Filmul săptămânii: SWADES (2004)


valabil pentru săptămâna 38: 18-23 august 2014

swades20041122-1_thumb

Dacă tot a fost Ziua Independenței recent, am zis că ar fi potrivit să vă propun un film ce trezește sentimente de dragoste de țară, dor de rădăcini, dorință de schimbare.

Cei care au plecat din țara mamă în căutarea unui trai mai bun pot înțelege cel mai bine sentimentele care-l încearcă pe Mohan, eroul poveștii noastre. Cu un viitor strălucit, confort, salariu atractiv, însă lipsit de intimitatea unui cămin în adevăratul sens al cuvântului și căldura unei familii, astfel este creionată existența lui Mohan.

O hotărâre spontană, luată cu un cu totul alt scop decât avea să se dovedească, îi va rescrie traiectoria atât profesională, cât mai ales emoțională. Întâlnirea cu rădăcinile va trezi în el simțiri de nebănuit, o empatie de care poate nici el nu credea că este în stare, iar perspectiva autentică asupra problemelor societății indiene moderne îi va ridica vălul așternut din superficialitate și mult prea multe clișee. Nu e doar o călătorie a cunoașterii rădăcinilor, ci mai ales o auto-introspecție către străfundul sufletului și o deschidere către obiceiuri ce parcă nu-i aparținuseră niciodată și către oameni sinceri și simpli care pot lega prietenii cu o ușurință de invidiat.

swades18_10x7

Întregul film e îmbibat cu sensibilitate, dar iese la suprafață și mentalitatea omului obișnuit, de la țară, care se complăceau în starea în care se află pentru că așa se întâmpla de secole sau pentru că așa scrie în scripturi. Indignarea minții libere de constrângerile unei societăți încă tradiționaliste din multe puncte de vedere și revolta țăranului care nu acceptă intervenția unui străin se vor întâlni în momente cheie ale filmului. Revelațiile pe care Mohan le are atunci când se confruntă cu realele probleme ale societății indiene moderne îl vor determina să acționeze.

Pe lângă dragostea pentru patrie, respectul pentru cultura și tradițiile comunității din care provii, filmul mai vorbește și despre societatea rurală indiană care este încă victima atitudinii ermetice, unilaterale: discriminarea castelor, corupția, lipsa infrastructurii bine definite în administrație, poziția în societate a femeii și educația acesteia.

Nu știu dacă ceea ce cred este corect sau incorect, însă, deocamdată, nimeni nu mă poate convinge de contrariu: nimeni nu poate scoate din om originea sa, rădăcinile sale (decât dacă individul însuși dorește o recalibrare a propriei identități). Fie că este român sau indian, dacă nu manifestă câtuși de puțin interes față de rădăcini, nefiind obligatoriu să practice obiceiurile respective, înseamnă că poate și-a pierdut o parte din umanitate, un lucru teribil de trist.

Muzical, și cred că sunteți de acord cu mine, filmul a fost binecuvântat! Versuri excelente, melodii potrivite și voci divine.

9 Comments (+add yours?)

 1. Scorpya Cristina
  Jun 07, 2016 @ 08:00:24

  Foarte apreciat filmul, atat in India, cat si international… insa la mine, nu prea a avut trecere! Da, mi-a placut interpretarea lui SRK, dar totusi, parca prea tras de par… poate am sa-l revad candva, dar, nu stiu… parca venise Batman sa curete strazile de infractori…

  Reply

 2. Ankita Karmarkar
  Aug 19, 2014 @ 06:57:44

  daca as avea de ales dintre cel mai bun film al lui salman khan si cel mai nereusit film al lui srk as alege filmul lui srk :))) 😀 🙂

  Reply

 3. Ankita Karmarkar
  Aug 19, 2014 @ 06:54:18

  eu am vizionat acest film si a fost fooarte tare 🙂 king khan forever si se stie cat de uimitoare sunt filmele lui shahrukh khan 😀

  Reply

 4. Carmen
  Aug 18, 2014 @ 16:02:31

  Reply

 5. floryflory
  Aug 18, 2014 @ 15:59:29

  Mi-ai trezit interesul cu recenzia ta. Cu siguranta voi vedea acest film. 🙂

  Reply

 6. Carmen
  Aug 18, 2014 @ 15:53:54

  Un film adorabil. Merita sa fie filmul saptamanii. Mie mi-a placut mult ideea ca poti schimba starea oamenilor nu numai material dar si mental. Frumos realizata si idila romantica si legaturile de suflet . Intelepciunea celor varstnici pretuita dar si tineretea vizionara care darama prejudecatile frumos puse in evidenta. Ador filmele indiene care inca mai te lasa dupa ce le vizionezi cu o nota de optimism dorinta de a face ceva spre a face lucruri bune si marete….Cred ca multe dintre filmele indiene sunt deosebite datorita tocmai incursiunii in sensibilitatile cele mai launtrice ale fiintei umane ancorate in realitate….

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: