa cum noi, crestinii, spunem ca D-zeu a coborat pe pamant prin Iisus(s-a incarnat)-fiind in continuare si sus si jos-la fel si cu avatarii hindusi-din ce am inteles eu din cultura hindusa-multi dintre zei sunt incarnari ale aceluiasi Vishnu-zeul suprem!(D-zeu -tatal la noi). (…) Pentru mine, hinduismul si crestinismul sunt f similare-daca luam povestea lui KRISHNA(nu stiu care e forma corecta-poate ma lamuresti) este f asemanatoare cu cea a lui Iisus!-amandoi sunt pastori, amandoi sunt D-zeu suprem coborat pe pamant pentru salvarea lumii prin suferinta, amandoi au fost ascunsi si crescuti departe de ochii lumii pana cand a venit momentul sa isi indeplineasca misiunea(ca nu au venit degeaba pe pamant) etc.”

   aici țin să adaug: există mai mulți zei supremi, în funcție de tradiția din care faci parte sau cu care te identifici – astfel avem cei care îi aclamă pe Shiva, alții pe Vishnu, alții pe Shakti etc.; după mine, Krishna nu e păstorul nimănui; Krishna nu a venit pe lume să propovăduiască cuvântul Domnului, ci să restabilească echilibrul dharmei care a fost afectat de Kansa; Krishna nu a salvat lumea în același mod în care se pune problema la IIsus pt că nu vorbim despre mântuire aici;

   și de ce anume îmi displace mie termenul reîncarnare: pt că este ambiguu, nu definește clar că este vorba despre intrarea într-un alt trup, în mintea mea se putea referi f bine și la același trup, e un termen sărac în semantică internă; de asta prefer manifestare; cel mai simplu și indicat ar fi să folosim exact termenul lor, avtaar, dar și acesta a ajuns să fie maltratat prin procedeul sau procesul de generalizare semantică, acum acoperă o gamă mai largă de înțelesuri…

   și aici apar contradicția: ”Nu se poate compara crestinismul cu hinduismul, budhismul sau alte religii orientale.” – eu cred că este benefic să comparăm sau asemănăm pt că ne ajută să pricepem, să descoperim lucruri 😀

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: