Sărbători: Ganesh Chaturthi


Azi, 29.08.2014, se dă startul la zece zile de sărbătoare în onoarea primului zeu la care se roagă hindușii înainte de a începe orice activitate. Ganesh Chaturthi este festivalul dedicat zeului cu cap de elefant, cel care înlătură obstacolele. Altare temporare sunt ridicate în cartiere, iar zeului i se aduc ofrande. Plantele medicinale folosite în timpul festivalului pot fi mai apoi scufundate în lacuri sau ape pentru ca acestea să se purifice (așa se făcea pe vremuri, când nu exista apă potabilă la îndemână). Două dintre momentele importante ale sărbătorii sunt Ganpati Sthapna (așezarea statuii) și respectiv Ganesh Visarjan (scufundarea statuii).

makingofganeshmurtiChitrashalagoa

Există două legende care ne explică de ce zeul Ganesh este primul la care se roagă hindușii. Prima legendă ne spune că, după ce l-a creat din pasta lemnului de santal și i-a insuflat viață, zeița Parvati i-a dat lui Ganesh misiunea să păzească intrarea de la locul în care se ducea să se îmbăieze. Acesta nu trebuia să lase pe nimeni înăuntru. La un moment dat, a trecut pe acolo zeul Shiva, care dorea să se ducă în camera sa. Cum lui Ganesh i s-a spus să nu lase pe nimeni să intre acesta a făcut întocmai. Înfuriat, Shiva  i-a tăiat capul lui Ganesh dintr-o lovitură. Îndurerată peste măsură, Parvati a jurat că va distruge lumea dacă fiul ei nu va fi readus la viață. Prima ființă pe care Shiva a întâlnit-o a fost un elefant și astfel a luat capul animalului decedat și l-a adăugat corpului lui Ganesh. Văzând neobișnuita lui înfățișare, Parvati s-a întristat și mai mult. Pentru a o împăca, Shiva i-a dăruit lui Ganesh puteri miraculoase și a decretat ca nici o rugăciune sau activitate să nu fie considerată completă fără invocarea numelui lui Ganesh.

Cea de-a doua legendă ne informează că fratele mai mare al lui Ganesh, Kartikeya, a afirmat că este el cel mare dintre zei. Shiva a sugerat ca între cei doi să aibă loc o competiție pentru ca acest lucru să fie recunoscut. Proba competiției a constat în înconjurarea universului. Cel ce avea să se întoarcă primul avea să fie declarat câștigător și urma să fie adorat primul. Kartikeya s-a așezat încrezător pe păunul său și a pornit la drum. Ganesh, folosindu-și inteligența, a început să-i înconjoare pe părinții săi deoarece aceștia reprezentau întreg universul pentru el. Astfel, Ganesh a învins și și-a câștigat titlul de ”pratham pujya”, primul invocat.

Ganeshvisarjan

 

Și acum, ceva muzică:

8 Comments (+add yours?)

 1. Carmen
  Aug 30, 2014 @ 18:41:48

  foarte interesant, de multe ori m-am intrebat ce e cu idolul acesta cu cap de elefant.. multumesc

  Reply

 2. Ankita Karmarkar
  Aug 30, 2014 @ 09:08:13

  o coregrafie uimitoooareee facuta de prabhudeva

  Reply

 3. Ankita Karmarkar
  Aug 30, 2014 @ 08:18:21

  Ce tare este dansul Ankitei il adoor

  Reply

 4. Ankita Karmarkar
  Aug 30, 2014 @ 08:08:15

  uite din asta poti sa inveti sa-ti imbunatatesti vorbitul in hindi 😀

  Reply

 5. Ankita Karmarkar
  Aug 30, 2014 @ 07:54:12

  Prima data am auzit povestea in serialul pavitra rishta pe care il adooor si am inceput sa ma informez si mai mult despre aceasta sarbatoare..este uimitoare
  Eu ador din India Holi Ganesh Chaturhi si apoi Diwali

  Reply

 6. floryflory
  Aug 29, 2014 @ 13:43:20

  Vai, dar ce legende minunate ❤
  A doua legenda imi place in mod special, datorita gandirii lui Ganesh.

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: