Pastila de cultură: pasărea mitică CHAKOR


Mă uitam la un serial nou lansat și numele unui personaj mi-a atras atenția. Făcând săpături, am dat peste ceva foarte interesant, lucruri pe care vi le voi relata în acest scurt articol.

Pe fetiță o chema Chakor (alintată Chakori, Chakoriya) și căutările mele pe internet mi-au furnizat un răspuns cu totul neașteptat. Chakor este o specie de pasăre care se pare că există și în realitate. În continuare mă voi referi însă la pasărea mitică și legenda din jurul acesteia.

Mitologia hindusă descrie această pasăre ca fiind nocturnă și în strânsă legătură cu luna: ea se hrănește cu lumina astrului selenar. Adi Shankaracharya face referire la această ființă spunând că ea, văzând frumusețea zâmbetului zeiței Tripurasundari în forma ei de Amba – asociată cu luna – este însetată după farmecul zâmbetului și bea din nectarul eliberat de zeiță prin valurile de conștiință cosmică. Gustând acel lichid sacru, pasărea ajunge la îndeplinirea menirii sale. Însă, nectarul fiind de o dulceață nemaipomenită, amorțește ciocul păsării, iar aceasta este nevoită să contracareze efectul paralizant sorbind din lumina lunii.

bird at night desktop wallpaper fantasy

Pentru poeți, pasărea chakor este un simbol pentru iubirea neîmpărtășită, dar în același timp necondiționată, pe care pasărea o poartă lunii de neatins. Noaptea de lună plină este singurul cadou care îi mai alină suferința, atunci fiind unicul moment când își poate admira iubitul în adevărata sa glorie (da, luna e de gen masculin în hindi).

Această ființă depinde deci de procesele naturale, astfel că se poate trage un semn de alarmă în legătură cu necesitatea conservării naturii în starea ei pură, nealterată – o lecție pentru omenire să nu distrugă și exploateze darurile creației.

Și apropos de modernitate, mi-am adus aminte că auzisem cuvântul ăsta undeva, dar nu i-am dat niciodată importanță; ei bine, l-am auzit într-un cântec dintr-un film (Hasee Toh Phasee, 2014): Manchala.

 

Advertisement

3 Comments (+add yours?)

  1. Crina
    Aug 31, 2014 @ 13:21:17

    Nu contest faptul ca legendele hiduse mi-au placut(si-mi plac), dar, in timp, am reusit sa gasesc destule asemanari intre scrierile romanesti si cele hinduse; trebuie doar sa cauti mai mult si sigur vei gasi;initial, am zis ca cele hinduse sunt mai ‘profunde’, mai intelepte….; poate ca este un dram de adevar,dar vizitand INDIA -de cateva ori- am descoperit f. multe asemanari…si mi-am amintit cateva din sfaturile si intelepciunile bunicii mele….

    Reply

    • Hedwig Silver
      Aug 31, 2014 @ 17:35:10

      corespondențe pot fi întâlnite între culturi cu siguranță, mai ales că simbolurile și arhetipurile sunt universale, chiar dacă sunt adaptate la fiecare cultură în parte; ce e drept, pentru mine atracția către orient e mai mare decât către occident…

      Reply

  2. Carmen
    Aug 31, 2014 @ 11:29:23

    legendele, povestile astea ale indienilor pe care le-am aflat nu stiu cum sa le numesc sunt mai intersante decat ale noastre cu Ileana Cosanziana , Fat frumos, zmei si alti….au ceva de SF si au si sensibilitate naturala fireasca dincolo de aspectul stric fizic conteaza launtrul omului…

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: