Filmul săptămânii: ANAND (1971)


valabil pentru săptămâna 36: 4-10 august 2014

Anandposter1971

Dacă tot au sărbătorit indienii ieri (3.08.2014) ziua prieteniei, vă propun un film tare drag mie în care prietenia adevărată este subiectul principal.

Cel mai mult am apreciat simplitatea și sinceritatea filmului. Vedeta poveștii este genul de personaj desprins din viața reală: un vecin, fratele unei cunoștințe, vânzătorul de la chioșcul de ziare, colegul de la serviciu. E tipul de om de care te îndrăgostești iremediabil la prima întâlnire și care, oriunde ar merge, târăște după el un soare numai al lui, a cărui căldură nu se sfiește să o împartă cu cei din jur. În popor, auzim destul de des expresia ”pâinea lui Dumnezeu”; aici cred că această expresie se potrivește de minune. Nici un oscior din cele peste 200 ale corpului uman nu e capabil să rănească vreodată vreo ființă. Și totuși, singurul lucru care îi lipsește este timpul. Trăiește printre oameni pentru oameni. Emană energie pozitivă și bunătate; se împrietenește într-o clipă și citește dorințele tovarășilor de pe chipurile acestora.

Un prieten adevărat, iubește sincer și nu umblă cu cioara vopsită. La o analiză mai rațională, aș spune ”prea frumos ca să fie adevărat”. Și cu toate acestea, e exact genul de om pe care aș vrea să-l întâlnesc, de la care aș vrea să învăț ce înseamnă umanitatea, prietenia, respectul și aprecierea pentru relațiile interumane. Aș vrea să-mi dezvăluie secretul pe care, se pare, doar el îl deține. Genul acesta de personaje îmi redă speranța în OM. Deși însoțit de un tragism și o nedreptate cruntă a divinității, personajul reușește să se ridice deasupra problemelor, să ne infecteze cu optimismul lui și speranța în mai bine. Acesta este ANAND, ”preafericitul”.

Care este filmul vostru indian preferat în care prietenia este punctul focal?

6 Comments (+add yours?)

 1. India Movie
  Aug 18, 2014 @ 20:23:27

  Cat de autentice sunt versurile in engleza nu putem garanta insa daca dispui de o alta interpretare, se poate face modificarea oricand. Scriptul pe care s-a facut interpretarea este cel oficial, o alta adaptare a versurilor poate doar din hindi.

  Reply

 2. India Movie
  Aug 18, 2014 @ 18:45:37

  Reply

  • Hedwig Silver
   Aug 18, 2014 @ 20:00:06

   Ma bucur ca exista o traducere a melodiei, insa s-a pierdut 90% din poetismul versurilor, de unde imi dau seama ca traducerea nu e facuta din hindi… pacat… multumim pentru link, insa

   Reply

 3. gabita raican
  Aug 13, 2014 @ 16:26:17

  Citesc de mult blogul tau, fiind o iubitoare inflacarata a culturii indiene. Azi te felicit ca aduci in atentie filme clasice precum “Anand” . In 1972 Rajesh Khanna a castigat premiul Filmfare pentru ‘cel mai bun actor’. Un film despre prietenie pe care il recomand este “Namak Haraam”(1974 ). Din pacate ,aceste filme minunate nu au traducere in lb.romana.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Aug 13, 2014 @ 16:47:43

   Multumesc tare mult pentru laude. Tot in aceasta rubrica am mai prezentat filme vechi, poate imi spui daca ti-au placut. Din pacate, observ ca marea majoritate a fanilor se orienteaa catre nou, in detrimentul filmelor cu parfum de simplitate, dar autenticitate. Si da, e mare pacat ca nu prea au subtitrari, dar decat in bataie de joc, mai bine deloc.

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: