Stiluri de învățare a limbii HINDI


Ceea ce voi enumera în acest articol se poate aplica în orice domeniu, nu doar în cel al limbilor străine. Este important să știți ce fel de om sunteți și ce stil de învățare preferați; astfel, vă puteți organiza mai bine informația și puteți folosi materialele ajutătoare care vă vor spori progresul cel mai rapid. Nu există, după părerea mea, o tipologie anume, ci din cele șapte pot predomina două sau trei. Pot de asemenea să fie prezente toate; totul ține de cât de bine vă cunoașteți. Cele enumerate mai jos nu sunt doar stiluri de învățare, ci și tipuri de inteligență.

stylesoflearning-infographic v3

  1. Auditiv-muzical

Cei care sunt adepții acestui stil de învățare sunt sensibili la sunet, la muzică și sentimentele pe care acestea le pot trezi. Le place să fie implicați în actul muzical, să compună, nu doar să asculte. Deseori învață cu căștile în urechi, asociază informația care trebuie reținută cu sunete sau cântece preferate. Nu se dau în lături nici de la instrumentele muzicale. Cei care preferă acest stil pot învăța ușor hindi prin muzică; pentru ei, industria muzicală de la Bollywood le-ar putea deveni cea mai bună prietenă.

  1. Vizual-spațial

Fanii acestui stil sunt foarte pricepuți în a se descurca cu spațiul ce-i înconjoară. Pot, de asemenea, să modifice lucruri în mintea lor în așa fel încât să le fie mai simplu să facă paralele. Le place să facă desene, schițe, tabele pentru a organiza informația. Folosesc adesea carioci, pixuri colorate, pentru a sublinia și a grupa ceea ce au de învățat. Atunci când învață ceva nou, își imaginează cum arată acel lucru și găsesc imaginile sau pozele foarte utile. Dacă aleg să învețe hindi, ar putea să se axeze mult pe imagine, iar textul l-ar colora pentru a-l face mai accesibil creierului lor, care funcționează mult mai eficient atunci când i se dă posibilitatea să vizualizeze informația de reținut.

  1. Kinestezic-fizic

Le place mișcarea și le place să o și folosească în atingerea scopurilor. Rețin informația prin asocierea ei cu o activitate, fie că e vorba de dans, fie că e orice altceva care implică mișcare.

Acest stil de învățare poate fi adaptat la învățarea limbii hindi prin crearea de jocuri sau scheme care implică mișcarea, de ex. atunci când trebuie reținute reguli de gramatică sau cuvinte, se pot număra pe degete, sau pentru fiecare să existe un cod, bătaie din palme, pocnit din degete etc.

  1. Verbal-lingvistic

Cei având dezvoltat acest stil folosesc cu succes cuvintele în vorbire, scriere, citire și ascultare. Sunt capabili să explice subiecte complicate, nu se sfiesc să pună întrebări, pritocesc informația, le place să scrie. În studierea limbii hindi, nu ar trebui să aibă nici un fel de problemă în nici unul din ariile limbii pentru că au dezvoltată latura lingvistică. Sunt capabili de abstractizări, pot reține cuvinte fie prin asocierea lor cu altele (sinonime, antonime, omonime, perechi minimale sau alte procedee), fie prin reținerea lor ca atare. Cei al căror creier e dezvoltat pe partea lingvistică sunt cei mai avantajați în învățarea limbilor străine.

  1. Social-interpersonal

Cei care preferă acest stil de învățare se axează pe interacțiune și comunicare. Acest stil le poate fi de mare folos în învățarea unei limbi străine tocmai pentru că de foarte multe ori discuțiile cu un nativ sunt cele care formează automatisme și cresc rata succesului în studiu. Fiindcă sunt genul de oameni pe care îi interesează problemele celor din jur, sentimentele și trăirile celor cu care vin în contact, ei nu vor avea probleme în asimilarea rapidă a informației când vine vorba de o limbă străină; comunicarea este cheia!

  1. Solitar-intrapersonal

Cuvântul cheie în acest stil este autocunoașterea. Introspecția și analiza sinelui îi va ajuta pe oameni să știe exact ce le folosește și ce le este de prisos. Cei care adoptă acest stil de învățare preferă să studieze pe cont propriu, să descopere și să aprofundeze răsfoind carte după carte. Își stabilesc seturi de ținte pe care trebuie să le atingă și nu se dau în lături de la muncă pentru atingerea lor. Își cunosc bine limitele și le place să le depășească sau să le testeze. Sunt capabili și să-și monitorizeze progresul și fac adesea conexiuni și paralele între lucrurile pe care le învață.

  1. Logic-matematic

Cei axați pe acest stil de învațare pot înțelege probleme complexe prin conceptualizarea relațiilor dintre simboluri, procese și acțiuni. Pun întrebări, găsesc soluții, experimentează, descoperă, caută. Creează o punte între simboluri, cuvinte și logica matematică. În studiul limbii, pot apela la schițe pentru a înțelege subiectul etapă cu etapă. De obicei, cer multe detalii și se pot confrunta cu probleme de înțelegere dacă ceva nu este bătut în cuie și oscilează.

Există teste care vă arată care stiluri predomină în modul vostru de abordare; dacă știți alte site-uri, nu ezitați să lăsați un link; eu l-am făcut pe ăsta, ca să văd dacă merge:

http://www.edutopia.org/multiple-intelligences-learning-styles-quiz

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: