Filmul săptămânii: SANGDIL (1952)


valabil pentru săptămâna 9: 20-26 ianuarie 2014

Aveam de gând să scriu despre un alt film, dar cel pe care îl voi prezenta în continuare m-a făcut să mă răzgândesc. Nu știu câtă lume știe de existența acestui film pe care și eu m-am încumetat să-l văd de curând. Pentru iubitorii de literatură engleză va fi o surpriză plăcută, zic eu, să descopere în acest film povestea lui Jane Eyre adaptată culturii indiene.

Este un film vechi, din 1952, dar extrem de plăcut chiar dacă nu răspunde nevoii spectatorului de astăzi de a vedea dansuri spectaculoase, efecte speciale sau multă piele expusă. Spuneam mai sus că este o adaptare a romanului lui Charlotte Bronte: incipitul este zona unde s-a intervenit cel mai mult pentru a contura un cadru indian unui original englez. Eu zic că s-au descurcat de minune.

Cinematografia în general este altceva: actori mai sinceri, stil ușor pompos (cu exagerări în mimică, plâns cu sughițuri) – specifilc însă vremii – iar replicile, de o frumusețe ce te lasă cu o dorință de a asculta și a sorbi fiecare silabă. Dialogurile sunt inteligente, cu substrat moral, de o profunzime răvășitoare și un poetism de neuitat, fără nici cam mai mică intruziune engleză! Modul în care sunt redate de actori le accentuează valoarea. Melodiile sunt în marea majoritate alerte, scurte, cu voci ce îți rămân în minte.

Cât despre personaje: doi copii despărțiți de mici de soartă, fiecare pășind pe drumul său. Ea se dedică divinității, el devine un bogătaș fustangiu cu un secret întunecat. Cum destinului îi place să-i joace pe degete pe oameni, face ce face și îi aduce în aceeași casă. Vă las să vedeți dacă vor rămâne împreună sau dacă destinul le rezervă alte surprize neplăcute.

Pentru un film dintr-o asemenea epocă au reușit să exprime numeroase emoții, sentimente și nuanțe ale trăirii umane – totul fără calculator, camere moderne de filmat, fotografie digitală sau culoare. Filmul îl găsiți mai jos, dar fără subtitrare. Imaginea și sunetul lasă de dorit, însă filmul poate fi urmărit. Merită văzut și dacă nu înțelegeți ceva, nu ezitați să întrebați.

Aștept părerile voastre!

2 Comments (+add yours?)

  1. Andra
    Feb 06, 2014 @ 15:23:51

    UAU ! n-am stiut ca indienii au adaptat celebrul roman “Jane Eyre” !!!! Tocmai am ramas surprinsa sa aud ca Aishwarya Rai o va interpreta pe Rebecca lui Daphne du Maurier ! Superba cartea ! Sunt curioasa cum o sa o transpuna in stil indian !

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: