Sărbători: Raksha Bandhan


Ieri, 10 august 2014, indienii au sărbătorit relația specială dintre frați și surori. Raksha Bandhan, o sărbătoare hindusă, ține vie și întărește dragostea dintre frați și surori, dar și dintre prieteni sau rude mai îndepărtate precum veri. Denumirea sanskrită poate fi tradusă prin ”legătura de protecție”.

Raksha Bandhan marchează rugăciunea surorii pentru bunăstarea, sănătatea și viața lungă a fratelui și promisiunea de eternă protecție a fratelui către sora sa. Sora îi va lega fratelui pe încheietura mâinii o brățară multicoloră care simbolizează toate aceste lucruri, fiind și semnul relației speciale pe care cei doi o împărtășesc. Brățara poate fi făcută manual sau cumpărată din comerț. Fetele primesc cadouri drept mulțumire pentru dragostea lor necondiționată.

Una dintre numeroasele legende legate de această sărbătoare spune că zeul morții, Yama, nu-și vizitase sora, Yamuna, de 12 ani. Aceasta s-a plâns zeiței Ganga. Ea a intervenit și i-a reamintit lui Yama de sora sa. Rușinat, Yama a vizitat-o pe Yamuna, iar ea, în culmea fericirii, a organizat un ospăț. Yama, surprins de primirea fastuoasă, a dorit să îi ofere surorii sale un cadou. A întrebat-o ce își dorește, iar singura ei dorință a fost ca fratele ei să continue s-o viziteze. Mișcat de sentimentele profunde ale surorii, Yama a promis că-i va îndeplini dorința și drept răsplată pentru dragostea sinceră a făcut-o pe Yamuna nemuritoare.

La mulți ani tuturor fetelor care au frați și băieților care au surori! Prețuiți-vă!

rakhi1

2 Comments (+add yours?)

 1. floryflory
  Aug 11, 2014 @ 08:58:13

  Stiam de sarbatoare , dar nu stiam care este legenda care sta in spatele ei si mereu ma intrebam care este. Multumita tie, am aflat in sfarsit raspunsul. Sa mai scrii despre sarbatori si legendele sale, te rog.
  Sugestie: asa cum ai facut rubricile “filmul saptamanii” si “cantareti indieni”, de ce nu faci si o rubrica dedicata doar sarbatorilor, in care sa scrii data, legenda si obiceiurile sarbatorii? M-as bucura foarte mult.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Aug 11, 2014 @ 12:24:01

   Legende sunt multe, asta mi s-a parut mai draguta. Si da, ai intuit bine, voi incerca sa scriu despre sarbatori, imi doream demult, dar am tot amanat tocmai pentru ca imi ia mai mult timp. Sper sa ma pot tine de treaba 😀

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: