Filmul săptămânii: MUGHAL-E-AZAM (1960)


valabil pentru săptămâna 26: 26 mai-1 iunie 2014

Dilip-Kumar-in-Mughal-e-Azam-Movie

Filmul prezintă povestea marelui împărat mogul Akbar și suferințele prin care trece atunci când nu reușește să aibă moștenitori. În cele din urmă, Domnul îi îndeplinește dorința și soția sa îi dăruiește un fiu. Acest fiu, crescând într-un mediu în care toată lumea îi făcea pe plac, ajunge un răsfățat, iar tatălui nu-i rămâne altă soluție decât să-l trimită pe câmpul de luptă pentru a-l învăța ce înseamnă disciplina, dar și pentru a ajunge să prețuiască viața și tot ceea ce i-a fost dăruit de către cel de sus. Prințul se întoarce îndreptat, un soldat puternic și curajos. Toate bune și frumoase până când prințul se îndrăgostește de cea mai frumoasă dansatoare la curtea împăratului, floarea pomului de rodie, Anarkali.

Problemele serioase vin odată cu desconspirarea dragostei de către o altă dansatoare, geloasă pe dragostea pe care Salim i-o poartă cuiva de rang inferior. Tinerii vor trebui să treacă prin testul vieții lor pentru a vedea cât de puternică este dragostea care îi leagă.

Ceea ce este deosebit la acest film este faptul că, deși se bazează pe o legendă și nu pe adevărul istoric, povestea dintre Anarkali și prințul Salim a avut un succes nebănuit. Actorii aleși sunt mari nume ale cinematografiei cărora li se potrivesc rolurile mănușă. Ceea ce ridică mult valoarea filmului este calitatea excepțională a replicilor scrise în cea mai frumoasă urdu cu putință. Cântecele sunt nemaipomenite, iar romantismul dintre personajele principale trece dincolo de ecrane.

Adevărurile din spatele camerei

Pe la începutul anilor 1940, regizorul K. Asif și producătorul Shiraz Ali Hakeem au început pregătirile pentru concretizarea proiectului pe care l-au intitulat Mughal-e-Azam (Cel mai strălucit dintre moguli). Filmările au început în 1946. Proiectul a întâmpinat dificultăți din cauza luptei pentru câștigarea independenței (1946-1947). După partiție, regizorul l-a pierdut pe producător, care a migrat în nou formatul Pakistan. Nici distribuția originală nu a fost cea finală. Dacă inițial au fost aleși Chandra Mohan, D.K. Sapru și Nargis pentru rolurile lui Akbar, Salim și respectiv Anarkali, primul a decedat în urma unui atac de cord, iar în cazul următorilor, până ca rolurile să ajungă în buzunarul lui Dilip Kumar și Madhubalei, au trecut întâi pe la alții.

Madhubala suferea de o boală congenitală a inimii și îi era destul de greu să muncească mult timp, însă s-a încăpățânat să termine ceea ce a început. Dilip Kumar era tânăr și își dorea un altfel de rol, dar a aceeptat în cele din urmă să devină Salim la insistențele producătorului. Despre Prithviraj Kapoor umbla vorba că avea un obicei în a spune înainte de aplicarea machiajului că ”Acum pleacă Prithviraj Kapoor”, iar după realizarea machiajului că ”acum a sosit împăratul Akbar”. Întreaga echipă a avut de suferit din cauza condițiilor vitrege de filmare (caniculă), iar actorii au suferit arsuri sau le-au apărut bășici sau iritații pentru că purtau costume grele din metal.

Pe la începutul anilor 50, se dezvoltase filmatul color. Regizorul a filmat câteva scene și a fost impresionat de rezultat; și-a dorit să refilmeze tot în color,dar distribuitorii și producătorii impacientați nici nu l-au lăsat să se gândească la așa ceva. Astfel că filmul a fost lansat parțial color, ultima jumătate de oră fiind cea pe care s-a concentrat Asif. De asemenea, din cauza duratei îndelungate, mai bine de jumătate dintre cântece au fost tăiate. Stau să mă gândesc ce bijuterii s-au pierdut… și oare există undeva în vreo arhivă?

În 2004, visul lui Asif a fost îndeplinit Mughal-e-Azam devenind primul film indian colorat digital și re-lansat în cinematografe. A durat 10 ani ca filmărie să se încheie cu succes.

Un alt lucru de menționat ar fi numărul de modificări suferite de melodia Pyaar Kiya To Darna Kya.A fost scris și rescris de 105 ori de către textier (Shakeel Badayuni)  până când Naushad, compozitorul, a fost mulțumit de rezultat. Din cauză că era imposibil să se producă efectul reverberației sunetului artificial în acele vremuri, compozitorul a pus-o pe Lata Mangeshkar să cânte într-o toaletă a studio-ului de înregistrări.    

Ceea ce puțini știu are legătură cu dragostea dintre Dilip Kumar și Madhubala.

Încă de când au lucrat împreună în Tarana (1951), Madhubala și-a exprimat dragostea față de Dilip într-o scrisoare. Cei doi au început să se apropie. Însă, exact ca în filme, cineva le umbrea fericirea: tatăl Madhubalei. Acesta era un om extrem de conservator și posesiv: fiica lui nu avea voie să aibă prieteni, să iasă la petreceri, să filmeze până noaptea târziu, iar o relație amoroasă era exclusă. Când au început să filmeze pentru Mughal-e-Azam, Dilip mergea pe platou chiar și atunci când era liber, doar-doar o va întâlni pe frumoasa Madhubala.

Din păcate, povestea de dragostea dintre cei doi a început și s-a și sfârșit în timpul filmărilor acestei pelicule. După ce a aflat despre relația lor, tatăl Madhubalei le-a interzis să se mai vadă. Madhubala a încercat să se rupă de control părintelui, însă nu a reușit în totalitate. În ciuda cererii în căsătorie oficiale trimise de Dilip prin sora sa mai mare, tatăl fetei a refuzat unirea celor doi. Dilip a încercat pentru o ultimă dată să o ia pe Madhubala de lângă influența nefastă a tatălui și să o ducă undeva departe unde să trăiască fericiți; martor a fost actorul Om Prakash. Condiția impusă de Dilip a fost să rupă orice relație cu tatăl ei; neașteptat, ea nu a fost capabilă de o asemenea grozăvie. În urma refuzului, Dilip a promis că nu se va mai întoarce în viața ei niciodată.

Destinul i-a adus împreună la filmările pentru Naya Daur (1957); Madhubala a fost scoasă din distribuție din cauza intervenției tatălui, însă pe deasupra sănătatea ei se șubrezea. Tatăl Madhubalei l-a dat în judecată pe B.R. Chopra pe motiv că a scos-o pe nedrept din distribuție. B.R. Chopra a ripostat, cerând înapoi avansul pentru plata salariului pentru Naya Daur. Toți cei implicați au fost chemați pentru a depune mărturie și iată că cei doi s-au reîntâlnit. Dilip Kumar a depus mărturie în favoarea lui B.R. Chopra și chiar a adus dovezi împotriva Madhubalei și tatălui acesteia. Fetei nu-i venea să creadă că e același om care îi jurase dragoste eternă. Dilip nu și-a ascuns dragostea pentru tânără nici o clipă, recunoscând în sala de judecată că o iubește și o va iubi până la moarte.

Revenind la filmările pentru Mughal-e-Azam, acestea nu se încheiaseră încă; atunci când au început, protagoniștii se iubeau nespus; însă acum amărăciunea și mulțimea sentimentelor reprimate vor ieși la suprafață. Urma să se filmeze o scenă în care Salim (Dilip) trebuia să o pălmuiască pe Anarkali (Madhubala); știm cu toții, cei doi se prefac, scena iese perfect, se păstrează; lucrurile au stat atlfel: Dilip i-a tras o asemenea palmă că toți cei de pe platou au rămas muți de uimire. Regizorul, K. Asif, a reușit să o împiedice să părăsească echipa înainte de încheierea proiectului.

Madhubala nu a fost niciodată împlinită în dragoste. Fiecare s-a căsătorit cu altcineva. Madhubala a suferit mulți ani din cauza bolii; relația lor s-a îmbunătățit într-atât încât Dilip o vizita din când în când pe bolnava aflată la pat. Nu voia să moară, iar ea a vrut ca el să-i promită că dacă se însănătoșește, va mai juca alături de ea în alte producții. Însă această dorință nu i s-a îndeplinit pentru că a părăsit acestă lume la o vârstă fragedă (36 de ani). La momentul morții, Dilip era plecat din oraș la filmări și pe când a ajuns acasă, ea fusese deja înmormântată. Se spune că a mers la cimitir și a stat o lungă perioadă la mormântul ei, amintindu-și de ea, de dragostea pe care i-o purta…

Pentru cei interesați, vă las un link cu povestea de dragoste a celor doi actori spusă de unul dintre posturile de știri (ABP News): AICI. Filmul îl găsiți integral AICI.

 

11 Comments (+add yours?)

 1. iuly
  Jul 25, 2015 @ 10:18:36

  In sfarsit “mi-am facut curajul” sa ma uit la film si bine am facut. E atat de sensibil si profund… de mult imi doream sa vad un film vechi si tare bun. La fel ca tine si eu am descoperit-o pe Madhubala care pe langa faptul ca joaca perfect si danseaza la fel de bine, e si foarte frumoasa. Filmul isi merita toate laudele din lume, iar muzica e incredibila, o ascult non-stop. 😀
  Cand s-a colorat filmul s-a mai scurtat (de la 197 min a ajuns la 177 min) si mi s-a parut ca au disparut si niste cantece. Asa o fi sau n-am fost atent?
  Cat despre povestea din spatele filmului, povestea trista a celor doi nu a influentat in vreun fel chimia celor doua personale. Chiar incercam sa-mi dau seama in ce moment al filmului s-au despartit cei doi in viata reala… o alta dovada ca sunt niste actori excelenti. Iar despre faza in care Dilip o palmuieste pe Madhubala, asta e? https://www.youtube.com/watch?v=CmeRcriFXBI (cam pe la minutul 3)

  Reply

  • Hedwig Silver
   Jul 25, 2015 @ 17:36:20

   Da, au taiat din el, dar nu stiu cat si cum caci nu am vazut ambele variante… da, palma e cea indicata de tine, s-au speriat toti cand a rasunat toata sala de la palma respectiva… multe au patimit, dar caile au fost separate. Ma bucur tare mult ca ti-a placut, frumusetea Madhubalei ma incanta mereu

   Reply

   • iuly
    Jul 26, 2015 @ 12:08:03

    Dupa cata zarva a fost sper ca macar s-a pastrat scena atat de naturala 🙂
    Spune-mi si mie, te rog, un film, doua cu Madhubala care ar merita urmarite… chiar trebuie sa o mai vad 😀 Si cand poti, tradu si melodii din film precum “Mohe Panghat Pe”, “Teri Mehfil Mein” sau “Pyaar Kiya To Darna Kiya”.

   • Hedwig Silver
    Jul 27, 2015 @ 14:46:16

    încerc să le traduc una câte una; cât despre filme cu ea, nu cred că există filme în care să nu fi strălucit, nu am văzut multe, dar iată câteva: Sangdil, Howrah Bridge, Tarana, Barsaat Ki Raat (ăsta are niște cântece superbe), Nirala (de astea îmi aduc aminte că le-am văzut) – vizionare plăcută! (să-mi spui cum ți s-au părut 😀 )

   • iuly
    Jun 26, 2016 @ 13:44:28

    Am reusit sa vad “Howrah Bridge” si “Barsaat Ki Raat” din cele recomandate de tine si recunosc ca mi-au placut enorm, in special primul datorita povestii mai complexe si a Madhubalei care joaca un personaj ce ii poate invarti pe toti pe degete pentru a-si atinge scopul. Pe langa astea, am mai vazut si “Kala Pani” (poveste dinamica, iar aici, pe langa Dev Anand si Madhubala, am apreciat-o mult pe Nalini Jaywant care era o curtezana ce tot asteapta o minune, o scapare), “Mr. & Mrs. ’55” (Guru Dutt si Madhubala fac o pereche surprinzator de buna) si “Mahal” (primul ei succes si de asemenea, primul film indian care abordeaza tema reincarnarii, cdar dupa parerea mea a fost cam lent).

   • Hedwig Silver
    Jun 26, 2016 @ 16:08:56

    vai ce bine, știu pe cine să stresez să-mi recomande filme vechi de acum înainte 😀

   • iuly
    Jun 26, 2016 @ 21:14:46

    oricand 😀

  • CRIS
   Apr 18, 2017 @ 20:43:49

   AI VAZUT FILMULPE YUTUBE? CAUT FILME VECHI TRADUSE,DAR NU PREA GASESC…

   Reply

 2. andreea69
  May 28, 2014 @ 14:26:28

  Ce poveste frumoasă între ei ❤

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: